Kerek-tó, Esztergom-Búbánatvölgy – 2022.08.03.

Nem szeretem az egyesületi horgásztavakat. Több oka van: általában nem lehet helyet foglalni, húshorgászat folyik, a nagyhalfogási esély minimális, stb. Most mégis ellátogattam egy egyesületi tóra, és azt kell mondjam, ez a hely maga a CSODA! Az egyik legszebb hely, ahol valaha horgásztam. Csak a Búzásvölgyi és a Vadkan tóval tudom egy lapon említeni. És nemcsak szép, de még halat is lehet fogni.

A TÓ MEGKÖZELÍTÉSE

A tó 55km-re van Budapest központjától. A legrövidebb út a Pilisen keresztül vezet. Ez hajnalban elég kalandos a sötét erdőben, a kanyarok és a vadveszély miatt. Mindössze 6km-rel hosszabb, de így hajnalban sokkal biztonságosabb, ha végigmegyünk a 11-es úton a Duna mentén Visegrád felé. A 11-estől egy keskenyebb út vezet be a Búbánatvölgybe, de ez is aszfaltozott.

Így nagyon kényelmesen meglehet közelíteni autóval a tavat. A horgászállásokhoz nem lehet odaparkolni, de ez nem is csoda, látva ezt a festői környezetet. Viszont 150 méternél a legtávolabbi horgászállás sincs messzebb.

A TÓ ISMERTETÉSE

A tó a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén fekszik, dús erdőkkel borított hegyek által ölelt völgyben. Vízfelülete 6,2 hektár. A mélysége a halőr szerint 2-2,5 méter. Vizét a Búbánat patak táplálja. Partja náddal, fákkal borított.

Néhány helyen stéget építettek, de a fűvel borított partról is gond nélkül lehet horgászni. A part mentén több helyen található szaletli, és valószínűleg minden állás mögött van keményfából készült pad. Található mellette 3 kisebb tó, ezeken nem lehet horgászni, halnevelőként funkcionálnak. A tavak kezelője az Esztergomi Vasutas Horgász Egyesület.

Nemcsak a horgászok látogatják szívesen a tavat, de piknikezni is kijönnek ide az emberek, és a völgybe látogató természetjárók is gyakran megállnak itt.

SZÁLLÁS, TOALETT, TISZTÁLKODÁSI LEHETŐSÉG

A tó északi, keskenyebb része mellett, az út túloldalán található egy vadászház 6db kétágyas, fürdőszobás szobával. Innen kb. 40 métert kell sétálni a tópartig. A vadászház elérhetősége: http://www.kerektovadaszhaz.hu/

Toalett a Vadkacsa büfében található.

SZOLGÁLTATÁSOK

A Vadkacsa büfében hamburgerek és egyszerűbb egytálételek kaphatók (halászlé is!).

NYITVA TARTÁS, JEGYÁRAK, ELÉRHETŐSÉG

A tó egész évben nyitva tart, ha jégmentes, de a nyitva tartás időtartama a nappal hosszához igazodik.
A jegyárak 2022-ben: a sportjegy 2 botra 4.000Ft, a halas jegy 6.000Ft
Jegyeket a Vadkacsa büfében lehet váltani.
A tó honlapja: https://vasashe.hu/kerek-to/
Facebook oldala: https://www.facebook.com/KerektoBubanatvolgy
A telefonszám: +36 (30) 530 9229

HALÁLLOMÁNY

A tó jelentős nagytestű állománnyal rendelkezik pontyból, csukából és amurból. Az állományt az 5 kg feletti egyedek elvitelének korlátozásával védik. Az elmúlt 2 évben 130 darab 8 és 14 kg közötti tömegű pontyot, valamint közel 5 mázsa 4-10kg súlyú csukát telepítettek. Ezen felül rendszeresen nagy mennyiségben helyeznek ki 1,5-2kg-os dévéreket. Az egyesület éves szinten legalább 80 mázsa halat telepít.

A HORGÁSZAT

Miután itt nincs helyfoglalási lehetőség, versenyfutás folyik a horgászhelyekért. És mivel a botzsákkal, a rodpoddal, a csalisvödörrel, a pontybölcsővel, a hűtőtáskával meg az etetőhajóval a hátamon elég nehezen tudok versenyt futni, inkább elindultam otthonról hajnal 4-kor, hogy nyitásra, azaz reggel 5-re a parton tudjak lenni. Hétköznap volt, de már így is megelőztek néhányan. Szerencsére a kinézett helyem, a tó legdélebbi stégje még szabad volt.

A stéggel szemben vannak csónakkikötő cölöpök. Itt lehet ugyanis csónakból is horgászni. Ezek azért jók, mert támpontot adnak a behúzáshoz. Ugyanakkor veszélyesek is, mert a hal felcsavarodhat rájuk. Egyik botomat Ébredő Erővel csaliztam, és a legközelebbi cölöp vonaláig húztam, tőle balra úgy 8 méterre. A másik botomat 2 szem tigrismogyoróval és egy szem pop-uppal az oszloptól jobbra. 8-ig sajnos mozdításom sem volt. Közben a nagypapa kihozta Viktort, a 10 éves ifjú horgászt, akivel nemrég a Pontyozó Horgásztónál pecáztunk együtt. Neki felszereltem egy feedert flat method kosárral.

Meguntam a várakozást, és a jobboldali, tigrismogyoróval csalizott botomat áthúztam a tó szélébe, mert úgy láttam, hogy amurok mozognak ott. Hamarosan meg is fogtam az első halamat, egy 3,20kg-s amurt. Aztán még egyet ugyaninnen, ami pont 3 kilós volt.

Na, minthogy a betli réme már nem fenyegetett, nem akartam több 3 kilós amurt fogni. Ezért levettem a tigrismogyorót, és Rodin bojlit csaliztam helyette, majd visszahúztam az oszlop mellé jobbra. 10 óra után végre megjött az első kapásom az Ébredő Erőre, és szerencsésen meg is merítettem a 7,50kg-s potyeszt. Ezzel együtt délután 4-ig összesen 6 kapásom volt a bojlikra: 4 Ébredő Erőre és 2 Rodinra. Sajnos 2 ponty fárasztás közben lemaradt, így 2 amurral és 4 ponttyal zártam a napot.

A legnagyobb hal egy 7,70-es ponty volt. 10+-os halat nem sikerült fogni, pedig biztosan vannak a tóban, mert a szomszéd fogott egy 12 kilóst dobós pecával, kukoricával. Igaz, ő kettővel kevesebb halat fogott, és az összes többi hala kicsi volt. A végén oda is jött megkérdezni, hogy mivel sikerült így szelektálnom. Hát az Ébredő Erő kiválóan szelektál. De a Rodinra is csak 6kg-nál nagyobb halak jöttek. És hát az sem mindegy, hogy az etetőhajóval koncentráltan, mennyiségi helyett minőségi etetés alakítható ki.

Ne feledkezzünk meg Viktorról sem, aki egy szál feederrel vette fel a küzdelmet a halakkal, és egy pontyot és két dévért sikerült neki merítőbe terelnie.

ÖSSZEFOGLALVA

Először horgásztam ezen a tavon, és egyesületi tó lévén nem voltak nagy elvárásaim. Előzetesen simán kiegyeztem volna 2-3 méretesebb hallal. Ehhez képest 6 halat sikerült bölcsőbe fektetni, az összsúlyuk 34,60kg volt. És aminek még a halaknál is jobban örültem: a lélegzetelállító szépségű környezet. Ha Esztergom felé jársz, kukkants be a Búbánatvölgybe! Nem fogod tudni megállni, visszatérsz, és legközelebb hozni fogod a horgászfelszerelésedet is.

Frissítés!

2023-ban újra felkerestem a tavat. Szerencsére előtte átolvastam újra horgászrendet. Jól tettem, mert változott: megtiltották az etetőhajó használatát. Sebaj, kivettem a táskából a behúzós botokat, és betettem helyettük a 390-es feedereket, és a spombozós botomat. Sajnos ez a horgászat közel sem sikerült olyan jól, mint az egy évvel korábbi. De ez nem a feeder módszer hibája, hanem vagy az enyém, vagy csak rosszkor mentem oda. Mindenesetre gyanús volt, hogy a szombati nap ellenére minden harmadik horgászállás üres volt. A környezet azonban ugyanolyan szép volt, mint egy évvel korábban. Ha nem is sokat, de halat is fogtam, szóval panaszra ezúttal sem lehetett okom.

Görbüljön!

Tősér Sándor

Oszd meg barátaiddal a Facebook-on!