Hogyan találhatod meg az iszapmentes részeket tapogatás nélkül?

A legtöbb horgász tapogatással keresi meg a mederben a jó horgászhelyet, ahol kemény a meder, és nem fogja lehúzni az ólom a csalit az iszapba. Vannak azonban tavak, ahol nincs csónak, sőt a sajátodat sem viheted oda. Például a Beton tó.

Jó szolgálatot tesz ilyenkor egy etetőhajóra szerelt halradar. Fontos azonban, hogy színes radar legyen. Nézzük meg, hogy hogyan segít nekünk eldönteni a radar a meder keménységét!

A “radar” szó egyébként helytelen, mert a radar elektromágneses hullámokat használ. A “halradarok” viszont hanghullámokat bocsátanak lefelé, és azok visszaverődését érzékelik. A helyes elnevezés tehát a szonár lenne.

A kijelzőn a szonár megjeleníti a visszaverődő jelet, és minél erősebb a jel, annál sárgább színnel ábrázolja. Ha gyengébb a jel, akkor a szín átmegy vörösbe, a nagyon gyenge jel kék, a fehér pedig azt jelenti, hogy onnan nincs visszaverődő jel.

A fenti fotón a meder alatti rész vastagsága nem az iszap mélységét jelenti, hanem azt, hogy a hanghullámok behatolnak a meder alá is, és onnan is visszaverődnek. De látható, hogy mélyebbről egyre kevesebb jel verődik vissza. Azt, hogy kemény vagy lágy (azaz iszapos) a felület, azt a szín mutatja meg. A baloldali rész vörös, tehát lágy, a jobboldali rész pedig sárga, tehát kemény.

És mit jelent a második meder? Ezt a hang oda-vissza verődése okozza. Olyasmi ez, mint a visszhang. A hanghullámok a nagyon kemény mederről nagyon erősen verődnek vissza felfelé, majd a vízfelszínről újra visszatükröződnek, és a mederről ismét elindulnak felfelé. A kétszer visszaverődött jelet érzékeli a szonár úgy, mintha a valóságos meder alatt lenne még egy. A második meder azt jelzi, hogy itt tényleg jó kemény a meder.

Oda érdemes letenni az etetést és a végszereléket, ahol sárga a meder, vagy ahol második meder is van.

De pontosan hová kerül a végszerelék, ha a képen látható pillanatban leengeded? A kép jobb szélén lévő helyre. Az az a hely, ahol a hajó épp tartózkodik, a kép többi része már a múlt, ahol korábban a hajó elhaladt. Hogy ezt a helyet biztosan megtaláld, előbb derítsd fel az előtted lévő vizet: a horgászat megkezdése előtt üresen vízre tett hajóval menj pár kört! Ha megtaláltad a megfelelő helyet, akkor jegyezd meg, hogy milyen irányban, és kb. milyen távol volt! És amikor már a megtöltött hajó viszi befelé a végszerelékedet, akkor a hely előtt lassíts le, hogy biztosan ne fuss túl rajta!

Nálunk a hajókhoz színes, Lowrance radart bérelhetsz. De nemcsak az itt bérelt hajókhoz, hanem akár a sajátodhoz is, ha alkalmas felületet találunk rajta, amire fel tudjuk szerelni. Ezen az oldalon találsz néhány fotót különböző hajókról, amelyek tulajdonosai tőlünk béreltek radart: >> halradar kölcsönzés <<

Görbüljön!

Tősér Sándor

Oszd meg barátaiddal a Facebook-on!