Füzespart Horgásztó – Dunavarsány – 2019.03.10.

Idei első horgászatomhoz a Füzespart horgásztót választottam ki. Ennek oka leginkább a rendkívül változékony időjárás volt. Olyan tavat kerestem, ahol van hová bújni, ha elered az eső. Nekem egyébként is ez a mániám minden évszakban. Meg a nagy halak, illetve a foglalási lehetőség. Most részletesen ismertetem tavat, hogy tudd, hogyan érdemes készülnöd, ha ide jössz pecázni. És beszámolok a pecáról is, ami az Ébredő Erő diadalát hozta, és bebizonyosodott a halradar haszna is a hideg vízben, ezen a számomra ismeretlen tavon.

A TÓ MEGKÖZELÍTÉSE

A tó Budapest déli határától, Soroksártól mintegy 15km-re, Dunavarsány mellett található. Nagyon könnyű megközelíteni: szinte a kapuig aszfaltozott úton lehet menni. A Waze kicsit becsapott minket, mert a Füzespart és a Farmer tó közötti zsákutcába vitt.

A bejárat a tó túlsó oldalán van, a Vörösmarty utca felől. A kapu a műúttól mindössze 20 méterre van. Az autót a parkolóban kell hagyni, a horgászhelyeket gyalogosan kell megközelíteni. Hogy ne kelljen cipekedni, 400 forintért bérelhető nagyméretű kézikocsi.

A TÓ ISMERTETÉSE

Ez az egykori bányató 2016-ban nyitotta meg kapuit ez a tó a horgászok számára. A területe kb. 6,5 hektár. A Google térkép műhold funkciójával mérve 445m hosszú, és 155 méter széles. A mélysége átlagosan 3 méter, de nem egyenletes. Vannak benne púpok és 5-7 méter mély árkok is, de ezt reggel még nem tudtuk. A vize nagyon tiszta.

Összesen 21 horgászállás van, átlagosan 40 méterre egymástól: 12 stég, 5 szaletli és 4 faház stéggel és szaletlivel. Mindegyik álláson két horgász fér el kényelmesen. Ami rendkívül szimpatikus: a horgászállások telefonon és online is foglalhatóak. Így a reggeli nyitáskor nincs tülekedés, biztos lehetsz benne, hogy a kiszemelt horgászhelyed csak rád vár, legalábbis egy óráig fenntartják.

A páros sorszámú stégekhez csak egy padot építettek, a páratlan sorszámúak viszont el vannak látva egy kis házikóval, ami nemcsak felülről, de három oldalról is védelmet nyújt egy zivatar esetén. Nyáron a nagy melegben árnyékot keresne a horgász, de azt még csak korlátozottan biztosítanak a 2016-ban ültetett, egyelőre kis fűzfák és nyárfák. A szaletlik alatt persze van árnyék.

A bojlisok és a feederesek is megtalálják itt a számításukat. A feedereseknek inkább a szaletlis oldalt ajánlom, mert a stégek csak 5 méter szélesek. A szaletlis oldalon a talaj laza, a bottartó könnyedén leszúrható.

A tó közepe a horgászállásoktól 75-80 méter. Etetőhajó használata engedélyezett, de nem feltétlenül szükséges, hisz a kívánt távolság könnyedén megdobható. Hozzáteszem azonban, hogy a változatos meder ugyancsak megtréfálhatja a horgászt, aki először jár itt. Mi most kimondottan jó hasznát vettük a hajónak. Az etetést ugyan ebben a hideg vízben feleslegesnek tartottam, de az előttünk lévő meder feltérképezése a radar segítségével kimondottan hasznosnak bizonyult. Nyáron pedig, amikor etetni is kell, akkor 70-75 méterre is mégiscsak könnyebben és pontosabban megvalósítható az etetés hajóval, mint spombbal.

SZÁLLÁS, TOALETT, TISZTÁLKODÁSI LEHETŐSÉG

Az állások mögött széles, füves terület van, kiválóan lehet sátorozni. A 4 faházban pedig 4-4 ágy található. A faházakban villany, hűtő, mikrosütő található, de a víz nincs bevezetve. Nyári melegben gyors felfrissülést a házak mögötti nyitott tusolók biztosítanak.

A tó közepénél egy mobilvécé van telepítve. A tó két végén pedig egy-egy komplett vizesblokkban kulturált WC, piszoár és zárható tusoló található.

SZOLGÁLTATÁSOK

Az állások mögött több kijelölt helyen lehet bográcsozni. Ha megfőznéd, amit fogtál, azt természetesen napi áron ki kell fizetned, hisz a napijegy sportjegy. Kutyát is nyugodtan vihetsz, ha jól nevelt a jószág, és a gazdi is, mert összeszedi a kutyapiszkot.

A büfében kávét, üdítőt, sört, egyéb italokat, egyszerűbb ételeket bármikor rendelhetsz. Apróbb horgászcikkeket, csalit, etetőanyagot szintén vásárolhatsz a büfében.

A halőrház mellett van egy viszonylag nagy medence is. Nyáron ezt megtöltik, és a család fürödhet, amíg Te horgászol.

HALÁLLOMÁNY

Ponty, amur, vágótok, lapátorrú tok, csuka, süllő, kárász, keszeg, compó található a tóban. A tórekord pontyból a halőr szerint 22kg-s, amurból és tokból állítólag ennél is nagyobbak vannak benne. Jelenleg munkálatok folynak a szomszédos, kb. 5 hektáros tavon, ami szintén a Füzesparthoz tartozik. Ez bojlis tóként fog funkcionálni, várhatóan április közepétől. A kishalakat lehalászták belőle, és 7-13kg közötti pontyokat, amurokat telepítettek bele.

ELÉRHETŐSÉGEK, JEGYÁRAK

A tó honlapja: http://fuzespart.hu/
Itt a “Foglalás” menüpontban on-line lehet helyet foglalni, vagy telefonon a +36 20 482 4390 számon.
A sportjegy 12 órára 2.500Ft, 24 órára 4.000Ft. Mivel behajtani tilos, ezért célszerű még kalkulálni a 400Ft.os kézikocsi költséggel, de azok jó nagyok 2 horgász is be tud költözni egy kocsival. Az egyéb jegyárak az “Áraink” menüpontban láthatóak.
A tó minden nap nyitva van, és éjszakai horgászat is van, de a kaput éjszakára zárják, beköltözni és távozni csak zárás előtt és a reggeli nyitás után lehet.

A HORGÁSZAT

Épp felkelt a nap, mire megérkeztünk a horgászálláshoz. Összeszerelés után 7 órakor repültek be a végszerelékek. Az egyik fontos célja a napnak a Bait Bait csalik kipróbálása volt. Háromféle method mixet kevertem be: a halas, krilles, banános ízű Rodin-t, a fűszeres, fokhagymás, Robin Red tartalmú Ébredő Erő-t, illetve kontrollként a korábban rengetegszer eredményesen használt Bait-Tech Special G Green-t.

10-ig mozdításom sem volt. Igaz, a szomszédoknak sem, de ez engem kevéssé vigasztalt. Időnként, amikor a frissítések alkalmával ki akartam tekerni a végszereléket, azt tapasztaltam, mintha iszapba lenne ragadva. De hogy kerül egy tisztavizű bányatóba mély iszap? Hamarosan választ kaptam a rejtélyre. Elővettem az etetőhajót és a halradart, és feltérképeztem az előttem lévő területet. A radar előttem egyetlen egy halat sem jelzett. Jelzett viszont a 3 méteres vízben 5 méter mély hirtelen töréseket. Nem csoda, hogy nehezen jött ki a végszerelék, ha beleesett egy ilyenbe.

Tettem a hajóval egy kört a szomszédos állás előtt is, ahol szerencsére nem horgászott senki. Itt halakat jelzett a szonár. Kihoztam a hajót, és innentől errefelé dobáltam. Fél óra múlva fogtam meg az első halamat, egy szerencsétlen kis tenyérnyi keszeget. Máskor csak bosszankodtam volna rajta, de ilyen ínséges, kapástalan időben már ennek is örültem. Rá egy félórára egy erősebb kapás jelentkezett, és egy izmosabb kárász sikerült merítenem. 12 óra körül végre rendesen begörbült a spiccem azon a boton, amelyiket Rodin method mix-szel és Rodin mini pop-up bojlival csaliztam. Sajnos fél perces fárasztás után elment a hal, pedig ez már biztosan ponty lehetett. Fél egy után az Ébredő Erővel csalizott bot spicce görbült szépen. Na, ez végre meglett. Kis ponty, de ponty.

A barátom, Tibor épp elindult felém a merítővel, amikor hallom, hogy kerreg a nyeletőféke. Ő nem hallotta a kapucnitól, gyorsan szóltam neki, hogy fusson vissza. Így egyszerre két pontyot tettünk a bölcsőbe. Háromnegyed kettőkor megjött az eső. Épp össze akartunk pakolni, amikor sikerült még egy pontyot fognom. Ezután, mivel az időjárás jelentés semmi jót nem ígért, szedelődzködtünk, és hazamentünk.

ÖSSZEFOGLALVA

A háromféle csali közül az oly sokszor bizonyított Bait-Tech Spec G Green ezúttal még kapást sem adott. A Rodin 1 pontykapást hozott, de az sajnos meglépett. Mind a 4 hal, amit sikerült partra terelnem, a Bait Bait Ébredő Erőt szerette. Persze egyetlen horgászat, és ilyen kevés kapás alapján nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, de úgy érzem, a Bait Bait jó iránynak tűnik. És ráadásul magyar termék.

Ez a tó elméletileg mindazokat nyújtani tudja, amit én szeretek: foglalható állások, esőbeállók, és nagy halak. A nagy halak ugyan a mai napon nem mutatkoztak nálam, de egy horgászatból egy ismeretlen tavon nem alkothatok ítéletet. Annyira nem kell ezen meglepődni, hisz hideg volt még a víz: a radar mindössze 8 fokot mutatott. A két kis pontynak is örültem így elsőre. A két spori, akik velünk egy időben értek oda, és a halőrrel való beszélgetésükből ítélve láthatóan törzsvendégek voltak, a tó elején együtt 15 pontyot fogtak, köztük egy 10+-ost is. Hiába, ennyit tesz a helyismeret. Biztos, hogy vissza fogok még ide jönni. És talán a szomszédos bojlis tóra is.

Figyelem! A horgászat időpontja: 2019.03.10. A bejegyzésben közült információk az akkori állapotot tükrözik. A körülmények, szolgáltatások, a horgászrend időközben változhattak.

Szeretnél értesítést kapni a következő bejegyzésről, amiben horgászvíz bemutatót, vagy horgászattal kapcsolatos tippeket, trükköket itt találsz? Add meg adataidat, és értesítünk!

Oszd meg barátaiddal a Facebook-on!