Veszély a vízparton!

Ez nem egy hatásvadász cím akar lenni. Valós veszélyről beszélek, aminek a következményei hónapokra, vagy még hosszabb időre tönkretehetik életünket. És addig nincs peca sem. 🙁

2019. május 24-25-én, a 2 napos horgászatom során 4, azaz négy darab kullancsot szedtem össze. Ezért a tóról nem írok horgászvíz bemutatót, mert egyrészt úgy gondolom, erről beszélni fontosabb, másrészt nem akarom rontani a tó hitelét. Mert a tó egyébként szép és jó. A tógazda nem tehet arról, hogy egyre melegebbek a teleink, és elszaporodtak a kullancsok. Kérem, ne is kérdezze senki, hol jártam. Aki pedig tudja, kérem hallgasson.

Miért tartom fontosnak írni erről? Mert a legtöbb ember nagyanyáink módszereit alkalmazza a kullancsok eltávolítására és a seb kezelésére, ami gyakran több kárt csinál, mint hasznot. De haladjunk sorjában:

MILYEN BETEGSÉGEKET OKOZ A KULLANCS?
– Vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás
– Lyme kór
– TIBOLA
– Nyúlpestis

Ezek részleteit itt olvashatjátok: https://www.webbeteg.hu/…/1…/kullancs-betegsegek-es-tuneteik

LÉTEZIK-E VÉDŐOLTÁS?
A Lyme kór ellen nem, de a rondábbik betegség, a vírusos agyvelőgyulladás ellen igen. Encepur-nak hívják, eléggé drága, és 3 adag kell belőle. Azután viszont elég 3 évente egy adag emlékeztető oltás.

HOGYAN KERÜLHETŐ EL A KULLANCSCSÍPÉS?
A zárt ruházat segít, de nem tökéletes. Ráadásul a nyári kánikulában nem viselhető. A kullancsriasztó szerek viszont mindig alkalmazhatóak, és segítenek távol tartani ősi vízparti ellenségeinket, a szúnyogokat is. Fontos azonban a kiválasztás előtt ellenőrizni a hatóanyagát.
– Leggyakoribb a DEET (N,N-dietil-meta-toluamid) hatóanyag, amely nagyobb mennyiségben használva problémás lehet.
– A Pikaridin hasonló, de újabb fejlesztésű. Talán ennek a használata jelenti a legkisebb egészségügyi kockázatot.
– Természetes eredetű, az eukaliptuszban is megtalálható vegyületet a P-mentán-3,8-diol. Ez a hatóanyag arra érzékenyeknél allergén hatású lehet, de a nem érzékenyek számára kevésbé kockázatos terméket, jó választási lehetőséget jelent.
Ha füves parton horgászunk, rendszeresen vizsgáljuk át a lábszárunkat. A kullancs ugyanis nem a fáról potyog a nyakunkba, hanem a fűszálakról mászik át a lábunkra. Ha kavicsos parton, stégen horgászunk, akkor ott nem fenyeget veszély, de ha elmegyünk vécére, akkor tüzetesen nézzük át a lábunkat.

MIT TEGYÜNK, HA MÁR MEGCSÍPETT?
A horgászatot követően, alaposan vizsgáljuk át teljes testünket a kullancsok után kutatva. A saját szemmel nehezen látható részeknél pedig ne szégyelljünk megkérni egy hozzátartozót vagy barátot, hogy segítsen az átnézésben. Ne feledjük: a kullancsok nagyon apró méretűek.

Ha kullancsot találunk, ne nyomkodjuk, ne csavarjuk, ne tépjük ki, mert ezzel növeljük a fertőzés kockázatát! A krémek, olajok, ecet vagy gyufa használata is tiltott. A szakemberek által ajánlott legbiztosabb módszer a gyógyszertárakban kapható kullancscsipesszel történő eltávolítás: a kullancsot ne a testénél fogjuk meg, hanem közvetlenül a bőrrel történő érintkezésnél próbáljuk megragadni és eltávolítani. A helyes módszer az alábbi videón látható:

A lépések az angolul kevésbé jól tudók kedvéért:
– A legjobb eszköz a vékony csipesz. Patikában kapható, nem mindenhol, érdemes telefonálni. Nekem Solingen csipeszem van, kb. 2300Ft. A műanyag kullancskiszedő kanalak nem tökéletesek, mert a kisebb kullancsok eltávolítására alkalmatlanok. A vastag csipesz kerülendő, mert HA ÖSSZENYOMJUK A POTROHÁT, AKKOR MÁR MAGUNKBA IS FECSKENDEZTÜK A KÓROKOZÓKAT.
– A kullancsot a bőrünk közelében, a fejénél kell megfogni.
– Húzzuk felfelé a kullancsot lassan, úgy hogy a bőrünkből kúp alakuljon ki. Hamarosan elengedi.
– A kórokozók átadása általában 24 óra elteltével történik meg. A kullancsot távolítsuk el mielőbb!
– Fertőtlenítsük a csípés helyét, jóddal, Bethadine oldattal, de ha más nincs, az alkohol is jó. Egy igazi horgásznál mindig van pálinka, ugye? 🙂 Tartalékolj belőle egy keveset!
– Ha nem sikerül tökéletesen kiszedni, mert beleszakadt a bőrödbe a feje, vagy a szájszerve, ne ess kétségbe. Semmiképp ne piszkáld tűvel, mert a seb elfertőződhet. Fertőtlenítsd le, és hagyd békén. Kb. egy héten belül kilökődik magától.

Ha nincs kéznél a megfelelő csipesz, akkor a kullancs kiszedhető egy szál cérnával, vagy – ami mindig van egy horgásznál – vékony fonott zsinórral. Azért nem első helyen említettem ezt a módszert, mert a kisebb kullancsok nehezebben foghatóak meg vele. A nagyobbak eltávolítására viszont kiválóan alkalmas a cérna/fonott zsinór. Ezen a videón láthatjátok, hogy kell ezt: https://www.youtube.com/watch?v=PdFjyHqHFJI

MIKOR FORDULJUNK ORVOSHOZ?
Csak, ha valamilyen tünetünk, panaszunk van:

– ha a csípés helyén koncentrikus körök terjedése látható (ez a csípés utáni naptól kezdve, akár hónapok múlva is jelentkezhet, lásd a képen),

– izom- és izületi fájdalom, komoly fáradtság jelentkezése esetén,
– ha a csípés helyén a piros folt terjed,
– ha a csípést követő két héten belül láz, szédülés, fejfájás mutatkozik,
– ha arcidegbénulás lép fel,
– ha szívritmus zavar jelentkezik,
– ha a fülcimpa vagy az emlőbimbó megduzzad, liláspiros lesz, de nem fáj és a duzzanat 1 hétnél tovább tart

– ha a fülcimpa vagy az emlőbimbó megduzzad, liláspiros lesz, de nem fáj és a duzzanat 1 hétnél tovább tart

– ha asszimetrikus, vándorló térdizületi duzzanat jelentkezik, de csak csekély fájdalom kíséri
– tudatzavar, járászavar esetén
– ha a csípés a fejen történt, minden esetben forduljunk szakemberhez, mert nyirokcsomó-duzzanatot, valamint nagy eséllyel okozhat központi idegrendszeri szövődményt!

Kullancsmentes horgászatot kívánok! Görbüljön!

Tősér Sándor

Ja, és ha tetszett, oszd meg ezt az írást a barátaiddal! Ne csak a horgászokkal. Az erdőjárókat még inkább fenyegeti a veszély. De egyes vidékeken már a saját kertünkben sem vagyunk biztonságban a kullancsoktól.

Oszd meg barátaiddal a Facebook-on!