Fish World – Délegyháza, 2020.07.20-21

Korábbi nevén Mázli World Carp Lake.

Mindig öröm számomra, ha olyan jó horgásztóról számolhatok be nektek, amit kevesen ismernek. Nos, a Fish World Délegyháza (korábbi nevén Mázli World) horgásztó pont fordítva indult, mert már legalább 1800-an ismerték kilenc hónappal azelőtt, hogy egyáltalán megnyitott volna. A tógazdák ugyanis nagyszerűen kihasználták a közösségi média kínálta lehetőségeket, és 2019. október 22-én létrehoztak egy Facebook csoportot a tónak. Meghívták az összes ismerősüket, és azok is meghívták az ismerőseiket. Tavaszi nyitást terveztek, de sajnos közbeszólt a járvány, és a hatósági ügyintézés leállása. Végül július közepére sikerült beszerezni a szükséges engedélyeket, és 2020. július 18-án reggel megnyitott a tó.

A TÓ MEGKÖZELÍTÉSE

Útvonal Budapest közepétől

A tulajdonos a Délegyháza környéki ezer tó egyikét vásárolta meg, és alakította horgásztóvá. Budapestről a Baja felé vezető 51-es útról kell Délegyháza felé lekanyarodni. Délegyházát elhagyva még kb. 2,5km-t kell földúton megtenni a tóig. Azonban vigyázat! Ha a Google térképet használod navigációként, akkor könnyen eltévedhetsz. Én is így jártam. Vakon követtem az utasításokat, aztán amikor megszólalt, hogy megérkeztem, ott álltam a semmi közepén.

Szerencsére a csoportban közzétett képekről ismertem a tó alakját, és hamar megtaláltam a térképen. Érdekes módon, amikor ráközelítettem, ott is jelölte a telefonom térképe a tavat. Az asztali gépen viszont csak a rossz pozíció szerepel. Ez az állapot még mindig fennáll: ha a Google térképbe beírod a Fish World Délegyháza nevet, a rossz pozícióra mutat. Azonban ha a Waze-t használod, az korrektül elnavigál a tóhoz.

Lényeg, hogy az utolsó elágazásnál ne kövesd a navigáció utasítását ha balra küldene, hanem menj tovább a Gacs sor 16-18. felé egyenesen. Ide időközben ki is tettek egy táblát a tógazdák.

A TÓ ISMERTETÉSE

A tó vízfelülete a honlap szerint 10 hektár. A Google térkép szerint kb. 8 hektár. Mondván, hogy a tógazdák szeretnek egy kicsit túlozni, eddig mindig a Google-nak hittem, de most hogy így átvert, már támadtak kétségeim. Na mindegy, leírom azt, ami a térképen mérhető, aztán lehet vitatkozni. Szóval a tó két részre van osztva.

A Napijegyes tó, ami átlag 391×104 méter, tehát kb. 4 hektár
A Bojlis tó, pedig hasonló méretű, de az alakja egy L-et formáz.

A két tórészt egy keskeny átjáró köti össze. A halak tehát szabadon mozognak a két tó között. A napijegyes tavon is foghatsz 10+-os halakat. A sárgával jelölt partszakaszon számozott horgászállások vannak, amelyeket érkezési sorrendben lehet elfoglalni. Összesen 42 ilyen hely van. A sárga partszakasz hossza kb. 450m. Könnyű tehát kiszámolni, hogy az állások között alig több mint 10m az átlagos távolság. Leléptem, tényleg annyi. 5 méterenként egy bot. Ajaj! Ha jól felfut a tó, akkor szerintem ezen változtatni kell majd, mert ebben a tiszta vízben brutál erős halak vannak. Még egy 5 kilós hal is úgy keresztbe húz fárasztás közben, hogy a szomszédok nem győzik majd kibogozni a gubancokat.

Fontos megjegyeznem, hogy ez egy új tó. A halőrökkel beszélgetve hallottam, hogy ők is látják már, hogy bizonyos dolgokon, szabályokon változtatni kell majd. Ahogy az élet hozza, meg is fogják hozni ezeket a döntéseket.

Mivel két oldalról történik a horgászat, mindkét tó közepén kijelölték a határt dőlőbójákkal. Ennek megvan az a járulékos előnye, hogy megkönnyíti a pontos etetést és annak meghorgászását.

Minden horgászállásnál igaz az, hogy kicsit magas a part. Pontosabban a vízállás alacsony. De így van ez mindenhol sajnos, mert nagyon kevés csapadék esett a télen.

A horgászállás is kicsit lejtős, szóval óvatosan a cefrével! A képeken is jól látszik, hogy azonnal mélyül a víz, szóval aki belecsúszik, az egy pillanat alatt a víz alatt találja magát.

Ne zavarjon senkit, hogy tiszta üres a fotókon a part. A horgászállásokról készült képeket délután fél 5-kor készítettem. Nagy meleg volt, és elkezdtek tornyosulni a felhők. Mindenki összepakolt, és elment ekkorra, mert nem akartunk megázni. Egyébként így kedd lévén kb. 8 autó volt a parkolóban, úgy 10-12 horgász lehetett.

A favorit hely az 1-es és a 2-es állás. Innen ugyanis meghorgászható a 2 tavat összekötő átjáró, és a nád is.

Az állásokat 400Ft ellenében megközelítheted autóval, és a horgászat alatt ott is parkolhatsz. A part a napijegyes állásokon egyelőre eléggé kopasz. De látszik a változtatás szándéka: facsemetéket ültettek, füvesítettek, és öntöznek. Idő kell neki, de előbb-utóbb kizöldül majd. Mindenesetre most vigyél magaddal ernyőt, ha nem akarsz elevenen megsülni a napon. A bojlis állások fásak, de bizonyos napszakokban azokat is telibe süti a nap.

A napijegyes tavon is van két, foglalható bojlis állás, a bojlis tavon pedig 8. A bojlis tó tehát lényegesen szellősebb: átlag 50 méter van az állások között. Azok a bojlis állások, amelyek nincsenek lefoglalva, szabadon horgászhatóak 12 órás napijeggyel is.

A bojlis állásokon a nyitás után eléggé nomád körülmények voltak. Csak a lejáró volt kész, az is csak földből, és egy partvédő palánk.
Időközben mind a 8 állásra ilyen korrekt, masszív stéget építettek, kényelmes lejáróval.

Van két családi bojlis állás, 6-os és 7-es számmal jelölve. Ide egy-egy lakókocsit húztak, és itt áramot és kútvizet vételezhetsz. Ez jó tágas, és viszonylag sík.

Itt kényelmesen el lehet helyezkedni. Ottjártamkor a bojlis állásokon csak a napijegyes tó egyik bojlis állásán ült valaki. A bojlis tó teljesen üres volt.

SZÁLLÁS, TOALETT, TISZTÁLKODÁSI LEHETŐSÉG

A Bojlis tó 6-os és 7-es állásán lévő lakókocsikban, és 8-as állása melletti mobilházban találsz szálláslehetőséget.

Összkomfortos mobilház

A mobilházban 2 szoba, konyha, fürdő kapott helyet. 4 fő részére biztosít szállást. Vizet egy fúrott kútból kap. Ez valószínűleg nem ivóvíz, fürdésre viszont alkalmas. A mobilházról további képeket >> ide kattintva << találsz.

A lakókocsik is nagyon korrektek: fel vannak szerelve hűtővel, tűzhellyel, mosogatóval, toalettel, tusolóval. A lakókocsik belsejéről képeket >> ide kattintva << találsz.

Sátorozni bárhol lehet. Kalapácsot nem árt vinni, mert mindenhol köves a talaj, nem lehet egyszerű kézzel leszúrni a cövekeket.

A tavon körbe több helyen van „gravitációs” WC. Fürödni egyelőre sajnos nem lehet, de a közeljövőben tervezik egy szaniterkonténer felállítását is.

SZOLGÁLTATÁSOK

A halőr konténerében vásárolhatsz csalikat, kávét, hűtött üdítőitalokat. Sör sajnos egyelőre nincs, de gondolom az is lesz, mihelyt a szükséges engedélyt beszerzik.

Áram csak a halőrházban van (meg persze a mobilházban és a lakókocsikban). A telefon és az etetőhajó töltését a halőrtől kell megérdeklődnöd.

NYITVA TARTÁS, JEGYÁRAK, ELÉRHETŐSÉG

A tó elvileg egész évben horgászható, amikor jégmentes.

A jegyárak:
12 órás sportjegy 3 000 Ft
24 órás sportjegy 5 500 Ft
3. bot 12 órás 1 000 Ft
12 órás halas jegy 6 500 Ft /4 kg elvihető hallal/
Behajtási engedély: 400Ft
A további árakat, illetve az eszközök és a szállások bérleti díjait << itt találod <<

A tó honlapja megszűnt. Facebook oldala viszont kettő is van:
Facebook oldal: https://www.facebook.com/fish.world2337/
Facebook csoport: https://www.facebook.com/groups/2427610720693792/

A telefonszám: 06-20-919-9385
Email: fish.world2337@gmail.com

HALÁLLOMÁNY

A csoport megalakulása óta figyelemmel kísértem a telepítéséket. Számos 10+-os pontyot és amurt hoztak bele, de 5-10 kilósakat, és piaci pontyokat is. Ezenkívül valószínűleg van valamiféle ősállomány is. Én legalábbis találkoztam egy hallal, amit szerintem nem ők raktak bele, és nem is az elmúlt fél év alatt nőtt meg.

A HORGÁSZAT

A bojlis tóra szerettem volna menni, de le kellett mondjak róla, mert a 12 órai váltás miatt nem akartam 2 teljes napot feláldozni. Így este fél 6-ra érkezem meg. Mint kiderült, én voltam az egyetlen vendég. Este 8 körül azért jött még egy csapat, így nem éreztem teljesen egyedül magam. Mindenki az 1-es állást favorizálta, de én végül mégis a 17-es mellett döntöttem. Ez közvetlenül a halőrház mögött van. Így 30 méterre lehettem az autómtól, tehát nem kellett mindent kipakolnom, illetve az összeszerelés után a botzsákot és a táskákat visszavihettem az autóba. Azért is tetszett még a 17-es hely, mert itt van egy kis homokpad, tehát lemehettem teljesen a víz szintjéig. A halőr azt mondta, hogy az előttem lévő horgász alaposan beetetett az előttem lévő bója mellé, érdemes lehet ott folytatni.

Így is tettem. Az egyik boton Ébredő Erővel csaliztam, fűszeres etetéssel, a másikra pedig Zadravec kagylós bojlit tettem fel, és kagylós etetőbojlit tettem mellé. Aztán egy órán keresztül nem történt semmi. Akkor csak megszólalt az egyik csipogó, és sikerült is megakasztanom egy érzésre jónak tűnő halat. Az Ébredő Erőt vette fel. Már vagy 5 perce birkóztunk egymással, amikor egyszer csak megállt. Belement valami akadóba. Később kérdeztem a halőrt, hogy mi lehet itt, dehát ő sem ismeri sokkal régebben a tavat, mint én. Szóval csak tippelni tudtunk arra, hogy hínár. Sajnos a hallal együtt odalett a végszerelékem is.

Aztán hosszú ideig megint csend. Majd a kagylós bojlival csalizott botom elsült végre. Nem néztem az órát, de itt egy legalább félórás kemény küzdelem vette kezdetét. De inkább hosszabb. Amikor először megláttam a halat a tiszta vízben, a fejlámpa fényében, akkor néztem nagyot. Már a mozgásából gyanút foghattam volna. Ez bizony nem ponty. És nem is amur. Sokkal hosszabb. Végül csak sikerült odahúznom a merítőmhöz. Csakhogy nem fért bele! A merítőm 32”-os, ami 82cm. Van ugyan egy 40”-os bojlis fejem, de hacsak nem előírás, inkább a kisebbiket használom, mert jobban kézre áll. Eddig még bármilyen nagy halat meg tudtam vele meríteni. Mondjuk 20 kilós ponty volt eddig a legnagyobb. Ennek viszont a fele kilógott belőle. Merthogy ez egy termetes harcsa volt. 😮

Másodszori próbálkozásra sikerült belehúznom a hálóba a fejét, és a parthoz húztam. Arra esélyem sem volt, hogy bottal a jobb kezemben ballal megemeljem. Kínomban kihúztam a partra. Ha bármelyik másik álláson lettem volna, ahol fél méterrel alacsonyabban van a víz, akkor sokkal nehezebb dolgom lett volna. Mint említettem, egy homokpadra ültem le, így aztán ki tudtam húzni a harit a sárba anélkül, hogy megsérült volna.

Sikerült annyira kifárasztanom, hogy a parton már nem tiltakozott, csak feküdt nyugodtan. Arra sem láttam esélyt, hogy a bölcsőbe elvigyem, de ugyan minek is, bele sem fért volna. Gondoltam legalább megpróbálom megmérni a merítő segítségével. Két kézzel csak meg tudom emelni. Na, ez hiba volt! Még el sem vált a harcsa a földtől, amikor a merítőm egyik szára egy reccsenéssel megadta magát. A mérést feladtam, és ezen a ponton jobbnak láttam segítséget kérni a halőrtől. Közösen megszabadítottuk a hálóból.

A horgot szerencsésen kiszabadítottam a szájából (szakállnélküli), és a sebet lefertőtlenítettem. Annyira fáradt voltam, hogy az már eszembe sem jutott, hogy szelfizzek vele. Mondjuk azt legalább megtehettem volna, hogy mellé kuporodom, és megkérem a halőrt, hogy készítsen egy fotót. A méreteire leginkább a mellette lévő lábnyomokról lehet következtetni. 44-es a lábam, ami kb. 30cm. A harcsa tehát kb. 120cm-es volt. Ez alapján a súlya valahol 15-20kg között lehetett, ami nem sok, simán megemelhető lenne (ha ponty lenne). Csakhogy a harcsának nincs tartása, ezért nehezebbnek tűnik a valóságosnál.

Sajnáltam is ezt a gyönyörű jószágot, nem akartam hurcibálni, inkább szerettem volna mihamarabb visszajuttatni a természetes közegébe. Ketten a halőrrel szépen visszatettük. Amint vízbe ért, azonnal észhez tért, és szépen, méltóságteljesen elúszott.

11 után jött kapásom az Ébredő Erőre. Jó erőben volt ez is, de azért a harcsával nem vehette fel a versenyt. 8,70kg-t mutatott a mérleg.

Végre kitaláltam, hogyan tudok éjszaka is szelfizni. A telefont nem szelfimódban, hanem normál fotó módban állítom be a tartóba. Így a vaku felém néz, nem kell tehát külső világítás. Magamat ugyan nem látom, de a hangvezérléssel készítek több képet, valamelyik csak jó lesz.

Eztán már nem volt több kapásom, 2-kor kivettem a botokat, és elmentem szundítani. 4 után kezdtem újra, amikor kezdett pirkadni. 6-ig kellet várnom az első halra. Ez kisebb volt, mindössze 5,60kg.

Az állványt át kellett volna helyeznem a bölcső túloldalára, mert így ellenfényben fotóztam. Alapvető hiba! A visszaengedés után korrigáltam.

Sajnos ezután számomra megállta az élet. Jó meleg is lett, a levegő meg se mozdult. Néha frissítettem, és már fogyóban voltak a magvak. Mivel a bojli nem kellett nekik, úgy gondoltam, etetni is hiába etetek vele. Délután megkérdeztem a halőrt, árulnak-e főtt magvakat. Adott egy doboznyit abból, amivel a halakat etetik. Gondoltam egyet, a horogra is azt tettem fel. 3 szemet fűztem fel a hajszálelőkére, egy 10 millis pop-uppal kikönnyítve. Na, ez meghozta a kapást. Volt, hogy a hajót nem tudtam visszahozni, már húzták is.

Ezek a kis pontyok úgy ráálltak a kukoricás etetésre, hogy nem győztem ugrálni a bothoz.

És úgy húzták, hogy visított a nyeletőfék. Sajnos, ezek mind kis piaci pontyok voltak. De legalább nem unatkoztam.

Fél négy körül elkezdtek tornyosulni a felhők, és mindenki összepakolt. Én is. Pedig ekkor már táncolt az előttem lévő bója. Ha valaki utánam a 17-es állásra ült éjszakára, az valószínűleg jól járt.

ÖSSZEFOGLALVA

Egy frissen megnyílt tó mindig izgalmas. A halak hibátlanok, egészségesek, erősek, és nem tanulták még meg, hogy hogyan kerüljék el a horgot. A múltkor, a Füzespart Bojlis taván nagyon szépen bejött a várakozásom. Itt viszont csupán 2 nagyobb pontyot fogtam. Kicsiket is csak a legvégén. Megbeszéltem a halőrrel, és arra jutottunk, hogy az lehetett az oka, hogy a harcsa ráállt az etetésre, a pontyok pedig odébbálltak. Nekem csak az odatévedt pontyok jutottak. Másnap délutánra visszajöttek, de akkorra véget is ért a horgászat.

A körülmények, főleg a bojlis részen, még eléggé fapadosak. De egy frissen nyílt tavon ne várja senki, hogy luxus, félmeztelen lányok fogadják fűszoknyában, welcome drink-kel. A tógazdák és a halőrök segítőkészek, és a csoportban posztolt képekből ítélve hal is van benne szépen. Jó lesz ez!

Görbüljön!

Tősér Sándor

Szeretnél értesítést kapni a következő bejegyzésről, amiben horgászvíz bemutatót, vagy horgászattal kapcsolatos tippeket, trükköket itt találsz? Add meg adataidat, és értesítünk!

Oszd meg barátaiddal a Facebook-on!