Ivacsi horgásztó – Veresegyház, 2021.07.10

Barátaink meghívására Erdőkertesre látogattunk a hétvégére. Innen csak egy macskaugrás az Ivacsi horgásztó, amit egyik ügyfelem javaslatára felvettem az idei bakancslistámra. A tavat Haldorádó horgásztónak is hívják, de nem összekeverendő a lajosmizsei hasonló nevű tóval. Szombaton, egy félnapos, rapid peca erejéig meg is látogattuk a tavat.

A TÓ MEGKÖZELÍTÉSE

Budapestről az M3-ason mindössze 34km, és az út java részét kényelmesen, autópályán teheted meg.

A TÓ ISMERTETÉSE

A tó Veresegyház belterületén van, egy kellemes kis zöld sziget a házak között. A tavat 1987-ben a már meglévő lápos terület kotrásával és a Folyás-patak, valamint a Sződ-Rákos-patak duzzasztásával alakították ki. A tó területe 5,8 ha, átlagos vízmélysége 2 m.

A tó halőrház felőli, északi részén egy oldalról horgászható, az 1-29-es állásokon, a többi álláson szemből is horgásznak. Ha darabosabb halakra pályázol, akkor az északi részt érdemes választani, és szemben a nádast meghorgászni.

A horgászhelyek meg vannak ugyan számozva, de sajnos nem foglalhatóak előzetesen. Érkezési sorrendben lehet letelepedni. A partra nem állhatsz oda autóval, parkolni az északi, gáti részen lehet, az északnyugati oldalon, az étterem előtt, illetve délen, az út mellett. A halőrház az északnyugati parton van, az étterem mellett. Végül is viszonylag közel lehet állni a parthoz, de ha mégis távolabb sikerülne leparkolnod, a halőrháznál bérelhetsz kiskocsit.  

Sok fa van a parton, könnyen találsz árnyékos helyet, de azért napernyőt, horgászkalapot nem árt vinni, mert nem minden napszakban van árnyék.

A 7. és a további állások. Jobbra a domb aljában a bográcsozóhely padokkal.

SZÁLLÁS, TOALETT, TISZTÁLKODÁSI LEHETŐSÉG

A tó mellett meg is szállhatsz, ha több napra jössz. A vendégházban 2 szoba található, szobánként 4 ággyal. A szobák ára 12.000Ft/nap. Sátorozni naponta 1.000Ft-ért lehet. Van külön férfi-női toalett, és tusoló és nagyon kulturált. A kulcsot a halőrtől kell elkérni. A toalett használata díjmentes, tusolni 500Ft-ért lehet.

SZOLGÁLTATÁSOK

Ha áramra van szükséged az áramvétel 3000Ft/nap, az 1-11-es állásokon elérhető. Nem árt, ha viszel magaddal saját kábeldobot.

A halőrházban Tímár etetőanyagokat, főtt szemes kukoricát, csontit, gilisztát vásárolhatsz.

A vendégház mellett van egy bográcsozóhely. Nemcsak az ott lakók, de bárki használhatja, aki rendelkezik napijeggyel.

Ha pedig főzőcskézés helyett horgásznál inkább, de mégis szeretnél meleg ételt ebédelni, akkor a beülhetsz Haldorádó étterembe. Nem egy olcsó hely, de tapasztaltuk, hogy kitűnő a konyhájuk, és a csapolt söreik is kiválóak.

NYITVA TARTÁS, JEGYÁRAK, ELÉRHETŐSÉG

A tó 0-24 óráig nyitva van.

Horgászjegy árak:
Napijegy Halas 4.500Ft
Napijegy sport 2.500Ft
Éjszakai sport jegy 3.000Ft
24 órás sport jegy 5.000Ft

A tó elérhetőségei:
A tó honlapja: http://haldorado-ivacsihorgaszto.hu/
Facebook oldala: https://www.facebook.com/veresegyhaz.ivacsihorgaszto/
A telefonszám: 06-70-657-5568
Email: haldoradoivacsito@gmail.com

HALÁLLOMÁNY

Fogható halak: ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, keszeg, kárász, compó. A tapasztalatom szerint van hal benne bőven, elsősorban kisebb pontyok, de 10kg feletti pontyok és amurok is előfordulnak. A tórekord ponty pontosan 20, az amur pedig 17,70 kilós volt. Harcsából egy héttel korábban egy 48kg-s példányt fogtak. Előfordul a tóban törpeharcsa is, de szerencsére nem sok. Mindenesetre érdemes olyan csalit választani, amit nem szeretnek, vagy nehezen tudják elharapdálni. És érdemes a csalit sűrűbben frissíteni.

A HORGÁSZAT

Minthogy foglalás nincs, és hétvége volt, igyekeztem korán kimenni a tóra. Már negyed hatkor megérkeztem, és beköszöntem a halőrhöz. Azt mondta, pakoljak le nyugodtan, 6 óra után válthatok jegyet. Az északi részen már csak egyetlen hely volt szabad, de ez tökéletes volt nekem, mert pont az étterem előtt volt, és amúgy is arra készültünk, hogy ott ebédelünk.

A horgászhelyem, mögötte az étteremmel. Távolabb az 1-5. állások.

A túlsó parton a nádas előtt terveztem kialakítani két etetést: egy kukoricást amurokra, és egy fűszeres bojlist pontyokra. Egy óra elteltével sikerült megfognom az első halamat, a kukoricás etetésen, egy kisebb pontyot.

9 óra előtt pedig beköszönt egy nagyobb ponty is az új, 24 mm-es, Ébredő Erő balanszírozott bojlira.

7,70kg-t nyomott. Ő lett a nap legnagyobb fogása, és az egyetlen a fűszeres bojlira.

A kukoricás etetésen viszont viszonylag sűrűbben jelentkeztek a kapások. Amurt nem sikerült fognom, pontyot viszont erről az etetésről összesen hatot. Mindegyik 5 kg alatti volt, ezért nem is mindegyikkel készítettem szelfit. A kisebbeket csak a bölcsőben fotóztam le.

11 órakor megérkezett a feleségem a barátainkkal. Ők nem horgásznak, de szeretnek a tóparton lenni a természetben, és jókat beszélgetni, amikor épp nincs kapás. A legjobbkor jöttek, mert kezdett meleg lenni, és hoztak sört. 🙂

Mivel szerettem volna növelni a fogott halak méretét, lecseréltem horogról a kukoricát 20-as, kukoricás bojliból és 16-os pop-up-ból álló hóember csalira, de azt követően is csak az 5 kg alatti pontyok jöttek a horogra. De azokból legalább nem volt hiány.

Délután sikerült fognom egy fogast is, mégpedig rögtön fokhagymás parajjal rakva, és juhtúrós burgonyapürével – az étteremben, pár lépésnyire a botjaimtól. 🙂

ÖSSZEFOGLALVA

A 10 pluszos halak elkerültek ugyan, de azért nagyon jót horgásztam. Összesen 7 db pontyot sikerült fognom. Ha már nagyon gyötörnek az elvonási tünetek, de nincs időm messzire, több napra elmenni, máskor is kijövünk majd ide, mert kitűnően éreztük magunkat mindannyian.

Görbüljön!

Tősér Sándor

Oszd meg barátaiddal a Facebook-on!