Don Carp Lake – Bicske, 2020.08.08-09

Már majdnem 3 hete nem horgásztam, és ez kezdett tűrhetetlenné válni! Ráadásul a kiszemelt tóhoz sem sikerült eljutnom, ezért kerestem helyette mást: ami közel van, esti váltás van, és ott parkolhatok a horgászállásnál. A Don Carp Lake-en találtam helyet. Nem mintha nem érdekelt volna ez a tó, nagyon is érdekelt. De hát ezt a tavat szinte mindenki ismeri, minek írjak róla? Azért hátha van olyan is köztünk, aki még nem járt itt, és hasznát veheti az itt leírtaknak.

A TÓ MEGKÖZELÍTÉSE

A tó Fejér megye északi részén, Bicske mellett található. Budapestről, a 0-s kilométerkőtől kevesebb, mint 40km, alig több mint fél óra alatt elérhető az M1-esen.  Semmi földút, teljesen a kapuig aszfaltozott úton juthatsz el ide horgászni.

A TÓ ISMERTETÉSE

Végre nem egy kavicsbányából kialakított kockatavon horgászhattam, hanem egy természetesnek tűnő, völgyzárógátas tavon. A tó vízfelülete a honlap szerint 28 hektár. Ez a tó tényleg meg is van annyi. Az északi része azonban nádas, ezért csak kb. a vízfelület ¾-e horgászható. Az sem kis víz.

A tó két oldalán összesen 22db kétszemélyes horgászállást alakítottak ki. Ezek 40-50 méterre vannak egymástól. Minden álláson stég, faház, és szaletli is van. A házat nem kötelező bérelni, sátorozni is lehet. Rengeteg fa van, főleg fűzfák, a sátorozáshoz találsz szép pázsitot, árnyékot.

A horgászállások on-line foglalhatóak, ez nekem nagyon szimpatikus. Azonban csak az foglalhat, aki tagsági kártyával rendelkezik. Ez ma már nem egy fizikai kártya, hanem csak egy azonosító szám. Úgy igényelheted, hogy a honlapon a „Regisztráció” menüpontban kitöltöd az adatlapot, és csatolsz 3 halas fotót. On-line csak 48 órára, vagy ennél hosszabb időre foglalhatsz. Ha csak 12 vagy 24 órára mennél, azt csak telefonon foglalhatod, és csak a horgászatot megelőző napon, ha van szabad hely.

A 3-as stég, ahol horgásztam

A stégek nem nagyok, de azért 2 horgász elfér rajta. Lehetett volna kicsit erősebb deszkákból építeni őket, mert akárhányszor ráléptem, mindig behajlottak alattam a deszkák, és megszólaltak a kapásjelzőim (vagy talán nekem kellene lefogynom?).

A tó szélessége átlag 350 méter. Középen mesterséges akadókat helyeztek el, ez kíméleti terület. Kb. 150-160 méterre lehet behúzni. Horgászott itt Jankovich Krisztián, ő meg is dobta ezt a távot. Én maradok inkább az etetőhajó mellett.

Minden horgászállást megközelíthetsz autóval. Az állásokhoz jól járható, murvával felszórt út vezet.

Ha csak 12 órás jegyet vettél, akkor a kipakolás után ki kell állnod a halőrház melletti parkolóba. 24 órás, vagy hosszabb horgászat esetén a ház mellett parkolhatsz, de csak 1 autóval. Ha 2 autóval érkeztetek, akkor a másodikat ki kell vinni a parkolóba.

SZÁLLÁS, TOALETT, TISZTÁLKODÁSI LEHETŐSÉG

A házak többsége ez a típus.
Egy szoba, egy emeletes és egy szóló ággyal, 60 literes hűtő, mikró, nagy terasz. A kép azért ilyen homályos, mert a szúnyoghálón keresztül fotóztam.

A tó északi végében van 2 VIP faház. Ezeket nem láttam, csak a honlapról tudom, hogy 4×4 méteresek, ugyanúgy 3 ággyal, + befér egy bojlis ágy. A hozzájuk tartozó stég is nagyobb, és műfűvel borított. Nyilvánvalóan ezek a legjobb fogással kecsegtető horgászhelyek, mert a nádas mellett vannak.

Víz nincs a házaknál. Helyenként van mobilvécé, a bejáratnál pedig van egy közös vizesblokk, amiben 2 angol vécé és 2 tusoló található.

Sátorozni minden állásnál lehet, de csak 2500Ft térítés ellenében. Akik faházat bérelnek, és 3-nál többen jönnének, azoknak díjmentes a sátorhely.

SZOLGÁLTATÁSOK

A halőrháznál van egy büfé, nagy terasszal, asztalokkal. A büfében üdítők, üveges és csapolt sör, rövid italok, lángos, palacsinta, melegszendvicsek, hot dog, hamburger, jégkrém kapható. Meleg ételt telefonon rendelhetsz, ebben a halőr tud segíteni.

Halőrház

Itt vásárolhatsz csalikat, etetőanyagokat, egyéb horgászcikkeket is. És megveheted azokat a dolgokat, amelyeket nem hozhatsz be. Lásd később -> KORLÁTOZÁSOK

A horgászjegy mellé díjmentesen kapsz egy nagyméretű bölcsőt mérlegelőt, és pontyzsákot. Még egy haltartó hálót is adnak, a kárászok számára. A kárászokat nem szabad visszaengedni, le kell adnod a halőrnek, vagy díjmentesen hazaviheted. Minden horgászhelynél van bográcsozóhely és szaletli.

A halőrházban bérelhetsz mindent, ami a bojlizáshoz szükséges lehet: etetőhajót (persze drágábban, mint nálunk), csónakot, csónakmotort, akkumulátort, dőlőbóját, merítőt.

KORLÁTOZÁSOK, SZABÁLYOK

Ezeket az intézkedéseket a halak védelme érdekében vezették be, ami nagyon helyes. Megjegyzem, időnként azért belecsúszott ezek közé olyasmi is, ami a bevétel növelését célozza.

Nem írok le mindent, csak a szokásostól eltérő szabályokat, a többit megtalálod itt: http://doncarplake.hu/szabalyok—araink/

Sebfertőtlenítőként csak a Nash Medi Carp, vagy a sajátjuk, a DCL fertőtlenítő használható. A Nash kevés horgásznál van, mert kevés helyen kapható. Ahová én járok (Horgász Zóna, Walterland), egyik boltban sem árulják. Kénytelen tehát megvenni az ember a DCL fertőtlenítőt. Ezzel nem is az a baj, hogy 2000Ft, hanem az, hogy amit kaptam, az rosszul zárt, és hazafelé menet kifolyt a fele. Jó büdös lett mindenem, ami abban a dobozban volt.

A merítődet le kell fertőtlenítened a halőrház melletti konténerben. Ezzel nincs semmi baj, csak tudjál róla, és készülj fel rá. A csomagjaid tetejére tedd, hogy könnyen hozzáférhess, és vigyél magaddal egy nejlonzsákot, ha nem akarod, hogy csurom víz legyen mindened.

Kukoricát, vagy kukoricás magmixet ne vigyél, mert tilos használni. Még magadnál tartani is tilos, ki kell tenned a halőrháznál. Ha ragaszkodnál a kukoricás etetéshez, akkor csak azt használhatod, amit tőlük vásárolsz. Az viszont nem olcsó: 3kg 3.000Ft

NYITVA TARTÁS, JEGYÁRAK, elérhetőség

A tó elvileg egész évben horgászható, amikor jégmentes.

24 órás jegy 2 db botra 5.500.-Ft
24 órás jegy 3 db botra 6.500.-Ft
12 órás 4500.-Ft / 2 bot / fő , 3 botra 5500 ft / fő
Faházbérlés : 7.000.-Ft / nap
A többi ár/bérleti díjak a honlapon megtalálhatóak.

A tó honlapja: http://doncarplake.hu/
Facebook oldala https://www.facebook.com/DonCarpLake/

A telefonszám: (70) 311 0874
Email: doncarpbaits1@gmail.com

HALÁLLOMÁNY

A tó ponty állományának állítólag 99%-a 10 kiló feletti. Ugyanakkor ez nem egy agyontelepített tó. Itt ne számíts arra, hogy 2 nap alatt több száz kiló halat fogsz fogni. De a halak legalább jó erőben vannak, ezt tapasztaltam. A szomszédaim viszont panaszkodtak, hogy 2 nap alatt 4 boton 16 kapásból csak 5 halat sikerült bölcsőbe tenniük, 9 leakadt. És több halnak szét volt cseszve a szája. Nyilván ezért akadt le 9 haluk. Hát, néhány horgásztársunknak lenne még mit tanulnia a kíméletes fárasztás terén.

A pontyok mellett vannak a tóban amurok, tokok, csukák, harcsák és süllők is.

A HORGÁSZAT

35 fokos melegben érkeztem a tóhoz szombaton délután 5-kor. Nem is számítottam sok kapásra, főleg a nappali kánikulában nem. Inkább az éjszakában bíztam. Úgy gondoltam, ha a 24 óra alatt fogok egy-két 10+-os pontyot ebben a kánikulában, ezen az ismeretlen, relatíve nagy tavon, akkor már elégedett leszek. Aztán viszonylag hamar jött a siker, ezért a továbbiakat már csalódásként éltem meg.

Szép kényelmesen szereltem össze, biztosan volt már fél hét, mire behúztam mindkét botot. A halőr a lelkemre kötötte, hogy a tó közepén lévő akadótól 15 métert hagyjak szabadon. Azt gondoltam, ezt azoknak is elmondta, akik előttem 5 napot horgásztak ezen az álláson. És persze ilyenkor a legtöbb ember elmegy a határig, tehát feltételeztem, hogy az elődeim oda jó alaposan beetettek. Ott célszerű keresnem a halat, oda húztam hát. Aztán nyugodtan leültem előkéket kötögetni.

Egy órán belül megjött a kapás az Ébredő Erőre. Ha nem lett volna még mindig 32 fok, akkor is jól megizzasztott volna a potyka, mert nagyon jó erőben volt. A partig viszonylag könnyen kijött, itt azonban többször is be akart menni a nádba, a stég alá, illetve vissza a nyílt vízre. Kb. 25 percig fárasztottam, mire meg mertem meríteni. A nap már lement, mire fotózásra került a sor, de még sikerült természetes fénynél lefotóznom. Szerencsére egy szép, hibátlan tövest sikerült horogra csalnom, neki egészséges volt a szája is.

12,50 kg-t mutatott a mérleg

A viszonylag korán jött sikeren fellelkesülve behúztam újra, és vártam a további kapásokat. Ekkor valami éktelen zajt hallottam balról. El sem tudtam képzelni mi lehet az, mert a nádtól nem láttam. Majd megdöbbenve figyeltem, hogy a tó közepén elúszott előttem egy motorcsónak. Lassan, de hatalmas zajjal. Ettől kezdve egyetlen mozdításom sem volt. Sem ott, sem rövidebb távokon, bármilyen csalit is tettem fel.

Másnap hallottam, hogy állítólag többen panaszkodtak, hogy nincs kapás. A halőrök gondoltak egyet, beültek a motorcsónakba, és végigmentek a tavon abból a célból, hogy a kíméleti területről kizavarják a halakat. Nem tudom, hogy ez sikerült-e, de az biztos, hogy sem nekem, sem a szomszédaimnak ettől kezdve nem volt kapásunk. Én vasárnap délután 2-kor meg is untam, és összepakoltam. A szomszédaimnak ekkor szólalt meg 16 óra hallgatás után először a kapásjelzőjük.

ÖSSZEFOGLALVA

A tó közel van, könnyen megközelíthető, de ez egyben a hátránya is. A közvetlen közelében lakóházak, ipari, kereskedelmi épületek vannak (a botjaim pont a bicskei Tesco-ra mutattak), rengeteg a fény. És az autópálya. A zaj közel sem volt olyan durva, mint a Battyán Carp Lake-nél, mert itt 500 méterre voltam az autópályától. De azért zavaró volt. A VIP állásokon lehet a legrosszabb a zaj, mert azoktól csak 200 méterre halad el az M1-es. Hát, valószínűleg ott a VIP-en, a nád mellől több halat lehet fogni, de az a zaj, az eléggé kiábrándító lehet.

A tó és környéke azonban kimondottan szép, és gondozott. Szép a gyep, rengeteg az árnyas fa, körbe nádas. Nekem a mániáim: parkolás a horgászállásnál, on-line foglalás, esti váltás (nem déli, azt utálom), minden adott. Halak is vannak szépen, de nem egy akvárium. Ha a zaj nem zavar, akkor ezen a tavon minden rendelkezésre áll, amit a nagyhalas pecához az ember megkívánhat.

Görbüljön!

Tősér Sándor

Oszd meg barátaiddal a Facebook-on!