Gulya Carp Lake – Előszállás, 2020.09.15-16.

Ismét egy új horgásztóra volt szerencsém ellátogatni. A tó azonban korántsem új, csak üzemeltetőt és profilt váltott. Sok-sok éven át nevelő halastóként üzemelt, 2020. augusztus 1-e óta pedig a nagy halakat horogvégre csábítani igyekvő horgászokat várja.

A TÓ MEGKÖZELÍTÉSE

A tó Fejér megye déli részén fekszik Előszállás és Daruszentmiklós között. Budapestről, a 0-s kilométerkőtől, 103km, valamivel több, mint egy óra alatt érhető el az M6-oson. Ne keresd se a Google térképen, se a Waze-ban ilyen néven, mert egyik sem ismeri. Ha a tó régi nevét írod be, akkor viszont rossz helyre visz.

Szóval az M6-ról a 61-es úti lehajtónál Előszállás felé kell lefordulni. Ott a vasútállomásnál Daruszentmiklós felé, majd egy sárgára festett korláttal ellátott hidacska után balra a kőzúzalékkal borított útra. Ez zúzalék elég borzasztó, mert túl nagy darab kövekből áll. Gondolom, ezek majd összetörnek apróbbra, de most még nagyon zötyögős. Szerencsére mindössze 1km, majd még balra 300m a tó felé.

A TÓ ISMERTETÉSE

A tó teljes vízfelülete kb. 22 hektár. Az alakja egy csizmára hasonlít, aminek hiányzik a sarka. A sarok helyén van a halőrház, és a parkoló. A tavat a Nagykarácsonyi vízfolyás felduzzasztásával hozták létre kb. harminc évvel ezelőtt.

A horgászat egy oldalról történik. A tó észak-keleti oldalán vannak kialakítva horgászállások, egymástól 50-60 méterre. Mindegyik álláson stég van. Ezek nem túl nagyok: a merítőhálómból és a botjaim hosszából ítélve kb. 4×3 méteresek lehetnek. Én egyedül elfértem, de két horgásznak oda kell figyelnie egymásra. 

A túlsó part kb. 200 méterre van, és nádassal borított. Vigyázni kell azonban, mert a régi patakmeder mentén több helyen is vannak akadók.

Az állások könnyen megközelíthetőek autóval. Sajnos azonban a kipakolás után azonnal ki kell állni a halőrház melletti parkolóba. Efelett sajnálkozásomat fejeztem ki a halőrnek. Mondta, nem én vagyok az első, de sajnos kénytelenek voltak ilyen rendelkezést hozni, mert egy társaság részegen rodeózott a parton az autóval, veszélyeztetve a többi horgászt. Mindig a hülyék miatt kell a normális horgászoknak kellemetlenségeket elszenvedni.

Minthogy tudtam, nem parkolhatok a horgászhelyemnél, előrelátó módon szaletlis állást foglaltam, hogy legyen hová kirakodnom. Szaletli azonban egyelőre csak a 9-es és a 12-es stég mellett van. Ha ide jössz horgászni, és nem jut neked szaletli, akkor mindenképp hozz magaddal egy ponyvát, hogy ne a porba kelljen pakolni a drága felszerelésedet.

Mint a képen látható, az út külső része fel van szórva kőzúzalékkal. Ez ugyanaz a durva kő, mint ami a bevezető utat takarja. Az ember kísértést érez, hogy ne a köveken, hanem a földúton haladjon. Kérlek azonban, ne tedd! Ugyanis ha elhaladsz a többi horgász mellett, úgy beteríted őket porral, hogy úgy fognak kinézni, mint a Jó, a Rossz és a Csúf című film ominózus jelenetében a jenki katonák, akiket Tuco konföderációs katonának néz. Aztán a parancsnokuk leveri a zubbonyáról a port, és kiderül, hogy nem szürke, hanem kék. 🙂

Minthogy ez egy új tó, gondolom, ez változni fog, mert füvesítenek majd. Facsemetéket már ültettek, de ezek még évek múlva fognak árnyat adni, szóval jobb, ha viszel napernyőt.

A stégek előre foglalhatóak. On-line foglalás sajnos még nincs, de folyamatban van. Egyelőre telefonon lehet foglalni, viszont legalább van hely, legalábbis hétköznap. Hétvégén általában teltház van.

SZÁLLÁS, TOALETT, TISZTÁLKODÁSI LEHETŐSÉG

Jelenleg egy négyfős ház áll rendelkezésre, ami a szigeten van. Ezt csak csónakkal lehet megközelíteni. A házban van áram, hűtő, mikosütő, sőt TV is. A tervek szerint a télen beszerelnek egy hűtő-fűtő klímát.

További házak épülnek az 1-3-as állásokon. Az alapok már elkészültek.

Minden második álláson gravitációs vécé van. Fürdési lehetőség még nincs, de ígérték, hogy a tél folyamán építenek a halőrház mellé egy vizesblokkot.

SZOLGÁLTATÁSOK

A halőrházban van egy büfé, kávét, üdítőt, árványvizet, sört, csokoládét, csipszet vásárolhatsz. Csali is kapható, a Bait Bait szortimentjéből többféle.

Bérelhetsz csónakot, csónakmotort, munkaakkumulátort, halbölcsőt, bojlis merítőt, úszó mérlegelőt. Tűzifa ingyenesen vihető a fatárolóból.

Ha meleg ételre vágysz, a halőrök tudnak segíteni, hogy honnan rendelhetsz. Egy környékbeli pizzeria és egy étterem is kiszállít a tóhoz.

NYITVA TARTÁS, JEGYÁRAK, ELÉRHETŐSÉG

A tó elvileg egész évben horgászható, amikor jégmentes. Az alap horgászjegyek:

12 órás jegy 2 db botra 3.200.-Ft
24 órás jegy 2 db botra 4.200.-Ft
3. bot 24 órára 1.500Ft
Ezek egyelőre nagyon barátságos árak

A bérleti díjakat és a horgászrendet itt találod meg: https://www.facebook.com/Gulya-Carp-Lake-113377657071008/photos/?tab=album&album_id=139679401107500

A tó honlapja: https://gulyacarplake.hu/

Facebook oldala: https://www.facebook.com/Gulya-Carp-Lake-113377657071008/

A telefonszám: 06-20-418-4788

HALÁLLOMÁNY

A tavat legnagyobb számban 5-25kg közötti pontyok és amurok lakják. Kisebb példányok nemigen fordulnak elő benne. Hozni nem hoznak bele, mert kizárólag C&R horgászat folyik. A halak leívnak ugyan, azonban a csukák és süllők gondoskodnak az ivadékok elpusztításáról. Harcsa mindössze kettő lakik a tóban, és tokból is csak kettő van. 

A HORGÁSZAT

Kedd estétől 24 órára foglaltam a stéget. Foglaláskor megkérdeztem, hogy van-e valaki előttem, és mehetnék-e egy órával korábban, hogy sötétedés előtt legyen időm sátrat állítani. Mehettem. Érkezéskor megkérdeztem, hogy hová érdemes húzni. Azt a választ kaptam, hogy a régi patakmedret kellene megtalálnom, mert az a legjobb haltartó hely. Már bántam is, hogy nem hoztam radart.

Szerencsére a halak segítettek. Napnyugta előtt olyan vízi- és légiparádé kezdődött, hogy a Magyar Honvédség még sose rendezett ilyen látványosat augusztus 20-án. Úgy láttam, hogy a legtöbb ugrás a tó fele és háromnegyede között volt. Ide húztam hát. A szerelékek behúzása után felállítottam a sátram. Épp elővettem a sörömet a jégről, de meginni már nem tudtam, mert meg is érkezett az első kapás. Egy 11,50 kg-s pontyot sikerült bölcsőbe fektetnem. nem is rossz, így kezdésnek.

Még épp sötétedés előtt le tudtam fotózni. A következő kapás 9 óra után jött. Mit ad Isten, sikerült megfognom a kettő közül az egyik kis tokhalat ebben a 22 hektáros tóban.

A múltkori tapasztalaton okulva ki sem vettem a vízből, mert nem akartam fél óráig dajkálni a visszatevésnél. Odahasaltam inkább a stégre, és így megszabadítottam a szakáll nélküli horogtól, és lefertőtlenítettem. Mivel végig szépen mozgolódott így vissza mertem engedni. El is úszott azonnal.

Fél tíz körül újabb kapásom volt, és egy újabb 10+-os pontyot meríthettem. Nem volt kedvem a szelfivel kínlódni a sötétben, csak a bölcsőben fotóztam. A pontos súlya 11,70kg volt.

Éjfélig nem jött újabb kapás, hát kivettem a szerelékeket, és elmentem aludni. Itt az akadók miatt nem szerencsés bennhagyni a cuccot éjszakára, ha nem ülsz a botok közelében.

Másnap pirkadatkor azonnal behúztam a szerelékeket. A halak azonban úgy tűnik tovább aludtak, mint én. Fél 9-ig kellett várnom az első kapásra. Egy 8,70kg-s tükrös tette nálam tiszteletét.

Fél óra múlva megjött a barátja is, ő 8,30kg-t nyomott.

Ezután elkövettem egy baklövést: túl közel húztam az akadókhoz. Egy kapás után a hal olyan ellenállhatatlan erővel vitte be az akadóba, hogy esélyt sem adott megállítani. Egy szerelékem bánta. De ólommal ezúttal sem szennyeztem a tavat, mert mindkét zsinóron kaviccsal horgásztam.

A következő kapás épp harangszóra érkezett. Ez lett a túra legkisebb pontya, de ő is 7,40kg-t nyomott.

Ebéd után a halak úgy tűnt, sziesztára vonultak, mert nem jött több kapásom. 4-kor össze is pakoltam.

ÖSSZEFOGLALVA

Ismét egy olyan tavon horgászhattam, ami frissen nyílt, még kicsit fapados, de alakul, formálódik, fejlődik. Ami hiányzik az embernek, pl. a fű, a mosdó, az árnyas fák, azt ellensúlyozza az, hogy szép halak vannak, kapásban nincs hiány, és nincs tömeg, legalábbis hétköznap. A Gulya Carp Lake szerintem szép jövő elé néz. Sokat kell még rajta dolgozni, és ehhez kitartást, jó munkát kívánok az üzemeltetőknek!

Nektek pedig görbüljön! Ha ide jöttök pecázni, itt jó eséllyel fog is.

Tősér Sándor

Oszd meg barátaiddal a Facebook-on!