Fish Aréna – Lajosmizse – 2020.07.13-14.

Erre a tóra régóta szerettem volna eljutni. Eddig az tartott vissza, hogy 48 óra a minimális foglalási időtartam. Nekem pedig évente csak egy vagy két alkalommal van lehetőségem 24 óránál hosszabb horgászatra. Aztán eszembe jutott, hogy olyan nincs, hogy ne legyenek lyukas napok. Nosza, felhívtam őket, és megkérdeztem. Bejött a számításom, tényleg vannak ilyen napok, és kimondottan örülnek neki, ha ezeket sikerül betölteni. Annyi a megkötés, hogy ezeket csak a megelőző héten lehet befoglalni 24 órára.

A TÓ MEGKÖZELÍTÉSE

A tóhoz Budapestről szinte a teljes útvonalon autópálya vezet. Már Bács-Kiskun megyében van ugyan, de elég a Pest megyei matrica is, azonban ez esetben 6km-rel korábban, Lajosmizsénél le kell hajtani a pályáról. Aztán továbbra is aszfaltozott utakon eljuthatunk a Haldorádó horgásztóig, majd ott jobbra kanyarodva egy kb. 1 km-es földút vezet a Fish Arénáig.

A TÓ ISMERTETÉSE

A tó a honlapja szerint kb. 14 hektár. Minden tógazda szeret egy kicsit túlozni, úgyhogy mindig megmérem a Google térképen a méreteit.

A műholdas térkép szerint a tó kb. 540m hosszú, és átlagosan 220m széles. Ebből kb. 12 hektár jön ki, sokat tehát nem túloztak. Ennek ellenére nem kell messzire horgászni, mert a szigetek mindössze 60-80 méterre vannak a parttól. A szigetek között pedig tilos horgászni, az kíméleti terület. A tó régebben agyagbányaként üzemelhetett, ennek megfelelően a vize nem átlátszó, hanem kicsit sárgás, de tiszta. A tó közepén lévő sok kis fűzfás sziget rendkívül széppé, hangulatossá teszi a tavat.

Látkép a tó délkeleti végéből

Összesen 17 horgászállás van, ezek egymástól 40-60 méterre helyezkednek el. Mindegyiken két horgász kényelmesen elfér. A tó dél-nyugati oldalán 8 sátoros, a túloldalon pedig 9 faházas állás van. Az állások kényelmesen megközelíthetőek autóval, és ott is lehet parkolni. Ha beparkoltál, akkor viszont ott is kell maradnod. A mászkálás nem megengedett, mert zavarod vele a többi horgászt. Mindegyik álláshoz korrekt stég és bérelhető csónak tartozik. Ezúttal nem vesződtem a horgászállások fotózásával, mert mindegyik megtekinthető a tó honlapján, itt: https://fish-arena.com/lista.html

Fontos tudni, hogy (legalábbis jelenleg) nagyon alacsony a vízállás, ezért nagy a szintkülönbség a víz és a stég között: kb. 70 cm. Az etetőhajót tehát csak segédeszközzel lehet vízre tenni, és kivenni. Ezúttal is vágnom kellett egy kampós botot az állás melletti farakásból. Aztán, mivel ez már a sokadik alkalom volt (kevés csapadék esett a télen és tavasszal), ezúttal nem hagytam ott az utódomnak a faragványomat, hanem eltettem a bölcső mellé a következő horgászatomra.

Szép nagy fák vannak körbe a tavon. Ez a nyári melegben nagyon kellemes. A 4-es állás pl. szinte egész nap árnyékban van. Hűvösebb időben ugyanakkor ez hátrány is lehet, érdemes olyankor meleg ruhával készülni.

4-es, sátoros állás. Itt horgásztam. Nem kell, és nem is lehet messzire horgászni. A szemközti sziget kb. 60 méterre van. A szigetek közötti tilos a horgászat, az kíméleti terület.

A 4-es és 5-ös álláson viszonylag szűkebb a hely az út mellett, csak kisebb, egyszemélyes sátrak férnek el. Ha nagyobb sátrat állítanál, akkor inkább a 6-11 állások jobbak, ott a pázsit is szebb.

A 8-as álláson például kényelmesen, árnyas helyen lehet sátorozni.

A látogatás előtt elolvastam a Google térképen mások véleményeit (ezt mindig megteszem). 4,5-ös osztályzattal rendelkezik a tó. 3 vélemény rontja le. Egyik a kapástalanságra panaszkodik (ilyen bárhol előfordul), kettő pedig a közeli szarvasmarha istállóból származó legyekre. Finnyás emberek is mindig vannak. Valóban a szokásosnál több a légy, de a horgászatot egyáltalán nem zavarták. Annyi, hogy az összepakoláskor beültek az autóba. Semmi gond, ablakok le, ki kell őket hajtani. Többen megemlítik ugyanakkor a szép környezetet és a nagy halakat.

SZÁLLÁS, TOALETT, TISZTÁLKODÁSI LEHETŐSÉG

Nagyon szép faházak vannak, tágas terasszal. Némelyiken faragott bútorok vannak a teraszon. Igazán hangulatos. A házakban természetesen van áram, hűtő, mikró, és fűtési lehetőség.

A tavon körbe több helyen van mobil WC. Ezenkívül a halőrház mellett van egy vizes konténer, amiben 2 tusoló, 2 angol WC, és egy piszoár kapott helyet. Ezt alkalmanként 500Ft-ért tudod igénybe venni.

SZOLGÁLTATÁSOK

Büfé nincs a tónál. Ha élelmiszerre van szükséged, akkor kb. 3 km-re van egy kis vegyesbolt. Ha ide akarsz járni, akkor egyikőtök autóját célszerű a kipakolás után kinn hagyni, hogy ne zavard a mászkálással mások horgászatát. Ha meleg ételt szeretnél, akkor a halőr tud adni egy lajosmizsei telefonszámot, ahonnan rendelhetsz. Ha magad főznél, mindegyik álláson van egy hely, ahol tüzet rakhatsz.

A sátoros állásokon nincs áram. Ha több energiára van szükséged, vigyél munkaakkumulátort. Ha csak az etetőhajót vagy a telefonodat akarod feltölteni, akkor a halőrházban díjmentesen megteheted.

Kutyabarát hely, de csak akkor viheted be a tó területére a kedvencedet, ha ő is és a gazdi is jólnevelt, és összetakarítod a piszkot utána.

NYITVA TARTÁS, JEGYÁRAK, elérhetőség

A tó elvileg egész évben horgászható, amikor jégmentes.

Faház: 10000 Ft /nap
Horgász napijegy: 6000 Ft /nap
Vendég: 500 Ft / nap / fő (amennyiben nem közvetlen családtag)
Csónak bérlés: 2000.- Ft /nap (A csónak díja evezővel. Ha nincs kedved lapátolni, akkor motorról és munkaakkumulátorról vagy etetőhajóról magadnak kell gondoskodnod.)
Fürdő használati díj: 500.- Ft / nap / fő
Takarítási díj: 2000.- Ft / alkalom (a házirend megsértése esetén)

A tó honlapja: https://fish-arena.com/
Facebook oldala: https://www.facebook.com/fisharena.horgaszto/

A telefonszámok: helyfoglalás: 06-30-303-2940, halőr: 06-30-303-4898
Email: fisharena2010@gmail.com

HALÁLLOMÁNY

A tó honlapja szerint számos 25 kg feletti tükör és tőponty lakója van a víznek, de a 10-20 kg közötti nagyságból is százas nagyságrend feletti létszámra lehet számítani. Amurból akár 25 kg feletti példány is horogra akadhat. A tokhalak mérete is hasonló.

A HORGÁSZAT

A 4-es állást foglaltam le. Ezúttal egyedül voltam, kényelmesen horgászhattam. A határok a vízben táblákkal ki vannak jelölve, rengeteg helyem volt. A mellettem lévő 5-ös álláson nem is volt senki. A 3-ason voltak, de egyáltalán nem zavartuk egymást.

Sajnos a halak sem nagyon zavarták a horgászatot. 🙁 Rossz időpontot választottam. Egyrészt a szolunáris naptár és az Időkép kapásindexe sem ígért jót, másrészt a bérlők, akik aznap reggel hozták vissza a hajóimat, mindannyian a kapástalanságra panaszkodtak mindegyik tavon. Az egyik boton Ébredő Erővel csaliztam, fűszeres etetéssel, a másikra pedig Zadravec kagylós bojlit tettem fel, és kagylós etetőbojlit tettem mellé. Utóbbit szinte folyamatosan piszkálták, de éjfélig normális kapásom nem volt.

Az mentett meg a betlitől, hogy lusta voltam sátrat állítani. Éjfél után beültem a kocsiba, és ledöntöttem az ülést. Amikor a sátorba megyek aludni, akkor mindig ki szoktam venni a szerelékeket, mert úgysem tudok kiugrani a hálózsákból és a sátorból elég gyorsan, és nem érnék oda időben. Nem akarom, hogy a hal bevigye a nádba, vagy másnak keresztbe húzzon. Most viszont benn hagytam a csalikat. Épp elszundítottam, a fejemen a lámpával, amikor megszólalt a kapásjelző. Kiugrottam a kocsiból, és épp időben odaértem. Azért a kapásjelző hangja messze túltesz bármilyen kávé vagy energiaital hatásán. 🙂 A kagylóst húzta el egy ponty. A mérleg 6,30kg-t mutatott. Éjszaka lévén nem tudtam a hangvezérléssel jó képet készíteni, ezért ezúttal csak a bölcsőben fotóztam le a halat.

Reménykedtem, hogy másnap több szerencsém lesz, de nem lett. Összepakolás után körbejártam, és kérdezősködtem, kinek hogy sikerült az elmúlt 24 óra. Kiderült, hogy ezzel az egy hallal én még a szerencsésebbek közé tartoztam, mert volt, akinek egy sem jött. Ebből azonban nem kell messzemenő következtetéseket levonni. Többen mondták ugyanis, hogy máskor néhány nap alatt 2-300kg halat szoktak itt fogni.

ÖSSZEFOGLALVA

Szerencsésebb időben a kapások is biztosan sűrűbbek, de azért ezzel az egy hallal sem voltam különösebben elkeseredve. A látvány kárpótolt ugyanis. Sok szép tavon jártam már, de ez a tó mindenképp a legszebbek közé tartozik. Azt hinné az ember, hogy csak a hegyek között vannak igazán szép tavak, de ez a tó a nagy magyar Alföld közepén megcáfolja ezt. Gyönyörű, nagy öreg fák veszik körbe, a tó közepén lévő fűzfás szigetek pedig még különlegesebbé teszik a látványt. Ha még nem jártál itt, mindenképp érdemes kipróbálni.

Görbüljön!

Tősér Sándor

Oszd meg barátaiddal a Facebook-on!