Betyár Ponty horgásztó, Naszály – 2023.05.09-10.

Április elején végre megnyílt a régóta beharangozott Betyár Ponty horgásztó, és amint szerét ejthettük, el is látogattunk ide  Spreiczer Zsolt barátommal egy 36 órás pecára.

A TÓ MEGKÖZELÍTÉSE

A tó Komárom-Esztergom megyében található, kb. 80 km-re, alig több, mint egy órányira Budapesttől.

Útvonal Budapestről

Az M1-esen kényelmesen autózhatsz Tatáig, majd kb. 10 km-t kell megtenned Naszályig. Vigyázz, ne hallgass a Waze-ra! Engem ugyanis elvitt a Komárom felé vezető útra, és onnan valami csak traktorok által járható földúton kellett volna megközelítenem a tavat. Tehát be kell menni Naszályra, és onnan már követheted a navigátor utasításait. A falutól így is kb. 2km, de ez jól járható, murvás út.

A TÓ ISMERTETÉSE

A horgásztó inkább folyóra hasonlít, mint tóra, mert hosszú és keskeny. A teljes hossza 1350m, a szélessége átlagosan 50-60m, a legszélesebb pontján 136m. A vízfelülete kb. 11 hektár.

Ezúttal is vittem magammal radart, így az előttünk lévő medret fel tudtam mérni. Nagyon hirtelen mélyül, de nem túl mély: átlag 2 méter volt az előttünk lévő vízterület. A meder kicsit iszapos, de csak pár centi lehet az iszap. Máshol a tógazda tájékoztatása szerint az átlag vízmélység 2,5 -3,5 méter. A legmélyebb pont 5,5 méter. A meder elég változatos, van meder árok és kisebb törések.

Autóval minden horgászhely megközelíthető, és ott is parkolhatsz a horgászhely mellett. De parkolni kell, mászkálás nincs! Jelenleg 17 horgászállás van, ezek átlag 50 méterre vannak egymástól. A fejlesztés még jelenleg is folyamatban van, nem mindegyik horgászhely van kész. Ami kész van, ott stabil, 3×4 méteres stégen horgászhatsz. Néhány helyen már a faház is rendelkezésre áll, de maradnak majd sátoros állások is. A legtöbb álláson a stég majdnem azonos szintben van a parttal, ezek könnyen megközelíthetőek. Van a tónak egy magasparti része: az 5-9 állások stége néhány lépcsőfokkal lejjebb van az út szintjétől.

A tó csak az egyik oldalról horgászható. Mivel keskeny, ezért a behúzós és a dobós horgászat szerelmesei is jól fogják itt érezni magukat. A horgászhelyek telefonon foglalhatóak.

SZÁLLÁS, TOALETT, TISZTÁLKODÁSI LEHETŐSÉG

Néhány faház már áll. A házak berendezése egyelőre spártai: 2 ágy, egy asztal, két polc, és a falon akasztók. Dehát  nem wellnessezni jöttünk, hanem horgászni, nem? Később a házak lambériázva lesznek, és az áram bevezetése után lesz hűtő és mikró is.

A tó körül több helyen mobilvécék találhatóak. Fürödni a halőrház melletti szaniterkonténerben tudsz, itt angol WC is van.

SZOLGÁLTATÁSOK

Áram még nincs a horgászhelyeken, de a házak később el lesznek látva árammal. Van egy büfé a halőrházban itt kávét, hideg vizet, üdítőt, sört, csokit, csipszeket vásárolhatsz. Néhány álláson van bográcsozó hely, fával tüzet rakni csak itt szabad. Máshol tüzet gyújtani tilos, csak gázzal főzhetsz.

NYITVA TARTÁS, JEGYÁRAK, ELÉRHETŐSÉG

A tó 0-24 óráig nyitva van. A jegyárak:

12 óra / 2 bot 4.000.- Ft.           3 bot 5.000.- Ft.
24 óra / 2 bot 8.000.- Ft.          3 bot 10.000.- Ft.
Faház bérlés: 24 óra  12.000.- Ft.

Facebook oldala: https://www.facebook.com/groups/572688214001027

A telefonszám: 06-30-242-1579

HALÁLLOMÁNY

A nevéhez híven leginkább pontyok lakják a tavat. Régebben egyesületi tóként működött, tehát lehetnek benne egészen nagy öreg pontyok is, amelyek megúszták, hogy bográcsba kerüljenek. De ezek április óta még nem mutatták meg magukat. A tógazda telepített 4-15 kiló közötti pontyokat szép számmal.  Amurral nem találkoztunk, kisebb „teszkós” méretű pontyokkal viszont igen. Ezek a korábban itt élő halak természetes szaporulata lehettek. Harcsa, csuka is lakik a tóban. Kizárólag C&R horgászat megengedett, halat elvinni tilos.

Itt a bizonyíték a harcsák létezésére a tóban. A haresz neve “Öreghideg”.

A HORGÁSZAT

Nem túl meleg, de szép napos idő ígérkezett. A kapásindex nem mutatott semmi biztatót. Ráadásul ismeretlen a víz, szóval úgy indultunk el, hogy ha egy vagy két halat fogunk, akkor már boldogok leszünk.

Mindezt tetézte az, hogy reggel megradaroztam az előttünk lévő vizet, és a radar (ami valójában szonár) egy nyamvadt keszeg nem sok, annyi halat sem mutatott. De nem estünk kétségbe. A víz rendkívül hosszú és keskeny. Feltételeztük, hogy a halak előbb utóbb elvonulnak majd előttünk, és akkor igyekszünk majd megállítani őket finom falatokkal az etetésünkön.

Az ilyen egy oldalról horgászható tavaknál a halak általában a stégekkel szemközti oldalon vonulnak, ide etettünk tehát. Mivel az egyesületi időszakból itt maradt halak biztosan a magvakhoz szokhattak, és a nevelőtóból áttelepített halak is biztosan azt keresik, ezért nem nagy reményt fűztem a bojlihoz. Ennek ellenére csináltam egy csak bojlis etetést. Itt a kedvencemet az Ébredő Erőt kínáltam fel, a hozzávaló pop-uppal és a locsolóval. A másik etetésemen MBaits tigrismogyoró és kukorica keverékével etettem, a hajszálelőkére pedig 2 szem tigrismogyorót és egy szem Rodin pop-upot tettem. És fel is turbóztam a magkeveréket Rodin locsolóval.

Zsolt is a túlpartot horgászta methoddal, az etetésre pedig több magból álló mixet használt. Csinált egy partközeli etetést az innenső oldalon a nád mellé, de ez nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Mivel ezek a halak még nem szoktak hozzá a Spomb okozta zajhoz, az etetőanyagot a hajóval vittük be neki is, és arra rádobált.

Az elején nem nagyon zavarták a halak a nyugalmas horgászatot 🙂

A szerelékeim már fél 8 körül a helyükön voltak. De mivel nem volt előttünk hal, mozdításom sem volt. 3 órát kellett várni az első kapásra. A magvas etetésemről jött egy 8,60-as ponty. Na, már nem jöttem hiába! Ezt követően délután 3-ig kellett várni a következőre. Szintén a magvas etetésről jött egy 3,90-es ponty. Délután 5 után azonban végre elsült a bojlis botom is, és egy 10,30-as pontyot szákolhattunk. Itt az a szabály, hogy minden 10 feletti halat jelenteni kell a halőrnek. Ha még nem kapott chip-et, akkor ellátják vele, és a horgász nevezheti el. Az én halam a Luckó nevet kapta.

Ettől kezdve felgyorsultak az események. Vagy azért, mert az esti órákban aktívabbak a halak, vagy ekkorra érett be az etetésünk. Este 10-ig még 4 halat sikerült bölcsőbe fektetnem, köztük még egy 10 kg felettit, aki a Gina nevet kapta.

Zsolt is ütemesen húzta a halakat a feederrel, de a 10 kilós határt nem sikerült átlépnie másnap délelőttig. Az éjszakát alvással töltöttük, a botokat kivettük, és reggel folytattuk. Nap közben ismét lelassultak a kapások. De ekkor jött a túra legnagyobb hala, amit Zsolt fogott.

A hal súlya 11,2kg volt. Mint kiderült, már korábban kapott chipet és nevet, „Henci”-nek hívják. Érdekes, hogy akkor 90dkg-val nagyobb súllyal mérlegelték. Azóta leívhatott, és ennyi súlyt vesztett.

A második napon 3 halat sikerült fognom délután 2-ig. Összesen tehát a szűk másfél nap alatt 10 hallal és 65,9kg-s összsúllyal zártam a túrát. Soha rosszabb horgászatot!

A munka miatt estére sajnos vissza kellett térnem Budapestre, de Zsolt még maradt. Úgy gondolom, hogy a harmadik napon sem unatkozhatott.

ÖSSZEFOGLALVA

A várakozásaimhoz képest sokkal mozgalmasabb horgászatban volt részem ezen a számomra teljesen ismeretlen vízen. A 10 halam közül 7 a magvas etetésre, a tigrismogyoró-Rodin pop-up kombó csalira jött. Ez igazolja az előzetes feltételezésemet, hogy ezek a halak – egyelőre – a magvakat ismerik táplálékként. Azért az Ébredő Erő bojlit is felvették, hiszen kíváncsiak. Majd lesz ez másként is.

A környezet nagyon szép, a halak pedig olyan vehemensen harcolnak, mint egy bányatóban. A tó alakjából adódik, hogy előre nem tudnak menekülni, csak oldalra. Bizony, észnél kellett lennünk, hogy ne gubancolódjanak össze a zsinórjaink.

Azoknak ajánlom a tavat, akik a horgászat élménye mellett a szép környezetre, a csendre és a nyugalomra vágynak. Utaktól, lakott területtől távol van a tó. Az egyetlen zavaró körülmény a traktor volt, ami a szemközti szántóföldön dolgozott, de szerencsére ő sem sokáig. Azon kívül csak a madarak éneke hallatszott. Kitűnően éreztük magunkat.

Görbüljön!

Tősér Sándor

Oszd meg barátaiddal a Facebook-on!