Pontyozó Horgásztó – Dunavarsány (Jelenleg zárva)

Napfelkelte a tavon – panorámakép

2018. áprilisában nyitotta meg kapuit ez a tó a horgászok számára, és hamar népszerűvé vált a szép halállománya miatt. Aztán 2020-ban sajnos bezárták. 2022. májusában nyílt meg újra. Most is rendkívül szép halállománnyal rendelkezik, és komoly fejlesztések vannak folyamatban.

A TÓ MEGKÖZELÍTÉSE

A tó Budapest déli határától, Soroksártól mintegy 15km-re, Dunavarsány mellett található. Szerencsére nem kell terepjáró a megközelítéshez: mindössze az utolsó 600 métert kell földúton megtenni, de az viszonylag jó minőségű földút.

A TÓ ISMERTETÉSE

Egykori bányató, de nem tipikus kockató, hanem egy konkáv hatszöget alkot, mint a fenti műholdkép mutatja. A területe kb. 3,5 hektár, a mélysége 1,9-4,5 méter között változik. A vize nagyon tiszta. Összesen 30 horgászállás van, többségük egyszemélyes, és viszonylag közel, 10-15 méterre vannak egymástól. Ennek az az előnye, hogy ha egy barátoddal mész, kiabálás nélkül tudtok beszélgetni, és könnyen át tudtok lépni segíteni egymásnak. Hátránya az, hogy – mivel igen termetes pontyok és amurok is lakják a tavat – a fárasztás közben előfordulhat, hogy a hal keresztbe megy, és megmozdítja a szomszéd zsinórját. Ilyenkor illik szólni, hogy a szomszéd ne vágjon be, mert akkor jó eséllyel gubanc lesz a vége, és mielőbb vissza kell terelni a halat. Türelmesnek kell lenni egymással. Hétvégén általában eléggé teli van a tó. Ha hét közben tudsz menni, nem lesz ilyen gondod. A horgászállások átalakítása folyamatban van, csökkenteni akarják a mennyiséget, hogy zavartalanabbul lehessen horgászni.

Az egyszemélyes állásokon kívül az észak-keleti parton van egy széles családi állás, ahol három horgász is elfér. A déli parton pedig két olyan partszakasz is van, ahol több horgász elférhet. Nagyobb társaságoknak ez ideális hely, akár 8 fő kényelmesen elfér. Ez a rész azért is nagyon szimpatikus nekem, mert amíg a többi horgászhelyen a víz felé lejtős a part, itt a déli oldalon teljesen sík, kényelmesebben el lehet helyezkedni.

A partot mindenhol nagyméretű, kerek kavicsok borítják. A leszúró alkalmazása nehéz, de nem lehetetlen. Rod-pod vagy tripod megkönnyíti az elhelyezkedést.

A tó közepe egyik horgászállástól sincs 100 méternél távolabb. Etetőhajó használata engedélyezett, de nem feltétlenül szükséges, hisz a kívánt távolság megfelelő felszereléssel megdobható. Hozzáteszem azonban, hogy én ötször horgásztam itt, és minden alkalommal vittem hajót. Az egyik botommal dobtam, a másikat behúztam. Mindannyiszor a legnagyobb halamat a hajóval behúzott szerelékkel fogtam.

HALÁLLOMÁNY

Főként pontyok és amurok lakják a tavat. A kárászok száma egyelőre nem jelentős. Nagy számban vannak elvihető méretű pontyok és amurok, de 10 kiló feletti kapitális példányok is foghatóak. A tórekord 25,60kg-s ponty. Én is itt fogtam saját rekordomat, a 20,30kg-s potykát. A mellékelt képek egyikén látható a ponty. Az etetőhajómmal behúzott vajsavas kukorica és a közepén a horgom mellé tűzött fűszeres pop-up bojli tetszett meg neki.

Ezeket a pontyokat még 2018-ban fogtam. A felső képen lévő hal súlya 20,30 kg.

Ezt a pontyot 2022. június 6-án fogtam, a súlya 14,60 kg. Bölcső használata kötelező, de a recepción tudsz bérelni.

PARKOLÁS, SZÁLLÁS

Mindegyik állás mögé oda lehet parkolni autóval, és ott is lehet maradni. Nem kell tehát messziről cipelni a felszerelést. Az állások többsége mögött széles, füves terület van, kiválóan lehet sátorozni.

Ez a déli oldal. Így ma már nem állhatsz meg itt, csak a töltés tetején parkolhatsz, de ez sem nagy távolság.

Esőbeállók sajnos nincsenek. Ezt valamennyire pótolja az, hogy oda parkolhatsz az állás mögé, és zivatar esetén beugorhatsz a kocsidba. Ernyőt pedig vigyél magaddal, csendes esőben jó hasznát fogod venni.

SZOLGÁLTATÁSOK

A recepción büfé is üzemel. Itt kaphatsz kávét, üdítőt, sört, röviditalokat, egyszerűbb meleg ételeket is. Hétvégén bográcsozni is szoktak időnként. Ha kifogynál a csalikból, itt pótolhatod, és bölcsőt is bérelhetsz.

A két év zárva tartás alatt a fű sajnos kiszáradt. Folyamatban van az öntözőrendszer kiépítése, aztán lesz füvesítés is. Jelenleg mobilvécé üzemel, de hamarosan lesz kulturált angol vécé és tusolási lehetőség is.

ÖSSZEFOGLALVA

Nem tudok objektívan nyilatkozni erről a tóról, hiszen itt fogtam életem legnagyobb halát, és ez alapvetően befolyásolja a véleményemet. Megpróbálok a tényekre szorítkozni. Eddig ötször jártam itt, és sosem csalódtam. Legelső alkalommal júliusban 24 óra alatt 5 pontyot fogtam, köztük életem legnagyobb halát, egy 20,30kg-s pontyot. Ha idejössz horgászni, Te is megfoghatod, mert visszaengedtem.

Szintén szubjektív vélemény, hogy a halőrházban bárki is volt, mindig barátságos, segítőkész emberrel találkoztam. A napijegyek ára és a büfé árai is barátságosak, remélem, ez így is marad. Számomra, aki horgászfelszerelésen kívül sátrat, ágyat, etetőhajót cipelek magammal, hatalmas előny, hogy ott parkolhatok a horgászállás mögött. Jó szívvel merem ajánlani neked is ezt a tavat.

Görbüljön!

Tősér Sándor

Figyelem! Az utolsó frissítés időpontja: 2022.06.06. A bejegyzésben közült információk az akkori állapotot tükrözik. A körülmények, szolgáltatások, a horgászrend időközben változhattak.

További részletes horgászvíz bemutatókat, valamint horgászattal kapcsolatos tippeket, trükköket itt találsz: >> Hová menjek horgászni? <<

u.i.: Legyél Te az első, aki értesül az új beszámolókról! Ha lájkolod az Etetőhajó Újpest oldalát, vagy feliratkozol e-mail hírlevelünkre, akkor rendszeresen olvashatsz tőlünk ehhez hasonló részletes horgászvíz ajánlókat. Így, ha tetszik neked a beszámolóban ismertetett tó, akkor a jövő heti horgászatodat már oda tervezheted (persze ha van szabad hely).

Oszd meg barátaiddal a Facebook-on!