Hogyan szelfizhetsz a hallal, ha egyedül vagy?

Veled is előfordult már, hogy fogtál egy gyönyörű, termetes halat, és nem volt, aki lefotózzon vele együtt?
– Mert a haverod az utolsó pillanatban lemondta a pecát, és egyedül kellett menned.
– Vagy a haver elment ugyan veled, de épp hangosan hortyogott a sátorban, és nem akartad felébreszteni. Vagy akartad volna, de hiába próbáltad. 🍺🍺🍺🤣🤣🤣
– Vagy a családoddal mentél pecázni, és hajnalban még mindenki aludt.

Mit lehet ilyenkor tenni? Megkéred a szomszéd horgászt? És ha senki sincs a közelben? Akkor jobb híján, lefotózod a halat a bölcsőben/a matracon.

De az nem olyan. Hiába teszed ki a Facebookra, a „jóindulatú” cimboráid közt tuti lesz olyan, aki beszól, hogy „Kamuzol! Tudod, ki hiszi el, hogy ezt Te fogtad!”

Mától ennek vége, itt a megoldás! Nem akarok idegen tollakkal ékeskedni, a módszert Spreiczer Zsolttól (Köszönöm Zsolt!) lestem el, én csak továbbfejlesztettem a hangvezérlés funkció hozzáadásával, amit sokan ismernek már, de még többen nem. Ezen a módon kis ügyességgel könnyedén elkészítheted a fotót a trófeádról egyedül is. Mi kell hozzá? Mindössze 2 dolog:
• egy legalább 120cm magas teleszkópos fotóállvány,
• egy rácsavarozható mobiltelefon tartó.

És még valami, de ez nem kerül pénzbe: engedélyezd a telefonodon a hangvezérlés funkciót. Ennek módja Android telefonokon: indítsd el a kamerát, majd kattints a kijelzőn a fogaskerék szimbólumra. A beállítások között keresd meg a „Hangvezérlés” menüpontot, és kapcsold be (lásd a lenti képet). Ezt csak egyszer kell megtenned, innentől mindig aktív lesz, ha bekapcsolod a kamerát.

A lépések pedig:
1. Állítsd az állványt már a peca megkezdésekor a bölcső/matrac mögé. Tedd bele a telefonod, kapcsold be az előlapi kamerát, és letérdelve állítsd be, hogy jól látható legyél benne majd a kezedben tartott hallal együtt. Ha jó képeket akarsz, ügyelj arra, hogy a fény a telefon mögül jöjjön, és az arcodat világítsa meg.

2. Amikor bölcsőbe fektetted a halat, kapcsold be a kamerát.
3. Emeld meg a halat, ellenőrizd a kijelzőn, hogy Te és a hal is megfelelő pozícióban vagytok-e, majd mond valamelyik varázsszót, pl. azt, hogy „csííz”, vagy azt hogy „szmáájl”. Elindul egy kb. 2 másodperces időzítő, és máris kész a kép. Biztonság kedvéért készíts több képet, hogy legyen miből választani.

És mi van akkor, ha a telefonod kamerája nem alkalmas hangvezérlésre? Látogass el a Play Áruházba, és tölts le egy alkalmazást, ami hangra indítja a kamerát, vagy egy teljes kamera alkalmazást, ami tartalmazza a hangvezérlést. Ilyen kamera alkalmazás pl. az Easy Selfie. Ennek az a hátránya, hogy mindenféle hangra reagál, nem olyan specifikus paranccsal indítható, mint a “csíííz”.

Kicsit bonyolultabb, de precízebb megoldás, ha a Samsung Bixby (Apple-nél Siri) alkalmazását használod, vagy a Google Voice Access-t. Mindegyik hangutasításokkal vezérli a telefont, tehát a kamerát is. Itt néhány szót meg kell tanulnod angolul: “OK Google, take a selfie!” Csak a helyes kiejtés végett (bár a hölgy indiai):

Mint látható a videóban, a Voice Access a szelfizésen kívül másra is alkalmas. Még arra is tud válaszolni, hogy mikor várhatsz több kapást. Kipróbáltam. 🙂

Néhány tapasztalat, amit a módszer használata során gyűjtöttem:
• Ahogy a nap halad az égen, nap közben többször is érdemes elfordítani a bölcsőt, és áthelyezni az állványt, hogy mindig szemből süssön a nap, szépen meg legyél világítva Te is, és a hal is.
• Ha éjszaka fotózol így, gondoskodj a megfelelő világításról. Ez lehet egy mobil vaku, ami egy LED lámpácska, amit a telefonod indít. De sokkal jobb egy nagyobb erejű fényforrás. Gondoskodnod kell azonban arról, hogy a fényforrás iránya és a kamera iránya kb. egyezzék. Inkább érkezzen kicsit magasabbról a fény, alacsonyabbról semmiképp, mert a hal árnyéka épp téged fog eltakarni.
• A fejlámpádat kapcsold ki a fotózás idejére, mert elvakítja a kamerát.
• Ha nagy az alapzaj, az zavarja a hangvezérlést. Ilyenkor azt a varázsszót kell használni, ami jobban elüt az alapzajtól. Pl. közel van az autópálya, ahonnan mély hangok jönnek, akkor a „csííz”, ha fúj a szél, akkor a „szmáájl” működhet jobban.

Sok szép fogást és csodálatos fotókat kívánok neked! Görbüljön!

Tősér Sándor – Etetőhajó Újpest

Oszd meg barátaiddal a Facebook-on!