Gigant Fish Tereske – 2022.08.19-20.

A két tó madártávlatból.

Ezúttal családi pecára készültünk a barátainkkal, ezért olyan horgászhelyet kerestem, ami mellett összkomfortos, fürdőszobás horgászházban lakhatunk.

A TÓ MEGKÖZELÍTÉSE

A tó 75km-re van Budapest központjától. De tőlünk, Újpestről csak 62km, 50 perc alatt elérhető az M2-es autópályán, majd a 2-es úton. Mindössze 2,5km-t kell gyengébb minőségű aszfalton, illetve 1km-t murvás úton autózni.

A TÓ ISMERTETÉSE

A tavat két részre osztották: a kisebbik, a Google térkép szerint kb. 1,5 hektáros tó nagyhalas tóként üzemel. A nagyobbik, kb. 3 hektáros tó halállománya vegyes, itt vannak piaci méretű pontyok is, amelyeket el is lehet vinni. A tavakat normál körülmények között a Tereske patak táplálja. Sajnos az egész nyáron át tartó aszály megviselte a tavak vízszintjét. A patak kiszáradt, emiatt a nagyobbik tó vizéből egy méter hiányzik. 🙁

A kisebbik tó vízszintjét viszont kútból nyert vízzel sikerült szinten tartani.

Nagy híve vagyok annak, amikor a horgászhely mellett vannak esőbeállók, vagy szaletlik, ahová az eső vagy a tűző napsütés elől el lehet bújni. Itt ezt már túlzásba is vitték. 12 méterenként van egy szaletli. A környezet nagyon szép lenne, de ezzel egy kicsit elrontották. Kétségtelen viszont, hogy nagyon kényelmesen le tudunk pakolni.

SZÁLLÁS, TOALETT, TISZTÁLKODÁSI LEHETŐSÉG

A tó mellett 6 összkomfortos mobilház található teljesen felszerelt konyhával, WC-vel, zuhanykabinnal. Ezek 4-6 fő részére biztosítanak szállást. Van még egy lakókocsi és egy faház is a tó mellett. A házak ára egységesen 25.000Ft/éj. Ez tartalmazza az áramhasználatot és a takarítást is.

A mobilházak belseje

Akik nem foglaltak faházat, azoknak díjmentesen lehet sátorozni, és mobil illemhelyek vannak kirakva. A közösségi mosdóban pedig található női / férfi fürdőszoba zuhanyzóval, mosdóval és toalettel, melynek használati díja 1.000 Ft.

SZOLGÁLTATÁSOK

A büfében hamburgert, hotdogot és egyszerűbb egytálételeket, üdítőket, alkoholos italokat rendelhetsz, és ezeket ki is hozzák a horgászhelyedre. Mi például csülökpörköltet ebédeltünk. Ugyanitt apróbb horgászcikkeket, csalikat, etetőanyagokat is vásárolhatsz.

NYITVA TARTÁS, JEGYÁRAK, ELÉRHETŐSÉG

A tó egész évben nyitva tart, ha jégmentes.
A jegyárak 2022-ben:
A sportjegy 2 botra 12 órára 4.500Ft, 24 órára 9.000Ft
A halas jegy 2 botra 12 órára 6.000Ft, 24 órára 12.000Ft (Hát, nem olcsó.)
A tó honlapja: https://tereskeihorgaszto.hu/
Facebook oldala: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063776363892
A telefonszám: +36 (70) 434 0685

HALÁLLOMÁNY

A gyakori telepítéseknek köszönhetően a tavaknak nagyon gazdag a halállománya. Megtalálható itt ponty, amur, süllő, kárász, keszeg. Pontyból és amúrból rendkívül gyakori a 10kg feletti egyed, nem ritka a 20kg körüli sem, de ezekből a fajokból élnek a tóban 30kg-ot meghaladó példányok is. A nagyobb halak elsősorban a kis tóban vannak, de a nagy tó partján is mérlegeltek már 26 kilós pontyot. A rekord fogás a kis tóból egy 31,70kg-os ponty volt.

A HORGÁSZAT

Mivel szombatra hidegfrontot jósoltak, így az asszonyok végül úgy döntöttek, hogy ázzunk csak meg mi, ők otthon maradnak. 11-től lehet elfoglalni a szállást. Én ekkorra meg is érkeztem, de olyan meleg volt, hogy 2 órámba, és két sörömbe került, mire összeraktam a felszerelést. Aztán még egy darabig vakaróztam, hogy hogyan fogok lejutni a vízhez, amiből hiányzott egy méter (a nagy tónál voltam). Végül leszúrtam egy bottartót a partszélbe és abba kapaszkodva farral le tudtam mászni a vízhez, és ki is tudtam onnan jönni. Ezt minden alkalommal meg kellett ismételni: a hajó vízre rakásánál, a kivételnél, és a halak merítésénél is.

Azzal kezdtem, hogy üresen beküldtem a hajót, és radarral feltérképeztem a medret előttem. A normál körülmények között 2,5 méteres víz most csak 1,4 méter volt a legmélyebb pontján. Törést, patakmedret nem találtam, és nem is tűnt iszaposnak. A halak a tó közepén túl, kb. 80 méterre voltak. Szerencsére szemből nem horgászott senki, így ide küldtem be a végszerelékeket.

Nagy reményeket fűztem az új Yoda oldódó bojlihoz, ezzel csaliztam az egyiket. A másikat pedig a szinte mindenhol jól működő 2 szem M-Baits tigrismogyoróval, 1 popup-pal kikönnyítve. Aztán este fél hatig mozdításom sem volt. Ekkor jött meg Zsolt barátom, és az első kapás is a tigrismogyoróra. Tehát Zsolt nem veszített semmit azzal, hogy később jött, mert mások se fogtak. De aznap nekem is csak ezt az egy halat sikerült partra segítenem, mert a második kapásom lefordult a horogról a part előtt 5 méterrel. Éjszaka nem horgásztunk, mert nappali fénynél sem volt egyszerű lemászkálni a vízhez, és ott egyensúlyozni a csúszós, agyagos sárban.

Reggel fél kilenckor sikerült még egy pontyot fognom tigrismogyoróval. A másik végszerelékre Ébredő Erőt csaliztam, meg később még minden mást is, ami nálam volt, de hiába. A Yodáról azért mondtam le, mert oldódó golyó lévén, nemigen tart tovább pár óránál, és nem voltak túl sűrűek a kapások. Ezután délután négyig nem sikerült fognom semmit.

Délután nagy esőt kaptunk, el is kezdtünk reménykedni, hogy felfrissül a víz, és megjön a halak étvágya. Úgy is lett, szépen elkezdtek csipegetni a halak. Délután 4 után megjött a harmadik pontyom. Közben Zsolt is beindult, dobós pecával már 4 pontyot fogott.

Az első 5 hal

Azt gondoltam, most már újra meg lehetne próbálni az oldódó Yodát. Mindössze 9 szemet tettem a hajóba, a tizediket pedig a hajszálelőkére. Hiszen nem jóllakatni akarjuk a halakat, hanem megfogni, nem igaz? Ez meg is hozta az eredményt, mégpedig kétszer is, tehát nem lehet véletlen. A kettő között még bejött egy potyesz a tigrismogyoróra is. A legszebb hal az utolsó volt, ami a Yodát vette fel: egy 10,10kg-s ponty.

A bandanagy 10,10kg. A Bait Bait Yoda bojlija olyan vonzerővel hat a halakra, hogy ennyi is elég belőle. A bojli nálunk beszerezhető.

HORGÁSZAT A KIS TAVON

Szeptember 14-én úgy döntöttem, teszek egy próbát a kisebbik tavon is, amiben állítólag a nagyhalak laknak.

NÉHÁNY MONDATBAN A TÓRÓL

Itt nem volt olyan alacsony a vízállás, mint a nagyobbik tavon. Az etetőhajót simán vízre lehet tenni puszta kézzel is, nem kell segédeszköz (kampós bot) hozzá. A tó két oldalról horgászható, és kb. 130 méter széles. Emiatt célszerű visszafogottan dobálni és behúzni, de ezt sajnos nem mindenki tartja be. A tó mélysége előttünk középen 140-150cm volt. A széle sekély, 30-40cm azért ebből is hiányzik az aszályos nyár miatt.

A meder akadómentes, de kicsit iszapos. Ezt mutatta a radar is, és az ólom is besüllyedt kicsit. 5-10cm lehet az iszap, emiatt érdemes legalább 20cm-es előkét kötni.

A HALÁLLOMÁNY

Tényleg vannak benne nagytestű halak, de kisebb, 2-3kg körüliek, sőt kárászok is. A legnagyobb hal, amit fogtak itt, az 30kg feletti ponty volt.

A HORGÁSZAT

Reggel hatra érkeztünk a tóhoz Gyuri barátommal, akivel már többször is horgásztunk együtt. A tó északi partján foglaltunk helyet. Nehezen indult a peca, legalábbis nekem. Gyuri már kettőt is fogott, nekem pedig délig kapásom sem volt. A harangszó után szólalt meg először a kapásjelzőm. Egy szép, erős halat sikerült horogra csalnom, de sajnos elbénáztam, mert ahelyett, hogy segítséget kértem volna, magam akartam meríteni. És amíg a merítőért kapálóztam a hátam mögé, meglazult a zsinór, és a hal már ugrott is le a horogról.

Ezt követően viszont gyorsan jött még két kapás, ezeket szerencsésen ki is emeltük. Egy 10,10 kilós amurt, és egy 7,00 kilós pontyot sikerült bölcsőbe fekteni. Ekkorra viszont úgy tűnt, jóllaktak a halak, és nem is jött több. Az esti pakolás közben jött még egy kapásom, de sajnos fél percen belül az is lefordult a horogról.

10,10 kilós amur

7,00 kilós ponty

Gyuri ügyesebbnek bizonyult nálam. Ő négy halat fogott: a legkisebb egy 3 kiló körüli ponty, a legnagyobb pedig egy 12 kilós amur volt.

ÖSSZEFOGLALVA

Immár háromszor horgásztam ezen a tavon. Első alkalommal tavasszal voltam, akkor rengeteg víz volt mindkét tóban. Másodszorra, a nagy tavon a vízhiány nagyon megnehezítette a horgászatot, de a hidegfront ugyancsak jókor jött nekünk is, a halaknak is. Ketten együtt 10 halat fogtunk, köztük egy 10 felettit. Nem lehet okunk panaszra. A Yoda pedig bejött, legalábbis a második próbálkozásra.

A harmadik horgászat során a kis tó sokkal jobban bejött nekem, mint a nagy. Jobban tetszik a halállománya, könnyebben megközelíthető a víz, és sokkal szebb a látvány is. Ez a panorámakép a horgászállásunkról a kis tó északi oldaláról készült.

Biztos, hogy eljövök még ide többször is, mert nekem Újpestről sokkal könnyebben elérhető, mint a Délegyháza környéki tavak. Közvetlenül ott parkolhatok az állás mellett, eső esetén pedig bebújhatok a szaletli alá, két lépésre a botjaimtól. Ilyen félnapos pecákra is kiváló, de több napra is ide lehet költözni sátorral.

Görbüljön!

Tősér Sándor

Oszd meg barátaiddal a Facebook-on!