Szavanna Horgásztó, Alsónémedi – 2022.07.23-24.

Hová menjen a szegény, elvonási tünetekben szenvedő horgász a 40 fokos kánikulában? A sekély vizű völgyzárógátas tavak nem biztos, hogy jó választásnak bizonyulnak ilyenkor, mert hamar túlmelegszik a vizük, és oxigénhiányossá válhatnak. Ezek a folyamatok pedig nincsenek jó hatással a halak étvágyára. Egy mélyvizű bányató jobb lehet ilyenkor. Azok partja viszont gyakran túl kopár, kevés az árnyék, és ott sülünk meg elevenen a parton. Szerencsére találtam egy tavat, ahol mély víz is van, és árnyék is található bőven. A nemrégiben tulajdonosváltáson átesett és újra megnyitott Szavanna horgásztavat látogattam meg egy 24 órás peca erejéig.

A TÓ MEGKÖZELÍTÉSE

A tó mindössze 31km-re van Budapest központjától. Teljesen a kapuig aszfaltozott úton lehet megközelíteni. Igaz, az utolsó 2km kicsit hepehupás, de mégiscsak aszfalt.

A TÓ ISMERTETÉSE

A tó kavics- vagy sóderbányaként funkcionálhatott valaha. Mint minden ilyennek, rendkívül változatos a medre. Azonnal mélyül a víz, hatalmas törések vannak benne, és a legmélyebb pontja eléri a 13 métert is. A legjobb medertérképet a Facebookon találtam. Ez egy kézzel rajzolt térkép, de nagy előnye, hogy a horgászállások is szerepelnek rajta.

Eszerint 51 horgászállás van a tavon. Ez az én ízlésemnek sok egy kicsit. Főleg a 8-24-es helyeken lehetnek túl sűrűn a horgászok, ha minden hely foglalt. És ez azért is problémás, mert pont itt kanyarodik a part, tehát könnyen előfordulhatnak keresztbe dobások. De a büfével szemközti part is elég sűrű: ott átlag 14 méter jut egy horgászra, ergo 7 méter botonként, ha teljesen teltház van. Szerencsére most nem volt teltház, mert sokan nem is tudják még, hogy újra nyitva van a tó.

A víz egyébként csodálatos, kristálytiszta. A partja pedig teli van fákkal, ez tetszett benne nekem leginkább. Minden horgászállás megközelíthető autóval, és ott is lehet parkolni.

Vannak néhány horgászhely a büfé felőli oldalon, ahol szűkös a hely, máshol van bőven helykínálat az autónak és a sátornak is. Néhány állást lefotóztam.

SZÁLLÁS, TOALETT, TISZTÁLKODÁSI LEHETŐSÉG

Szállási lehetőség jelenleg nincs a tónál, sátorozni kell. Ez nekem nem is okoz gondot. A parton körbe „gravitációs” vécék találhatóak. A büfében viszont van külön férfi és női mosdó angol vécével. Tusolási lehetőség egyelőre nincs, de folyamatban van az építése. Addig is, amíg ilyen nyári meleg van, érdemes hozni kempingzuhanyt, és megtöltve azt a tó kristálytiszta vizével, simán le lehet tusolni. Persze csak szappan nélkül, hogy ne szennyezzük a környezetet.

SZOLGÁLTATÁSOK

Szépen felújított büfé van a bejáratnál, le is fotóztam a kínálatát.

Áramvételezési lehetőség az 1-es, a 4-es, a 8-as és a 16-os állások mögött van.

A szomszédos állásokon is hozzájuthatsz az áramhoz, ha hozol magaddal kábeldobot.

Az állások telefonon foglalhatóak. Lehet 12 és 24 órás vagy hosszabb időtartamra foglalni. A honlapon az szerepel, hogy reggel 6-tól másnap reggel 6-ig tart a 24 órás foglalás, de lehet este 6-tól másnap estig is foglalni.

NYITVATARTÁS, JEGYÁRAK, ELÉRHETŐSÉG
A tó egész évben, 0-24 óráig nyitva van, ha jégmentes.
A jegyárak 2022-ben:
Csak sportjegy van, halat elvinni tilos.
12 órás sportjegy 2 botra 6.000Ft, 3 botra 8.000Ft
Külön kategória az úgynevezett móló, ami a 3-as és 4-es hely. Ennek díja 12 órára 8.000Ft
Az áram ára elég borsos: 6 óránként 1.000Ft. Mint tudjuk, a rezsicsökkentés korszaka véget ért.

A tó honlapja: https://www.szavannahorgaszto.hu/
Facebook oldala: https://www.facebook.com/szavannahorgaszto
A telefonszám: +36 30 609 2340

HALÁLLOMÁNY

Leginkább pontyok, és amurok élnek a tóban. Hogy mekkorák, azt 24 óra alatt nem tudtam személyesen kitapasztalni. De a Facebook-ra feltöltött fotók alapján vannak szépen 10 kiló feletti halak. Egy régi ügyfelünk még 2018-ban megosztotta velünk ezt a két fotót azt itteni fogásairól.

Az amur 12, a ponty 15 kilós.

Kárászt, keszeget fogtak párat a szomszédaim, akik apró csalival feedereztek. Ragadozó is kell legyen a tóban, mert időnként hallottam a rablások hangját a mellettem lévő bokor mögül, és láttam a riadtan menekülő kishalakat.

A HORGÁSZAT

Az nehezen indult sajnos, mert épp akkor érkeztem meg a tóra, amikor elkezdett sötétedni az ég. Annyi időm még volt, hogy összeszereljem a felszerelést, de nem küldtem be a végszerelékeket, mert vihar idején, villámlásban nem célszerű szénszálas botokkal a fejünk felett hadonászni.

A viharnak csak a szélét kaptuk, és amint elvonult, bedobtam az egyik végszereléket szinte a lábam alá. Egy ilyen hirtelen mélyülő tónál ez be szokott jönni. Mielőtt beküldtem volna a másik szereléket, üresen vízre tettem a hajót, és megradaroztam az előttem lévő vizet. Elég szerencsétlen helyre sikerült foglalnom: a 13-14-es állásra. A foglaláskor még nem ismertem a medertérképet, pedig abból kiderült volna, hogy előttem van a 13 méter mély árok, mégpedig sajnos hosszában. Nem tartottam valószínűnek, hogy annak az aljából halat tudnék fogni. A radar meg is erősítette, hogy az itt tartózkodó halak vízközt vannak.

Szerencsére a 8-12 állásokon nem ült senki, ezért a radarral megkerestem a mély árok szélét, és odahúztam a hajóval. Vissza sem tudtam hozni a hajót, mire el is húzta egy hal. Szép küzdelem vette kezdetét, mert az itteni halak rendkívül sportosak. Ez jellemző az ilyen tiszta vizű tavakra. Kb. 10-15 percig tartott a fárasztás, pedig a 4 kilót is csak alulról súrolta a potyesz.

Mire visszaengedtem, be is sötétedett. Na, ez mégiscsak jól indul – gondoltam. Nagy várakozással néztem az éjszaka elé. Aztán még csak mozdítás sem lett belőle. Nemcsak nekem, de a többi állásokról sem hallottam szinte semmi mozgást.

Legalábbis a halak nem mozogtak. A 6-7-es álláson fiatalok buliztak. Amúgy rendesek voltak, de a mulatós zene, sőt másféle zene sem való a horgásztó partjára szerintem. Jobbra tőlem pedig egy 3 fős társaság horgászott volna, de sajnos sokkal többet emelgették a pálinkásüveget, mint a horgászbotokat. Egyikük bele is esett a vízbe, ami nem kicsit veszélyes ilyen bányatavakon. Olyan kövér volt, hogy egyedül ki sem tudott mászni, a másik két részeg pedig nem tudta kihúzni. Egy harmadik ember segítsége kellett, hogy végre kihalásszák. Szerintem ő lett az új tórekord. Szerencsére az alkohol hamar lebirkózta őket, és elmentek aludni. És hát kinek lesz ilyenkor kapása? Hát persze, hogy a részegeknek. Odamentem, de nem mertem a bothoz nyúlni, inkább megpróbáltam őket felkiabálni. Persze mire az első magához tért, a hal elment.

Szerencsére a részegek reggel elmentek, mégis tovább romlott a helyzet. Odajött ugyanis egy 3 fős társaság a tőlem balra lévő kétszemélyes állásra. Ők teljesen normálisak voltak, csak sajnos onnantól nem tudtam az előttük lévő púpot meghorgászni. Kénytelen voltam magam elé és a részegek üresen hagyott helyére húzni. A végszerelékeket letettem még a mély árok széle előtt. A láb alatti horgászatot feladtam, mert egyetlen kapást sem hozott. Már-már azt hittem, kénytelen leszek 24 órára egyetlen hallal beérni, de ebéd előtt még sikerült fognom egy 4,80-as tükröst, majd egy órával később egy másik tükröst, ami 5,40 kg-t nyomott.

ÖSSZEFOGLALVA

Nem ez volt életem horgászata, de talán ilyen melegben ezzel a három fogással sem szabad elégedetlennek lennem. A tó pedig nagyon tetszik. Nemcsak a fotókon hihetetlenül szép a vize, de a valóságban is. És a partja is szép, teli van fákkal, bokrokkal. A széle pedig körbe náddal övezett, csak az állások előtt van kivágva a nád. Padok, szaletlik nincsenek, de így, hogy ilyen sok fa van, nem is hiányoltam őket. Legközelebb azonban biztosan egy másik állást fogok választani, mert az a sarok, ahol ültem, nem igazán alkalmas behúzós horgászatra. Ha elkészül a tusoló is, akkor pedig szívesen lejönnék erre a tóra egy több napos horgászatra is, hogy megkeressem a 10 kiló feletti pontyokat és amurokat.

Görbüljön! Tősér Sándor

Oszd meg barátaiddal a Facebook-on!