Carplove Park, Gödöllő – 2023.10.11.

A vénasszonyok nyara csodaszép idővel ajándékozott meg bennünket. Ezt a napot igazán kár lett volna az irodában tölteni, így kilátogattam egy rapid nappali pecára a hozzám legközelebbi nagyhalas tóra, a Carplove Horgász és Pihenőparkba. Természetesen a Bigponty tavat választottam.

A TÓ MEGKÖZELÍTÉSE

A tó Pest megyében található, mindössze 36 km-re Budapesttől. Ez a macskaugrásnyi távolság a forgalomtól függően mindössze 30-50 perc alatt leküzdhető.

Az út nagyobbik része az M3-ason tehető meg, aztán keresztül kell menni Gödöllőn, és sajnos a HÉV-en is. Ez időnként elég sok várakozással jár. Amikor horgászni mész, Te is biztosan alig várod már, hogy odaérj a partra. Ezért érdemes inkább a hosszabbik utat választva beiktatni azt a kis kurflit az M31 irányába, mert így elkerülheted a HÉV átjárót.

A TÓ ISMERTETÉSE

A Carplove Park 4 tóból áll. A kisebb tavakban bográcsba való halak laknak. Ide is sportjegyet kell venni, de a halak napi áron elvihetőek. A negyedik tó, a Bigponty tó lesz nekünk érdekes, mert ezt lakják termetes halak.

A tórendszer, amelynek a Carplove Park is része a Rákos-patak felduzzasztásával jött létre évtizedekkel ezelőtt. Erdő veszi körül, a környezet kimondottan szép.

A Bigponty tavon 10 horgászhelyet alakítottak ki. Többségük stéggel ellátott. Mindegyik állásról készítettem fotót, hogy kiválaszthasd, melyik felel meg neked legjobban. Az állások kétszemélyesek. Hétvégenként legalább 36 órára lehet csak előre helyet foglalni, és 2 személyre állásonként. Rövidebb időre, és egy főre csak akkor fogadnak el foglalást, ha marad hely. Hétköznap nincsenek ilyen megkötések, egy fő is mehet akár fél napra is.

A tó szélessége kb. 180m, hosszúsága kb. 270m. Mivel kétoldalról horgászható, sőt az egyik végéből is, így tekintettel kell lenni egymásra az összeakadások elkerülése érdekében.

SZÁLLÁS, TOALETT, TISZTÁLKODÁSI LEHETŐSÉG

Az állások egy részén van faház, vagy lakókocsi. A belsejüket nem láttam, de külsejükből ítélve, a belső sem kínálhat keleti kényelmet. Mindegy, én úgyis sátorozni szoktam. Aki családdal jön, az  viszont el tudja helyezni a családot összkomfortos szállásokon, amelyek fenn a büfé környékén találhatóak.

Ha olyan állást foglalsz, ahol ház is van, akkor hétvégén kötelező kivenni a házat is. Hétközben nem kötelező. Ha viszont áramra van szükséged, akkor ahhoz csak a házzal együtt juthatsz hozzá.

A tavon körben több helyen van „gravitációs” WC, a büfé mellett azonban van angol WC és tusolási lehetőség is.

SZOLGÁLTATÁSOK

Fenn a domboldalon van egy nagyon korrekt büfé, ahol csillapíthatod az éhségedet és szomjadat, valamint beszerezhetsz csalikat és apróbb horgászcikkeket. A Rocky-tó mellett található egy játszótér is a család apróbb tagjai részére.

Áramot az 1-5 állásokon vételezhetsz, de csak akkor, ha a házat/lakókocsit is kibérled.

NYITVATARTÁS, JEGYÁRAK, ELÉRHETŐSÉG

A tó 0-24 óráig nyitva van, de érkezni természetesen csak napközben lehet. A jegyárak 2023-ban:
Nappali (06.00-18.00 h-ig, minden nap):               4200 HUF
Éjszakai (18.00-06.00 között, júniusig csak P-Sz napokon):           4200 HUF
24 órás (06.00-tól vagy 18.00-tól, júniusig csak P-Sz napokon):  6500 HUF
Kedvezményes (36 vagy több óra horgászat esetén):               6000 HUF / 24h

A tó honlapja: https://carplovepark.hu/

Facebook oldala: https://www.facebook.com/carplovepark

A halőrház telefonszáma: +36 (30) 398-1889 (helyfoglalás)

HALÁLLOMÁNY

A halak átlagsúlya meghaladja a 6 kg-ot, nem ritkák a 8-10 kg-os amurok, pontyok, de belefuthatunk akár 15 kg-nál is nagyobb halakba is. Előfordulhatnak 4 kiló feletti koi pontyok is. A tavat számos balin, süllő és 4kg feletti szürke harcsa is lakja.

A HORGÁSZAT

Az 1-es állást foglaltam el. Ez ugyanis közvetlenül ott van a parkoló sarkánál, így odaparkolhattam a stégtől pár méterre. A többi állásra kiskocsival kell behurcolkodni.

Azzal kezdtem, hogy felszereltem a hajóra a radart és a GPS-t is, majd üresen vízre tettem, és körbejártam. Kiválasztottam 2 ígéretesnek tűnő helyet, és megjelöltem a GPS-szel. Ezután konzekvensen erre a két helyre horgásztam.

Régebben többször is megfordultam ezen a tavon feederbottal, változó sikerrel. Utoljára épp két éve jártam itt, akkor már etetőhajóval. Hát egy jó nagyot betliztem. Most ezt mindenképp el akartam kerülni, ezért – tekintettel a lehűlő vízre is – kisméretű csalikat tettem fel. Az egyik botot tigrismogyoró-Rodin pop-up kombóval csaliztam. A másik botra pedig – most jön az eretnekség – flat method kosarat szereltem, és 2mm-es Aqua pellettel, illetve kicsi, kisúlyozott pop-uppal csaliztam.

Közel egy órán keresztül nem történt semmi. Aztán a methodot elhúzta egy nyamvadt keszeg. Sebaj, visszahúztam ugyanoda. Ekkor már nem sokat kellett várni, hamarosan jött egy igazi pontykapás. A fárasztás végén egy 6 kilós potyeszt sikerült bölcsőbe tenni. Fotó nem készült róla, mert még nem állítottam fel a szelfiállványt.

Ettől kezdve viszont felpörögtek az események. Szinte megállásom sem volt: csalizás, behúzás, fárasztás, fotózás, fertőtlenítés, mérés, visszahelyezés. A fárasztások meglepően sokáig tartottak. A halak viszonylag könnyen kijönnek a stégig, ott azonban megmakacsolják magukat, és nem hajlandóak a felszínre jönni. Nem pazarolják az energiáikat, szép nyugodtan köröznek a mélyben. Türelemjáték őket a felszínre imádkozni, főleg ha tisztességesen, kíméletesen bánsz a hallal, és nem téped a száját. Remélem, Te is így teszel.

Dél körül történt, hogy már közel egy órája fárasztottam egy halat, amikor fárasztás közben megszólalt a másik kapásjelzőm is, és a hal megindult megállíthatatlanul s tó közepe felé. Le is húzott vagy 50 méter zsinórt, mire megállt. A dolog úgy megzavart, hogy nem figyeltem egy pillanatra, és elvesztettem az addig fárasztott halat. Természetesen addigra elment a másik is. Mint amikor 2 labdát dobnak feléd, és zavarodban egyiket sem tudod elkapni.

Később ez a dupla kapás még egyszer megismétlődött, de akkor nagyobb szerencsém volt. Egy amurt sikerült megfognom a tigrismogyoróval, amikor megjött a kapás a másik botomon is. Az amurt gyorsan visszatettem, így a fotózásról lemaradt. De legalább meglett a másik hal is. Íme az öt hal a hétből, amit le sikerült fotóznom.

2 hal lemaradt a képről. A legelső ponty, mert még nem állt a szelfiállvány, és az egyetlen amur, mert jött a következő kapás.

ÖSSZEFOGLALVA

A tó szép környezetben van, és úgy tűnik, nagytestű halakból sincs hiány. Persze ez nem mindig mutatkozik meg, hisz betliztem is már itt. Most viszont sikerült eltalálnom a csodálatos őszi időben a megfelelő csalit, ami passzolt a halak gusztusához, és az idei év legmozgalmasabb horgászatát sikerült megvalósítanom: kb. 8 óra alatt 7 halat fogtam, amelyek összsúlya 49kg volt.

Ha ide jönnél horgászni, Budapest felől könnyedén útba ejthetsz bennünket Újpesten, és egy kiváló Delta etetőhajóval, radarral, GPS-szel megsokszorozhatod az esélyedet a nagypontyok és amurok horogra csalására.

Görbüljön!

Tősér Sándor

Oszd meg barátaiddal a Facebook-on!