Kapásjelző feederre

Régebben kizárólag feedereztem, fokozatosan tértem át a bojlis módszerre. Alkalmanként ma is szívesen kézbe veszem azonban a feedert, nagyon szeretem ugyanis a görbe spicc nyújtotta precíz kapásjelzést. Van azonban vele két probléma:

  1. éjszaka nem látszik,
  2. és nem is hallatszik.

Az elsőn könnyű segíteni. Két módszer is kínálkozik:

  • Spiccre pattintható világító fény. Ez lehet elektromos LED világítás vagy egy vegyi patron.
  • A spiccek megvilágítása. A fejlámpa erre általában nem alkalmas, ezért én vettem egy olyan reflektort, aminek az oldalán szórt fény is van (kép mellékelve). A szórt fényt magamnak háttal a spiccek felé fordítom, így éjszaka is jól látom őket.

A második probléma (hogy nem hallatszik) megoldása nehezebb. Pedig célszerű megoldást keresni, mert éjszaka könnyen elbóbiskol az ember a kényelmes horgászfotelben.

  • A spiccre csíptethető csengő. Ez egy nagyon egyszerű és olcsó megoldás. Csak ez meg nem világít. És akkor ha világító patront is és csengőt szerelünk a spiccre, az már félő, hogy sok lesz, a zsinór beleakadhat, rácsavarodhat. Olyan eszközt, ami spiccre pattintható, és hangot és fényt is ad egyszerre, nem ismerek. Ha valaki tud ilyet, ami jó is, az kérem, írja ide kommentbe.
  • Én nyeletőfékes orsókat használok. Éjjel mindig kinyitom a nyeletőt, és az elegendő hangot ad nekem ahhoz, hogy felébredjek. A nyeletőfék nélküli orsókkal is megoldható ugyanez. Csak arra kell ügyelni mindkét esetben, hogy amikor megemeljük a botot, előtte zárjuk be a féket. Ennek a módszernek a hátrányai, hogy a finomabb kapások nem indítják be a nyeletőféket, illetve aki mélyen alszik, az nem biztos, hogy felébred a fék hangjára.
  • A régi fenekezős (vagy új bojlis) elektromos kapásjelzők újrahasznosítása. Az egyik legnagyobb magyar horgászcikk kereskedő kihozott ugyan egy feederbothoz tervezett kapásjelzőt, de ennek legfeljebb annyi előnye van, hogy aszimmetrikus, nem esik le róla a bot, ha húzza a hal. A feeder botot hiába tesszük rá a kapásjelzőre, hiszen a két gyűrű között nem mozog a zsinór csak akkor, ha elindul a nyeletőfék is. A finomabb kapásokat tehát a kapásjelző nem fogja jelezni. Ha viszont a kapásjelzőket egy külön leszúrón, vagy tripod-on a spiccek elé helyezed úgy, hogy kb. 1cm-rel magasabban legyenek a zsinóroknál, és a lenti képen látható módon átvezeted rajtuk a zsinórokat, akkor az elektromos kapásjelzők a legóvatosabb dévér kapásokra is hang és fényjelzéssel fognak figyelmeztetni téged. Egyet ne felejts el: legyél tekintettel a többi horgászra! Mindenki utálja a másik horgász kapásjelzőjének a hangját. Csak akkor használd, ha feltétlenül szükséges, és csak olyan hangerővel, ami feltétlenül szükséges.

A legtutibb megoldás pedig következő:

Vedd ki a végszerelékeidet a vízből, és menj a sátorba vagy a házba aludni pár órát. Főleg, ha másnap vezetned kell. Görbüljön!

Tősér Sándor

Oszd meg barátaiddal a Facebook-on!