Füzespart bojlis tó – Dunavarsány – 2020.06.23-24.

Egy olyan tavon volt szerencsém horgászni, amit szinte senki sem ismer azokon kívül, akik már horgásztak is rajta. Mi sem bizonyítja ezt meggyőzőbben, mint az, hogy az egész tavon ketten horgásztunk Gábor barátommal, az összes többi állás üres volt. Hétvégén nyilván nem így van, de nekünk most kimondottan tetszett, hogy nagy terünk van.

Még tavaly hallottam erről a tóról, amikor meglátogattam a Füzespart 1-es tavát. A büfében említették, hogy hamarosan megnyitják a mellettük lévő tavat. Nagytestű halakat hoztak bele, és bojlis tóként fog üzemelni. Követem a Füzespart oldalát, de mindezidáig nem olvastam hírt a megnyitásról. Gondoltam felhívom őket, és rákérdezek. Azt a választ kaptam, hogy lehet menni horgászni, de még nincs szállás, most építik a faházakat. Nahát ez engem nem zavar, úgyis szinte mindig sátorozom. Így hát Gábor barátommal megszerveztünk ide egy 24 órás pecát.

A TÓ MEGKÖZELÍTÉSE

Lehetséges útvonalak Budapest központjából

A tó Budapest déli határától, Soroksártól mintegy 15km-re, Dunavarsány mellett található. Nagyon könnyű megközelíteni: szinte a kapuig aszfaltozott úton lehet menni. Tavaly a Waze becsapott minket, mert a Füzespart és a Farmer tó közötti zsákutcába vitt. De most már tudtam, hogy a bejárat a tó túlsó oldalán van, a Vörösmarty utca felől. A kapu a műúttól mindössze 20 méterre nyílik. Az 1-es tóval ellentétben ezen a tavon a jegyváltás után behajthatsz egészen a horgászállásig, és ott is parkolhatsz. Hely van bőven.

A TÓ ISMERTETÉSE

A tó kb. 5,5 hektár, amiből lejön egy 40x65m-es félsziget. A félsziget és a mögötte lévő vízterület privát, a többi rész, egy oldalról horgászható. Ezen a 300m-es szakaszon alakítottak ki összesen 7 horgászállást.

Az állások még eléggé kopárak, de gondolom, be fogják füvesíteni, miután elkészültek a házak. Az állásokhoz nedves időben most még eléggé kalandos lehet lejutni, de nyilván lesznek itt majd lépcsők is.

A 3-as állás, ahol horgásztunk

Az állások 40-45 méterre vannak egymástól, mindegyiken két horgász kényelmesen elfér.  Mivel a túlpart 130-140 méterre van, az ide lerakott csalikat felvevő hal azért tudhat galibát okozni a szomszédoknál, de nekünk szerencsére most nem voltak szomszédaink.   A tavat, mint az összes többit ezen a környéken, kavicsbányászattal alakították ki. A bányaművelést 20 éve abbahagyták, és már akkor telepítettek bele pontyokat. Ezek szépen megnőhettek azóta, mert nem horgászták a tavat egészen mostanáig. A vize – mint minden kavicsbánya tónak – nagyon tiszta. Szép nagy fák vannak, de ezek csak délelőtt adnak árnyékot, szóval jó, ha viszel magaddal napernyőt.

Fontos tudni, hogy nagyon nagy a szintkülönbség a víz és a horgászállás között: kb. 80 cm. Az etetőhajót tehát csak segédeszközzel lehet vízre tenni, és kivenni. Ennyi idő után már igazán felkészülhettem volna erre, de a sok eső miatt nem sejtettem, hogy gond lehet. Így hát végigsétáltam a parton, és találtam egy gallyrakást. Egy alkalmas, erős gallyból a bicskámmal vágtam egy kampós botot, és így már nem volt akadálya a behúzós pecának.

SZÁLLÁS, TOALETT, TISZTÁLKODÁSI LEHETŐSÉG

Ma még csak sátorozni lehet, fürödni, és toalettre pedig át kell menni a halőrházba. A 3-4-5-6-7-es állásokon azonban már épülnek a faházak. Az alapból kiálló csöveket megnézve a házak összkomfortosak lesznek: áram-, víz- és szennyvízcsöveket is láttunk. Mivel a tó a település határában van, a halőrház most is rácsatlakozik a víz- és csatornahálózatra, és úgy tűnik, ezek a házak is rá lesznek kötve. Ilyen nagyon kevés horgásztónál van. Ha készen lesz, frissíteni fogom ezt az írást.

Ha sátoroznál, akkor arra készülj, hogy a horgászálláson a talaj nagyon laza. Vagy extra hosszú cövekeket kell használnod, vagy inkább fenn, a fák alatt érdemes sátrat verned.

A váltás reggel 6-kor és este 6-kor történik. Ez számomra sokkal szimpatikusabb, mint azoknál a tavaknál, ahol nap közben van a váltás. Így van ideje megszáradni a sátornak, és nem kell ragaszkodni a 24 órás horgászathoz sem, mehetsz 36 vagy 60 órára is, vagy bármennyi időre, ami 12-vel osztható.

SZOLGÁLTATÁSOK

A halőrházban természetesen van egy büfé. Most a járvány miatt ide sem lehet bemenni, de a bejárathoz tett asztalnál kiszolgálnak. Kávét, üdítő- és szeszes italokat, valamint csalikat alapvető horgász aprócikkeket vásárolhatsz.

Áram, bográcsozóhely, szaletli, stb. egyelőre nincs sehol. Nyilván ez is változni fog a házak elkészülte után. Ha hosszabb időre mennél, akkor vigyél tartalék akkumulátort, vagy invertert.

Ha meleg ételt szeretnél rendelni, azt viszont könnyen megteheted. Dunavarsányban, kb. 2km-re vagy egy pizzeria, onnan kiszállítják, csak az 1-es állás melletti sorompóig kell elsétálnod érte. Nemcsak pizzát, de egyszerűbb egytálételeket is rendelhetsz.

NYITVA TARTÁS, JEGYÁRAK, ELÉRHETŐSÉG

A tó elvileg egész évben horgászható, amikor jégmentes. A nyitvatartása igazodik az 1-es tóhoz, hiszen ugyanazok a halőrök üzemeltetik. Nyáron 6:00-18:00-ig, télen 7:00-16:00-ig lehet bejönni és távozni. Horgászni természetesen éjszaka is lehet, de mozgás nincs.

HORGÁSZAT JEGYÁRAK:
Bojlis jegy: 6.000.- / 24 óra / 2 bot
Csónak bérlés: egyelőre nincs
Faház: egyelőre nincs
Zuhanyzás: díjmentes a halőrházban
A tó honlapja: www.fuzespart.hu
Az online foglalás csak az 1-es tóra működik, a bojlis tóra telefonon tudsz helyet foglalni.
Facebook oldala: https://www.facebook.com/fuzespart
A telefonszám: +36 20 482 4390
Email: mail@fuzespart.hu és fuzespart@fuzespart.hu

HALÁLLOMÁNY

Minthogy 20 éve kerültek bele az első pontyok, ezek szép nagyok lehetnek azóta. Tavaly pedig 5-15kg-s pontyokat hoztak bele. Amurokat idén telepítettek, ezek feladata lesz a hínár megritkítása. Állítólag 22 kilós példányok is érkeztek. Ezek megfogására azonban ne nagyon számíts, mert most a zsenge hínár hajtásokkal valószínűleg el vannak telve. Fehérhalak is vannak a tóban, sőt Gábor barátom egy doktorhalat is fogott.

A HORGÁSZAT

A 3-as állást foglaltuk le. Gábor már reggel megérkezett, én csak este 6-kor tudtam csatlakozni. Ő addigra már a hatodik halnál tartott, épp a compót merítette meg. De pontyból is fogott addigra négyet. Ő feederezett, így nem tudta elérni a túlpartot, kb. 100 méterre horgászott. Felajánlottam ugyan neki, hogy áthúzom hajóval a túlpartra, de nem akart élni vele, hisz addigra bespombozott több kiló etetőanyagot 100 méterre. Figyelmeztetett, hogy sok a hínár. Ezt korábban a Bojlis Horgászvizek Facebook csoportban más is megírta. Ez bizony megnehezítette a horgászatot. A halak ugyanis az akadás után előszeretettel bebújtak a legsűrűbb hínárba, és nem mindig sikerült őket kiimádkozni onnan. Mindketten legalább 5 halat elveszítettünk így, és két végszerelékem is bánta. Olyan ólmot, ami könnyen beakad, nem célszerű itt feltenni. Miután egy grippa ólmom beszakadt, csepp alakú in-line ólmokat tettem fel, azok kevésbé akadtak el. Sajnos nem volt nálam gumi, talán az lett volna a legjobb megoldás: a kő-elhagyós szerelék. Kő van a parton bőven, nem szennyezi a vizet, a fárasztásnál leakad, a halnak is könnyebb, és a hínárban sem akad el.

Mondanom sem kell, hogy a beszakadt végszerelékeinket nem kellett a halaknak magukkal cipelniük. Mindketten szakáll nélküli horgot és a főzsinórra szerelt ólmot/feederkosarat használtunk ugyanis, ami szakadás után szabadon lecsúszik.

Az én első halam este 9 után érkezett meg. Mire bölcsőbe tettem, épp be is sötétedett. Elsőre elég szép fogás lett: 13,40kg.

Aztán éjszaka már sajnos nem sikerült fognunk semmit. Próbálkoztunk közelebbi távokon is, de nem jött semmi. 1 óra körül el is mentünk aludni.

Pirkadatkor keltem, és újrakezdtem a horgászatot. Folyamatosan ugyanazokra a helyekre húztam a túlparton, a nád előtt pár méterre tettem le. Jobbra tőlem volt egy nagyobb fa, annak árnyékához nagy reményeket fűztem. Az elképzelésem be is jött, ez a hely adta a legtöbb halat a nap folyamán.

Gábort az előző nap már jól lefáraszthatta, mert egészen 7-ig aludt. Mire felkelt, addigra már 3 pontyot fogtam. Ezeket a nap folyamán még 3 követte. A legnagyobb melegben is adott halat a fa árnyéka.

Összességében 7 pontyot sikerült fognom, Gábor 9 hallal végzett, amiből szintén 7 volt a ponty, 1 kárász és a compó. A bandanagy a legelsőként megfogott éjszakai potyka lett, a többi 5 és 9 kg közötti súlyt nyomott.

ÖSSZEFOGLALVA

Ez a tó még nincs kész. De minden jel arra mutat, hogy ha kész lesz, ha felépülnek a házak, elkészülnek a lépcsők, szebbé varázsolják a horgászállásokat, és az amurok is kiirtják a hínárt, a tó nagy kedvence lesz a horgászoknak. Mindenesetre ilyen rövidebb, 1-2 napos horgászatokra már most is kiváló helyszín. A hínár most még ugyan megnehezíti a horgászatot, de az amurok pár hónapon belül el fogják tüntetni. Ebben az évben ez volt eddig a legmozgalmasabb horgászatom. Meglehetősen fáradtan, de elégedetten távoztunk a tótól.

Görbüljön!

Tősér Sándor

Szeretnél értesítést kapni a következő bejegyzésről, amiben horgászvíz bemutatót, vagy horgászattal kapcsolatos tippeket, trükköket itt találsz? Add meg adataidat, és értesítünk!

Oszd meg barátaiddal a Facebook-on!