Carp Centrum horgásztó, Dunaharaszti – 2022.04.23

Idén március közepén nyílt a Carp Centrum horgásztó. A Horgász Show kiállításon is kinn voltak, így sokan hallhattak már róluk. Két ügyfelem is horgászott már ott, én pedig hivatali kötelességemnek éreztem, hogy meglátogassam a tavat, és beszámolót írhassak nektek.

A TÓ MEGKÖZELÍTÉSE

A tó mindössze 30km-re van Budapest központjától. Ne bízzátok magatokat a WAZE-re mert rossz irányba visz. A Google Maps jobban tudja: az 51-es úton dél felé haladva balra le kell kanyarodni Alsónémedi felé. Alsónémedi határát jelző táblánál pedig jobbra, és mintegy 600m földút vezet a tóhoz.

Jó nagy eső után érkeztünk meg. Szerencsére mégsem akadtunk el a földúton, mert homokos, sóderos az út, és elitta a csapadékot.

A TÓ ISMERTETÉSE

A tó kavicsbányaként funkcionált, majd a bányászat 20 évvel ezelőtt történt befejezése után a tulajdonosok pontyokat és amurokat telepítettek a tóba. A tó azóta érintetlenül állt. A tó vízfelülete 14 hektár, a vize nagyon tiszta, a meder pedig rendkívül tagolt, számos törés és plató alakult ki benne. A mélysége 2-6 méter között változik.

23 horgászállást alakítottak ki a tavon, egymástól kényelmes, átlag 50 méteres távolságban. A tó szinte mindenhol azonnal mélyül, és még az úgynevezett laposparton is nagyon nagy a szintkülönbség a part és a víz között. Ezért az állásokat úgy alakították ki, hogy cölöpöket vertek le, és az így létrehozott beugrót kitöltötték sóderrel.

A magasparton, az 1-11 állásokon még az út és a horgászhely között is jelentős a szintkülönbség, lépcsőkön lehet megközelíteni a horgászhelyet.

A vízhez pedig két lépcsőfokon lehet lejutni. A lépcső biztonságos, de esőben azért nem árt óvatosnak lenni.

Az út is eléggé keskeny a magaspart mellett, jól félre kell állni, hogy másik autó is elférjen a parkoló kocsik és a kerítés között. Sátor állításra lenn, a horgászhelyek szintjén van hely, ha nem is túl bőséges. Mindegyik állásról van fenn a tó honlapján fénykép, így ezek fotózásával nem vesződtem.

Ha valaki sátorozni szeretne, netán lakókocsit húzni az álláshoz, akkor inkább a laposparton a 12-17-es állásokat javaslom. Itt akkora hely van, hogy akár lakodalmas sátrakat is fel lehetne állítani, és az autóknak is bőven van hely.

Fa viszont mindössze kettő van az egész parton, szóval nyáron ide nem szabad napernyő nélkül jönni.

A bejárathoz legközelebb eső partot, a 18-22-es állást pedig azoknak javaslom, akik több napos horgászatra jönnek, de nem kívánnak vesződni a sátorállítással. Ezeken az állásokon egy-egy lakókonténer kapott helyet. Ezek az állások csak a konténerrel együtt bérelhetőek.

Külön kategória a 23-as állás. Itt nincs konténer, de van rengeteg hely. Itt lehet sátorozni is, de lakókocsi is húzható ide.

SZÁLLÁS, TOALETT, TISZTÁLKODÁSI LEHETŐSÉG

A 18-22-es álláson lévő lakókonténerekben asztal, székek, fogas, áram, világítás, fűtés és klíma is van. Azt ígérik a tulajdonosok, hogy mire bejön a meleg, addigra hűtő és mikró is lesz.

Ágy higiéniai okokból nincs a konténerben, azt mindenkinek magának kell hoznia. A horgásztó FB oldalán többen kritizálták ezt, mert ahhoz vannak szokva, hogy csak egy hálózsákot kell magukkal vinniük. Őszintén szólva én szeretem ezt a megoldást, ugyanis nem szívesen fekszem bele olyan ágyba, amiben korábban mások aludtak, nem biztos, hogy tiszta állapotban. Inkább cipelem az ágyamat.

Azt is kritizálták néhányan, hogy ezek a konténerek nem igazán tűnnek természetközeli megoldásnak. Ezt a nézetet én is osztom, valóban szebben mutatna, ha faházak lennének a vízparton.

A parton körbe mobilvécék találhatóak. A halőrház mellett pedig van egy szaniter konténer, külön férfi és női mosdóval, angol vécével, tusolóval.

SZOLGÁLTATÁSOK

Bérelhetsz csónakot, sörsátort, pontybölcsőt, úszómérlegelőt, merítőt, H bóját, és vásárolhatsz etető pelletet valamint magmixet. Áramvételezési lehetőség jelenleg csak a konténereknél van.

Az nagyon kellemes dolog, hogy online lehet helyet foglalni, ha regisztrálsz. Online foglalni azonban csak 48 órára lehet. Ha ennél rövidebb időre foglalnál, azt csak telefonon teheted meg. Arra viszont mindenképp jó a rendszer a 48 óránál rövidebb foglalásokhoz is, hogy legalább látod, hogy hol van szabad hely.

NYITVA TARTÁS, JEGYÁRAK, ELÉRHETŐSÉG

A tó egész évben, 0-24 óráig nyitva van, ha jégmentes.

A jegyárak 2022-ben:
24 órás bojlis jegy 2 botra 7.000Ft, 3 botra 8.000Ft, 3 naptól napi 1.000Ft-tal olcsóbb.
A konténerek napi bérleti díja 8.500Ft.

A tó honlapja: www.carpcentrum.hu
Facebook oldala: https:// https://www.facebook.com/carpcentrum1
A telefonszám: +36 20 539 5447

HALÁLLOMÁNY

Leginkább pontyok, és amurok élnek a tóban, azokból is a termetesebbek. Kárászfogásról elvétve hallottam.

A HORGÁSZAT

Nyitásra már ott voltunk, de a szemerkélő esőben 7 óra is elmúlt, mire kipakoltunk. A 14-es állást foglaltuk el. Itt van egy fa, nyáron ez fontos lesz majd. Mielőtt beküldtem volna a végszerelékeket, felszereltem a radart a hajóra, és beküldtem a hajót üresen, hogy felmérjem az előttünk lévő terület mederviszonyait.

Valóban úgy van, ahogy írták a honlapon és a FB oldalon is: a meder rendkívül tagolt. Ez előtt az állás előtt általában 5 méternél is mélyebb, de vannak benne törések, ahol hirtelen felszalad a 3 méterre. A radar nagyon jó szolgálatot tesz itt. Halat viszont sajnos nem sokat mutatott előttünk.

Ennek ellenére negyed kilenc körül már jelentkezett is az első kapás. Szép küzdelem vette kezdetét. Többmint negyedóráig küzdött az ellenfél, de végül persze merítőbe került.

7,10kg-t mutatott a mérleg.

Alig fél óra elteltével pedig jelentkezett a második ponty is.

Ő 7,50kg-t nyomott.

Ezek után nagyon bizakodó voltam. Azt gondoltam, jó kis peca lesz ebből, ha ilyen ütemben jönnek a kapások. Sajnos azonban a második hal egyben az utolsó is volt aznapra. Fél 10-től egész nap csak a mozdulatlan kapásjelzőt bámultam. Meg persze időnként frissítettem. De sem az addig bevált csalira, sem semmi másra nem jött egy árva mozdítás sem. És nem azért nem jött kapás, mert sehol sem volt. A szomszédaink időnként fárasztottak egy-egy halat délután is. De azon a partszakaszon aznap kb. ez a 2 hal bizonyult az átlagnak. Volt, aki hármat is fogott, de olyan is volt, aki betlizett.

ÖSSZEFOGLALVA

A fél 10 utáni eseménytelen horgászat persze csalódást okozott, de előzetesen simán kiegyeztem volna azzal, hogy 2 szép halat fogok egy ismeretlen vízből. Úgy tűnik, rapszodikus ez a víz. Két bérlőnk is járt itt korábban. Egyikük 30 pontyot fogott 3 nap alatt, a másikuk pedig azt mondta, hogy kettőjüknek mindössze 5 pontyot sikerült bölcsőbe tenni 5 nap alatt. Ráadásul ugyanazon az álláson horgásztak. Talán a bolond április tette ezt. És a víz is csak 13 fokos volt a felszínen. Ki tudja, mennyi lehetett 5-6 méteres mélységben? Azt gondolom, rá kell próbálni erre a vízre később, amikor melegebb lesz. Görbüljön!

Tősér Sándor

Oszd meg barátaiddal a Facebook-on!