Háziréti horgásztó, Pilisvörösvár – 2023.10.18.

Ügyfeleink körében messze a legnépszerűbb horgászhely a Pilisvörösvár mellett található Háziréti horgásztó. Illendő volt, hogy én is tiszteletemet tegyem itt. Valójában már jártam itt tavasszal egy fél napos peca erejéig, de kevés sikerrel. Most több szerencsém volt, de nem ebből a beszámolóból fogod megtudni, hogy hogyan lehet itt sok halat fogni. Viszont aki még nem járt itt, az hasznos információkra lelhet itt.

A TÓ MEGKÖZELÍTÉSE

A tó egyik legnagyobb előnye, hogy mindössze 17km-re van Budapest központjától, a reggeli órákban fél óra alatt elérhető. Pest megyében, Pilisvörösvár mellett található.

Az utolsó 1 km-t földúton kell megtenni. Sáros időben ez kalandos lehet, de szerencsére most száraz volt az út.  

A TÓ ISMERTETÉSE

Völgyzárógátas tó, amelyet a Házi-réti-patak és a Határ-réti-patak összefolyásánál a víz felduzzasztásával hoztak létre még a rendszerváltás előtt. A rengeteg fa, és Pilis hegyei gyönyörű környezetet biztosítanak a horgászathoz.  

A tó vízfelülete a vízállástól függően 24-26 hektár, nem kicsi tehát. Minden oldalról horgászható, kivéve a gátoldalt. Itt van ugyan egy széles stég, de itt csak az úszós horgászat engedélyezett. A tó műholdképe:

A tó két oldalán út vezet a horgászállásokhoz. De csak a déli oldalon szabad behajtani autóval (jelenleg 500Ft ellenében), ott is csak a 11-es horgászállásig, és csak a ki-és bepakolás idejéig. A tó többi részére kiskocsival, vagy csónakkal kell beköltözni. Az ágakban egyébként is nélkülözhetetlen a csónak, mert rengeteg az akadó.

Sajnos helyfoglalási lehetőség nincs, érkezési sorrendben történik a helyek elfoglalása. Épp ez tartott vissza eddig az idelátogatástól, mert én szeretem, ha tudom, hogy a kiszemelt helyem rendelkezésre fog állni. Mondanom sem kell, hogy tavasztól őszig hétvégenként teli a tó horgásszal, de hétköznaponként azért szellősebben lehet horgászni.

A tó észak-nyugati tájolása miatt a déli part mindig árnyékos. A nyári kánikulában ez kimondottan előnyös. Ősszel-tavasszal azonban kellemesebb a napos északi oldal.

Az úszós stégen kívül 3 stég van. A többi helyen a partról lehet horgászni. A vízhez való lejutás néhány helyen problémás lehet, főleg esős időben. Néhány fotó a horgászhelyekről:

A tó szélessége a gátnál kb. 250m. A gát közepétől a félsziget csúcsáig egy bójasor van, annak jelzésére, hogy azokon túl nem szabad behúzni, sőt előttük is illik elhagyni 5-10 métert az összeakadások elkerülése érdekében.

SZÁLLÁS, TOALETT, TISZTÁLKODÁSI LEHETŐSÉG

Szállás itt csak az van, amit magaddal hozol: a sátor. Ez nekem nem is okoz gondot, én szinte mindig sátorozni szoktam. A tavon körben több helyen van „gravitációs” WC, a halőrház mellett azonban van angol WC és tusolási lehetőség is.

SZOLGÁLTATÁSOK

Na ilyenek itt nincsenek. Ha az etetőhajó akkumulátorát szeretnéd feltölteni, az azért megoldható a halőrházban.

NYITVATARTÁS, JEGYÁRAK, ELÉRHETŐSÉG

A tó 0-24 óráig nyitva van, de érkezni természetesen csak napközben lehet.

A 2023-as jegyárakat az egyszerűség kedvéért lefotóztam:

A tónak honlapja nincs, Facebook oldala viszont van: https://www.facebook.com/haziretihorgaszto

A halőrház telefonszáma: +36 30 197 0982

Ezen a számon egyébként érdeklődhetsz is a halőrnél, hogy a van-e épp szabad hely a parton. Könnyebbséget jelent, hogy a jegyek 12-24-48 stb. óráig érvényesek. Tehát ha délután 4-kor tudod megkezdeni a horgászatot, mert akkor szabadul fel a kiszemelt hely, akkor a jegyed attól kezdve érvényes a lejárat napján délután 4-ig.

HALÁLLOMÁNY

A tóban fogható leggyakoribb halak a ponty, a harcsa, balin, csuka, süllő, amur, dévérkeszeg. Nem ritkák a 10 kg feletti, sőt előfordulnak 20 kiló feletti halak is. A tóban lakó legnagyobb ponty neve „Púpos”. Utoljára 2023. június 8-án fogták ki, és 37,5kg-t nyomott.

Harcsából előfordulnak 70kg feletti példányok is. Egyik kedves ügyfelünk meg is fogott egy ilyet, pedig pontyozott. De a harcsának megtetszett a bojli, felvette. Előfordul ilyen.

A HORGÁSZAT

Mint mostanában mindig, azzal kezdtem, hogy felszereltem a hajóra a radart és a GPS-t is, majd üresen vízre tettem, és körbejártam. Az előttem lévő területen minimális iszap volt. A meder egyenletes volt, sehol egy törés. Ezért halakat kezdtem keresni. Találtam is két halrajt, 70, illetve 80 méterre tőlem. Sajnos többségük vízközt volt, ami nem sok jót vetített előre. Mindenesetre megjelöltem a két helyet, és aztán ezeket horgásztam meg.

Tekintettel arra, hogy a lehűlő vízben (reggel fagyott) a halak óvatosabban táplálkoznak kisebb csalikat igyekeztem használni. Egyiken csak egy kis pop-up volt, a másikat Yoda bojlival és pop-uppal csaliztam, de majdnem felére összefaragva.

A kis pop-upra sajnos csak keszegek jöttek ezúttal. A Yodát viszont negyed 11 körül elhúzta egy szép ponty. 9,00 kg-snak mértük.

Ugyanazt a csalit visszahúztam ugyanoda, és alig vettem ki a hajót a vízből, máris újabb kapás érkezett. Ő épp feleakkora volt, 4,50kg-nak mértük.

Ezen felbátorodva a másik botomat is bojlival csaliztam. Ekkor még nem tudtam, hogy aznapra véget is ért a horgászat. A behúzott végszerelékeket nem bolygattam, hisz a Bait Bait bojlik nagyon sokáig bírják a vízben, csak időnként ráetettem a GPS segítségével. De sajnos egyetlen mozdítás sem jött délután 4-ig. Nemcsak nekem, másnak sem, dehát az kevéssé vigasztalja az embert, hogy senkinek  sem megy jobban.

ÖSSZEFOGLALVA

A tó kétségtelenül az egyik legszebb, ahol valaha horgásztam, ráadásul közel is van, és úgy tűnik, nagytestű halak lakják. A tó mérete miatt nem várhatunk olyan halbőséget és kapássűrűséget, mint a kisebb, intenzíven telepített tavakon. A rendszeresen itt horgászó ügyfeleink átlagosan 3-4 halat szoktak fogni 24 óra alatt, és az átlagsúly 8kg. Nekem most kettőre futotta, igaz, csak fél napot horgásztam.

Némi kritikát is megfogalmazok, remélem, nem tiltanak ki érte. Építő jelleggel teszem. Nekem a legfőbb problémám a tóval, hogy nem lehet helyet foglalni. Tudom, ez plusz feladatokat okozna, és talán anyagi kiesést is, hisz vannak inkorrekt horgászok, akik lefoglalják a helyet, aztán mégsem mennek el. Persze ez csak alkalmi kiesés, hisz az ilyeneket ki lehet tiltani. Jelentkező pedig bőven akadna a helyükre, a tó közelsége, szépsége, halállománya miatt.

Emellett a foglalás hiánya elriasztja azokat a horgászokat, akik hozzám hasonlóan rengeteg felszereléssel érkeznek, és nem szeretnek versenyt futni a helyekért. További hátránya a foglalás hiányának, hogy így az sem követhető nyomon, hogy ki hagyta hátra szemetesen a horgászhelyet.

Lehetne egy kicsit több helyen pad, de még inkább szaletli, ami véd a naptól, esőtől. És a horgászhelyek egy része is lehetne biztonságosabb, mert esős, saras időben szerintem nem azok. A hal megmerítése, és a hajó vízre tétele megoldható ugyan a partról is, de amikor a halat vissza szeretnénk helyezni a tóba, akkor bizony le kell menni a vízhez. Mégse dobhatjuk bele szegény halat egy méterről.

Ez nem saját tapasztalat, inkább a rendszeresen ott horgászók említették: kevés a telepítés. Ha van halas jegy, akkor bizony telepíteni kell az elvitt halak helyett. De nemcsak azért kell, hogy legyen mit hazavinni a halászlébe, hanem azért is, hogy pótolják a természetes elhullást. Vagy a másik megoldás az, hogy megszüntetni a hal elvitelt, és csak a sporthorgászatot engedélyezni, így a természetes szaporulat pótolhatná az elhullást. De tartok tőle, ez nem aratna osztatlan tetszést a törzsközönség körében.

Mindezekkel együtt a tó jó és szép, remélem ilyen is marad. Közel is van, érdemes meglátogatni. De ha jót akarsz, akkor hétköznap menj, mert hétvégén zsúfolt.

Görbüljön!

Tősér Sándor

Oszd meg barátaiddal a Facebook-on!