Majosliget Pihenő- és Horgászpark – 2021.04.02.

Ismét egy vadonatúj horgásztóra volt szerencsém ellátogatni, rögtön a nyitás napján. 6 előtt 10 perccel értem oda, ehhez képest be sem fértem a kapun, mert már annyi autó állt sorban a halőr konténere előtt jegyváltásra.

Minthogy ennyire új a tó, jelenleg is még folyamatosan épül. Tehát ha később olvasod ezt a bejegyzést, egészen biztos, hogy más – a jelenleginél jobb – állapotokra, több szolgáltatásra számíthatsz.

A TÓ MEGKÖZELÍTÉSE

Budapestről a Baja felé vezető 51-es útról kell Délegyháza felé lekanyarodni, majd alig 2 km-en belül jobb kéz felé meglátod a képen lévő barna kerítést és a székelykaput. Tehát egészen idáig aszfaltozott úton autózhatsz, csak a tóparton a horgászhelyig kell földúton menned.

A TÓ ISMERTETÉSE

A tó egykori kavicsbánya – mint errefelé mindegyik. Egy szinte szabályos paralelogrammát formáz, aminek a rövidebb oldala kb. 250m, a hosszabb pedig 590m. A vízfelülete ez alapján 12,4 hektár.

Fogalmam sincs, milyen mély, mert radart nem vittem magammal, de nagyon mély lehet, és hirtelen mélyül, mert a partközelbe dobott végszerelékem zsinórja rettentő meredeken állt.

Tavalyig a teljes partja egy elvadult bozótos volt. A bozótot kiirtották, és a partot legyalulták, így most az egész keleti part megközelíthetővé vált. Itt 50 méterenként telepítettek egy-egy, összesen 10db szaletlit. Az üzemeltetők tájékoztatása szerint egy héten belül további 10 szaletlit állítanak fel ezen a parton, és a későbbiekben még többet terveznek.

Itt ültettek fákat, de ezek még évek múlva fognak árnyékot adni. Ha a botok mellett szeretnél árnyékban ülni, vigyél magaddal napernyőt. Ha fúj a szél, vagy elmegy egy autó melletted, akkor beterít porral. A füvesítés már megkezdődött, remélhetőleg hamarosan előbújnak a friss fűszálak. Sövényeket is fognak telepíteni a horgászhelyek közé. Az út pormentesítése sem fog sokat váratni magára, úgynevezett kulé kaviccsal fogják az utat borítani.

A déli partot nem gyalulták le, ott néhány helyen van lejáró a parthoz. De emiatt kevesebb a por is. Az északi parton, és a nyugati part egy részén pedig kiépítettek összesen 10db fedett, betonozott, stéggel ellátott horgászhelyet. Ezek hamarosan előre foglalhatóak lesznek.

SZÁLLÁS, TOALETT, TISZTÁLKODÁSI LEHETŐSÉG

Jelen pillanatban szálláslehetőség még nincs, de úgy tudom, hogy terveznek faházakat építeni. Sátorozni elvileg lehet. Az más kérdés, hogy hol lehet sátrat állítani. A keleti parton a part közelében csak a porban lehet. A parttól távolabb a villanyoszlopokon túl talán szerencsésebb, ott sík a terep, és nyáron lesz némi fű. A nyugati parton a fedett horgászállások mellett a helyhiány okoz gondot. Legfeljebb kisméretű sátor férhet el.

A tavon körbe több helyen van „gravitációs” WC. Fürödni egyelőre sajnos nem lehet, de a bejárat mellett épülőben van egy könnyűszerkezetes épület, ebben egészen biztosan lesz fürdő. Látva, hogy mi pénzt költöttek itt a tulajdonosok a földmunkákra, egészen biztosnak tűnik, hogy további komoly fejlesztések várhatóak, és átlagon felüli színvonalú horgászhellyé kívánják fejleszteni a tavat.

SZOLGÁLTATÁSOK

Jelenleg még nem nagyon van honnan szolgáltatásokat nyújtani, mert még csak most építkeznek. Jegyet váltani egy konténerből lehet, és itt vásárolhatsz kávét, üdítőt is.

Áram viszont már most is van kiépítve: a villanyoszlopokon a keleti és a nyugati oldalon is láttam vízvédett konnektorokat. A horgászállástól messzi vannak, kábeldob szükséges. És előzetesen nyilván engedélyt kell kérni, hogy áramot használhass.

NYITVATARTÁS, JEGYÁRAK, ELÉRHETŐSÉG

A tó elvileg 0-24 óráig nyitva van, vagy legalábbis nyitva lesz, ha egyszer megszabadulunk a járványtól és az éjszakai kijárási korlátozástól.

A jegyárak:
Nappali sportjegy: 2.500Ft
Éjszakai sportjegy: 4.000Ft
24 órás jegy: 7.000Ft
Halas 12 órás napijegy: 6.000 Ft
Gyerekjegy: 500 Ft
Ifjúsági jegy: 1.000 Ft
3. bot: 1.500Ft
Kísérőjegy: gyerek és 1 felnőtt díjmentes, 2. felnőttől 500 Ft/fő
A fedett, betonozott horgászhelyek bérlése a napijegyen felül: 3.000Ft/24 óra, 5.000Ft/24 óra

A tó honlapja: http://www.majosliget.hu/
Facebook oldala: https://www.facebook.com/MAJOSLIGET/
A telefonszám: 06 30 248 6786
Email: oryzattikft@gmail.com

HALÁLLOMÁNY

A bányaművelés befejezése után telepítettek bele halakat. Tehát elvileg akár 15-20 éves halak is lehetnek benne. És most az új tulajdonos is telepített, ha jól hallottam, talán 200 mázsát. Az nem kevés, még egy ekkora tóban sem. Hogy pontosan milyen a halak összetétele, azt nem tudom. A fotókon leginkább pontyokat láttam.

A HORGÁSZAT

Nem túl kellemes idő ígérkezett, ezért – kerül amibe kerül – az egyik fedett horgászhelyre váltottam jegyet a nyugati oldalon.  Ez jó döntésnek bizonyult, mert kaptunk esőt is, de annál is több szelet. Időnként szinte viharos északi szél fújt. A rodpodot le kellett súlyoznom kövekkel, mert félő volt, hogy feldönti a szél. A fedett hely nyitott, de az északi oldalon van egy kb. egyméteres oldalfala, és ez adott egy kis szélárnyékot.

Ez a sok beton nem túl természetközeli, de tagadhatatlanul kényelmes. Nincs sár, rengeteg hely van, és a lépcsőn nagyon kényelmesen le lehet jutni a vízhez. Az etetőhajó könnyen vízre tehető, és a halak is könnyen kiemelhetőek.

Az a tanácsot kaptam, hogy kb. 15 méterre vagy 60 méterre keressem a halakat. A jobb oldali botomat fűszeres bojlival csaliztam, és behúztam kb. 60 méterre. A bal oldalit kb. 15 méterre dobáltam. Minthogy egy héttel korábban egyetlen nagyobb halat sem fogtam, csak piaci pontyokat, attól tartottam, hogy a nagyok ebben a hideg vízben még kevésbé táplálkoznak. Ezért ezt a botot ezúttal is method feeder kosárral szereltem fel, és kis, 8mm-es fokhagymás pop-uppal csaliztam, ami kiválóan működött egy hete. Hát most nem.

Fél 9 körül le is cseréltem a fokhagymás csalit epresre, és az meghozta a kapást. Mégpedig olyan vehemens kapás jött, hogy ilyet ritkán láttam. Persze ritkán szoktam ilyen partközelben horgászni. Ilyen távon minimális a nyúlása a zsinórnak. Ha netán elfelejted bekapcsolni a nyeletőféket, viszi az egész botot!

Nemcsak a kapása volt igen erős, a vízhez is nagyon ragaszkodott. Legalább negyedórába telt, mire sikerült a merítőbe imádkoznom az 5,90 kg-s tükröst. Ugyanerre a csalira fél tíz előtt jött egy újabb füstölős kapás. Ő viszont 5 perc alatt megadta magát.

Ő sem volt nagy, de jól kigömbölyödött: 7,50 kilóval mérlegeltem.

Ezután kis, másfél kiló körüli ponty jött. Róla nem is készítettem képet, fotóztam elég piaci pontyot a múlt héten. Sajnos ezt követően erősödött meg a szél igazán, és megálltak a kapások. A 60 méterre behúzott botomon is lecseréltem a fűszeres bojlit édesre, de sajnos azon sem jött kapás egész nap.

3 körül eluntam a szelet, és a kapástalanságot, és elkezdtem pakolni. Ekkor még jött egy piaci ponty a kis csalira, de ő nem győzött meg, hogy tovább tűrjem a szelet, és eljöttem.

ÖSSZEFOGLALVA

A kellemetlen idő ellenére kellemes érzésekkel távoztam. Végül is négy halat fogtam, és abból kettő 5 kilón felüli volt. A tó nyilvánvalóan félkész állapotban van, de a tulajdonosok láthatóan eltökélten fejlesztenek. Érdemes kilátogatni egy rövidebb pecára. Ha javulnak a körülmények, akkor hosszabbra is.

Görbüljön!

Tősér Sándor

Oszd meg barátaiddal a Facebook-on!