Dália Tavak, Bakonyszentkirály – 2023.07.10-12.

Ha a horgászat közben nemcsak a kifogott halakban szeretnél gyönyörködni, hanem a téged körülvevő természeti környezetben is, akkor jó választás a nemrég megnyílt Dália Tavak. Ide látogattam egy 48 órás horgászatra a legnagyobb kánikulában.

A TÓ MEGKÖZELÍTÉSE

A tó Veszprém megyében található, kb. 130 km-re, a forgalomtól függően közel kétórányira Budapesttől.

Hogy milyen az út az autópálya után a fenti útvonalon, azt nem tudom megmondani, én ugyanis az M7-est választottam, mert Fejér megyei matricám van. A két útvonal távolságra és időben is majdnem megegyezik. Ami megdöbbentett, az az, hogy úgy éreztem, mintha egy másik Magyarországon járnék. Leggyakrabban Heves, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben közlekedem, ha vidékre visz az utam. Tisztelet a kivételnek, rengeteg pusztuló, haldokló falut látok, sok helyen már a kocsma is bezárt. A Várpalotától Bakonyszentkirályig érintett falvakban viszont példás rend van, szépek a házak. Az utak pedig egy Várpalota utáni pár kilométeres szakasztól eltekintve kitűnő állapotban vannak, sehol egy kátyú, de még foltozgatás nyomai sem láthatóak. Egészen a tóig aszfaltozott úton lehet autózni.

A TÓ ISMERTETÉSE

A tavak madártávlatból

A Dália Tavak egy több tórészletből álló víztározó, ami a Hajmás-patak felduzzasztásával jött létre. Jelenleg a 2-es és 3-as tavon lehet horgászni. Van ott egy ötödik tó is, de ez tudtommal egy horgászegyesület kezelésében áll. A 2-es tavat választottam, mert abban vannak nagyobb halak, és annak a partján van elegendő hely a tábor kialakítására.

A 2-es tó kb. 200m széles, és 300m hosszú, tehát 6 hektár lehet. Mindkét partja mentén stéges horgászhelyek vannak kialakítva. A déli oldalon 10, az északin pedig 13. A stégek tehát 20-30 méterre vannak egymástól, és mindegyik 3×1,5 méteres, egy horgász fér el kényelmesen. Ilyenkor nyáron nem árt tudni, hogy hol van árnyék. A déli oldal szinte teljesen kopasz, csak az 1-es állás árnyékos. Az északi oldalon pedig a 11., 14., 15., 21., 22. és 23-as helyeken találsz árnyékot a stég közelében.

Vigyázni kell azonban, mert a fák nem fiatalok. Mire behúztam mindkét végszerelékemet, percek alatt egy jó nagy vihar kerekedett. Karvastagságú száraz ágak elkezdtek potyogni az autóm körül, úgyhogy repülőrajttal menekültem ki a szabad térre. Szerencsére a sátram még nem állt. Ezek után az inkább a napra állítottam fel, és az autóval is oda parkoltam.

Minden stéghez tartozik egy nagy mulcsozott placc is, ami ideális a sátorállításra. Én csak azért nem oda sátoroztam, mert még az is túl közel volt a fához.

SZÁLLÁS, TOALETT, TISZTÁLKODÁSI LEHETŐSÉG

Na, ezek azok a világi hívságok, amiket itt ne keress! Ez egy nomád hely. Mobil toalettek persze vannak, de a fejed feletti fedélről és a tisztálkodásról magadnak kell gondoskodnod. Én szeretek sátorozni, a tisztálkodást pedig egy 10 literes kemping tusolóval oldottam meg. A halőr segített, megtöltötte nekem kútvízzel. Abból mindkét este le tudtam tusolni, és napközben is jó hasznát vettem a nagy melegben.

NYITVA TARTÁS, JEGYÁRAK, ELÉRHETŐSÉG

A tó 0-24 óráig nyitva van, de érkezni természetesen csak napközben lehet.
A jegyárak 2023-ban:
12 óra / 2 bot 4.500.- Ft.         
24 óra / 2 bot 7.000.- Ft. 

A tó honlapja: https://www.daliatavak.hu/

Facebook oldala: https://www.facebook.com/daliatavak  

A halőrház telefonszáma: +36 (30) 122-2377

De ha helyet akarsz foglalni, akkor ne ezt hívd, hanem a tó honlapján foglald le a helyedet online itt: https://www.daliatavak.hu/horgaszhelyfoglalas/

HALÁLLOMÁNY

Két tónusú tükörpontyok, fekete színű tőpontyok, aranysárga pikkelyesek, koik, spanyolmintás koi pontyok, ghostok (fehér szellem) és spanyolmintás pontyok úszkálnak a tavakban. A legnagyobb ponty jelenleg 17 kg. Laknak a tóban emellett amurok is, a legnagyobb 15 kilós.

A HORGÁSZAT

A 16-os állást foglaltam el. Mint mostanában mindig, azzal kezdtem, hogy üresen betettem a hajót, és megradaroztam az előttem lévő vizet. Hallottam, hogy a patakmedret érdemes meghorgászni. A radar azonban a partszélben sekély, mindössze 60-70cm-es vizet mutatott, ami egyenletesen mélyült 1,70-ig, majd a tó közepétől ismét emelkedett. patakmedernek nyomát sem találtam. A radar szerint a meder nem kemény, van némi iszap, ezért 20cm-es előkéket tettem fel, és kikönnyítettem a csalit, majd a végszerelékeket a tó közepéig húztam be, ami kb. 100m.

A vihar csak minimális mértékben csillapította a hőséget, ugyanakkor a lehullott eső még nagyobb fülledtséget eredményezett. Nem is számítottam sok kapásra. Az látható volt a víz felszínén, hogy van mozgás a tóban, sok beleúszás is megszólaltatta a kapásjelzőmet, de az első kapásra éjfélig kellett várnom. Egy nagyon szép mintázatú, de nem túl nagy, kb. 3 kilós ponty tette tiszteletét nálam. A Yoda bojlit vette fel. Addigra olyan fáradt voltam, hogy lefotózni is elfelejtettem. El is mentem aludni.

Másnap 4-kor a bocik ébresztettek. A tó mellett ugyanis egy gazdaság üzemel, vagy talán inkább génbank, mert csupa szürkemarhát láttam.

Akinek nagyon kényes az orra, azt lehet, hogy zavarni fogja, engem nem zavartak. Hatalmas területük van, ezt járják be a napi rutinjuk szerint, tehát nincsenek mindig a tó mögött. Viszont minden reggel kakasszó helyett ők ébresztenek. Nincs is ezzel semmi baj, napkeltekor a tisztességes horgász helye ott van a bot mögött.

Az első kapás most sem jött túl korán, már majdnem 7 óra volt. Neki a Rodin pop-uppal kikönnyített két szem tigrismogyoró tetszett meg, amit Rodin locsolóval igyekeztem még vonzóbbá tenni. Őt már nem felejtettem el lefotózni.

A hal súlya: 8,70kg

Közben valaki mondta, hogy keressem csak tovább a patakmedret, mert ott van az. És érdemes oda húzni, mert előszeretettel tanyáznak ott a halak. Ismét betettem tehát a hajót a radarral. Mivel velem szemben senki nem horgászott az egész parton, ezúttal még tovább mentem. És láss csodát, kb. 3/4 távolságon megtaláltam a patakmedret, ahol 2m mély a víz. Mivel ebben a nagy melegben ritkák voltak a kapások, az oldódó Yoda helyett a tartós, és igen jól szelektáló Tüzes Barack hóemberrel csaliztam.

A harmadik ponty még többet váratott magára, egészen délután négyig. A patakmederből a Tüzes Barackot vette fel.

A hal súlya: 8,60kg

Ezután aznap már sajnos egyetlen kapásom sem volt. Első éjszaka tök egyedül voltam. Kedd reggel azonban 6 stég megtelt. A horgásztársaknak sem voltak azonban kapásaik, csak kisebb returhalakat sikerült fogniuk.

Mindenesetre az első 24 órát 3 hallal sikerült zárnom. Ez biztatónak tűnt, és már tudtam hol a patakmeder. Bizakodóan tekintettem a második napra.

A várakozásaim azonban nem váltak valóra. A második 24 órában mindössze egyetlen kapást sikerült kicsikarnom a tigrismogyoró-Rodin kombóval. Kb 10 perces fárasztás után halam már mindössze 20-25 méterre volt a stégtől, amikor talált valami akadót, és beleúszott. Letettem a botot az állványra, hátha kiszabadítja magát. Ezt bizonyosan meg is tette, hiszen szakáll nélküli horoggal horgászom, nemcsak itt, de mindenhol. A halat és a végszereléket is elvesztettem sajnos. Ezután ólom helyett kavicsot tettem fel, mert azzal sokkal biztonságosabban lehet fárasztani akadós vízen, hiszen a fárasztás kezdetén kiesik. De több kapást nem sikerült elérnem. Délután kettőkor össze is pakoltam.

ÖSSZEFOGLALVA

A tó nagyon szép környezetben van, az egyik legszebb, ahol valaha horgásztam. Minden bizonnyal szép halakban sincs hiány, de a nagy kánikula miatt erről nem nyílt alkalmam meggyőződni. Ha előre tudom, hogy hol a patakmeder, akkor persze jobb eredmény is lehetett volna. A radar segítségével és egy szemközti tereppontot kinézve így nagyon precízen meg lehetett volna etetni egy pontot.

A 16-os állásról persze csak akkor szabad oda horgászni, ha szemközt nincs senki. A patakmeder eléréséhez célszerűbb az 1-10-es állások valamelyikét lefoglalni. Igaz, ebben a kánikulában azoknak is megvan a hátrányuk: egész nap aszalódhatsz a napon. Viszont onnan dobós pecával is elérhető, ha ki tudod tapogatni, és elég pontosan tudsz dobni. Én maradok a hajó és a radar mellett, ez biztosabb.

Görbüljön!

Tősér Sándor

Betyár Ponty horgásztó, Naszály – 2023.05.09-10.

Április elején végre megnyílt a régóta beharangozott Betyár Ponty horgásztó, és amint szerét ejthettük, el is látogattunk ide  Spreiczer Zsolt barátommal egy 36 órás pecára.

A TÓ MEGKÖZELÍTÉSE

A tó Komárom-Esztergom megyében található, kb. 80 km-re, alig több, mint egy órányira Budapesttől.

Útvonal Budapestről

Az M1-esen kényelmesen autózhatsz Tatáig, majd kb. 10 km-t kell megtenned Naszályig. Vigyázz, ne hallgass a Waze-ra! Engem ugyanis elvitt a Komárom felé vezető útra, és onnan valami csak traktorok által járható földúton kellett volna megközelítenem a tavat. Tehát be kell menni Naszályra, és onnan már követheted a navigátor utasításait. A falutól így is kb. 2km, de ez jól járható, murvás út.

A TÓ ISMERTETÉSE

A horgásztó inkább folyóra hasonlít, mint tóra, mert hosszú és keskeny. A teljes hossza 1350m, a szélessége átlagosan 50-60m, a legszélesebb pontján 136m. A vízfelülete kb. 11 hektár.

Ezúttal is vittem magammal radart, így az előttünk lévő medret fel tudtam mérni. Nagyon hirtelen mélyül, de nem túl mély: átlag 2 méter volt az előttünk lévő vízterület. A meder kicsit iszapos, de csak pár centi lehet az iszap. Máshol a tógazda tájékoztatása szerint az átlag vízmélység 2,5 -3,5 méter. A legmélyebb pont 5,5 méter. A meder elég változatos, van meder árok és kisebb törések.

Autóval minden horgászhely megközelíthető, és ott is parkolhatsz a horgászhely mellett. De parkolni kell, mászkálás nincs! Jelenleg 17 horgászállás van, ezek átlag 50 méterre vannak egymástól. A fejlesztés még jelenleg is folyamatban van, nem mindegyik horgászhely van kész. Ami kész van, ott stabil, 3×4 méteres stégen horgászhatsz. Néhány helyen már a faház is rendelkezésre áll, de maradnak majd sátoros állások is. A legtöbb álláson a stég majdnem azonos szintben van a parttal, ezek könnyen megközelíthetőek. Van a tónak egy magasparti része: az 5-9 állások stége néhány lépcsőfokkal lejjebb van az út szintjétől.

A tó csak az egyik oldalról horgászható. Mivel keskeny, ezért a behúzós és a dobós horgászat szerelmesei is jól fogják itt érezni magukat. A horgászhelyek telefonon foglalhatóak.

SZÁLLÁS, TOALETT, TISZTÁLKODÁSI LEHETŐSÉG

Néhány faház már áll. A házak berendezése egyelőre spártai: 2 ágy, egy asztal, két polc, és a falon akasztók. Dehát  nem wellnessezni jöttünk, hanem horgászni, nem? Később a házak lambériázva lesznek, és az áram bevezetése után lesz hűtő és mikró is.

A tó körül több helyen mobilvécék találhatóak. Fürödni a halőrház melletti szaniterkonténerben tudsz, itt angol WC is van.

SZOLGÁLTATÁSOK

Áram még nincs a horgászhelyeken, de a házak később el lesznek látva árammal. Van egy büfé a halőrházban itt kávét, hideg vizet, üdítőt, sört, csokit, csipszeket vásárolhatsz. Néhány álláson van bográcsozó hely, fával tüzet rakni csak itt szabad. Máshol tüzet gyújtani tilos, csak gázzal főzhetsz.

NYITVA TARTÁS, JEGYÁRAK, ELÉRHETŐSÉG

A tó 0-24 óráig nyitva van. A jegyárak:

12 óra / 2 bot 4.000.- Ft.           3 bot 5.000.- Ft.
24 óra / 2 bot 8.000.- Ft.          3 bot 10.000.- Ft.
Faház bérlés: 24 óra  12.000.- Ft.

Facebook oldala: https://www.facebook.com/groups/572688214001027

A telefonszám: 06-30-242-1579

HALÁLLOMÁNY

A nevéhez híven leginkább pontyok lakják a tavat. Régebben egyesületi tóként működött, tehát lehetnek benne egészen nagy öreg pontyok is, amelyek megúszták, hogy bográcsba kerüljenek. De ezek április óta még nem mutatták meg magukat. A tógazda telepített 4-15 kiló közötti pontyokat szép számmal.  Amurral nem találkoztunk, kisebb „teszkós” méretű pontyokkal viszont igen. Ezek a korábban itt élő halak természetes szaporulata lehettek. Harcsa, csuka is lakik a tóban. Kizárólag C&R horgászat megengedett, halat elvinni tilos.

Itt a bizonyíték a harcsák létezésére a tóban. A haresz neve “Öreghideg”.

A HORGÁSZAT

Nem túl meleg, de szép napos idő ígérkezett. A kapásindex nem mutatott semmi biztatót. Ráadásul ismeretlen a víz, szóval úgy indultunk el, hogy ha egy vagy két halat fogunk, akkor már boldogok leszünk.

Mindezt tetézte az, hogy reggel megradaroztam az előttünk lévő vizet, és a radar (ami valójában szonár) egy nyamvadt keszeg nem sok, annyi halat sem mutatott. De nem estünk kétségbe. A víz rendkívül hosszú és keskeny. Feltételeztük, hogy a halak előbb utóbb elvonulnak majd előttünk, és akkor igyekszünk majd megállítani őket finom falatokkal az etetésünkön.

Az ilyen egy oldalról horgászható tavaknál a halak általában a stégekkel szemközti oldalon vonulnak, ide etettünk tehát. Mivel az egyesületi időszakból itt maradt halak biztosan a magvakhoz szokhattak, és a nevelőtóból áttelepített halak is biztosan azt keresik, ezért nem nagy reményt fűztem a bojlihoz. Ennek ellenére csináltam egy csak bojlis etetést. Itt a kedvencemet az Ébredő Erőt kínáltam fel, a hozzávaló pop-uppal és a locsolóval. A másik etetésemen MBaits tigrismogyoró és kukorica keverékével etettem, a hajszálelőkére pedig 2 szem tigrismogyorót és egy szem Rodin pop-upot tettem. És fel is turbóztam a magkeveréket Rodin locsolóval.

Zsolt is a túlpartot horgászta methoddal, az etetésre pedig több magból álló mixet használt. Csinált egy partközeli etetést az innenső oldalon a nád mellé, de ez nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Mivel ezek a halak még nem szoktak hozzá a Spomb okozta zajhoz, az etetőanyagot a hajóval vittük be neki is, és arra rádobált.

Az elején nem nagyon zavarták a halak a nyugalmas horgászatot 🙂

A szerelékeim már fél 8 körül a helyükön voltak. De mivel nem volt előttünk hal, mozdításom sem volt. 3 órát kellett várni az első kapásra. A magvas etetésemről jött egy 8,60-as ponty. Na, már nem jöttem hiába! Ezt követően délután 3-ig kellett várni a következőre. Szintén a magvas etetésről jött egy 3,90-es ponty. Délután 5 után azonban végre elsült a bojlis botom is, és egy 10,30-as pontyot szákolhattunk. Itt az a szabály, hogy minden 10 feletti halat jelenteni kell a halőrnek. Ha még nem kapott chip-et, akkor ellátják vele, és a horgász nevezheti el. Az én halam a Luckó nevet kapta.

Ettől kezdve felgyorsultak az események. Vagy azért, mert az esti órákban aktívabbak a halak, vagy ekkorra érett be az etetésünk. Este 10-ig még 4 halat sikerült bölcsőbe fektetnem, köztük még egy 10 kg felettit, aki a Gina nevet kapta.

Zsolt is ütemesen húzta a halakat a feederrel, de a 10 kilós határt nem sikerült átlépnie másnap délelőttig. Az éjszakát alvással töltöttük, a botokat kivettük, és reggel folytattuk. Nap közben ismét lelassultak a kapások. De ekkor jött a túra legnagyobb hala, amit Zsolt fogott.

A hal súlya 11,2kg volt. Mint kiderült, már korábban kapott chipet és nevet, „Henci”-nek hívják. Érdekes, hogy akkor 90dkg-val nagyobb súllyal mérlegelték. Azóta leívhatott, és ennyi súlyt vesztett.

A második napon 3 halat sikerült fognom délután 2-ig. Összesen tehát a szűk másfél nap alatt 10 hallal és 65,9kg-s összsúllyal zártam a túrát. Soha rosszabb horgászatot!

A munka miatt estére sajnos vissza kellett térnem Budapestre, de Zsolt még maradt. Úgy gondolom, hogy a harmadik napon sem unatkozhatott.

ÖSSZEFOGLALVA

A várakozásaimhoz képest sokkal mozgalmasabb horgászatban volt részem ezen a számomra teljesen ismeretlen vízen. A 10 halam közül 7 a magvas etetésre, a tigrismogyoró-Rodin pop-up kombó csalira jött. Ez igazolja az előzetes feltételezésemet, hogy ezek a halak – egyelőre – a magvakat ismerik táplálékként. Azért az Ébredő Erő bojlit is felvették, hiszen kíváncsiak. Majd lesz ez másként is.

A környezet nagyon szép, a halak pedig olyan vehemensen harcolnak, mint egy bányatóban. A tó alakjából adódik, hogy előre nem tudnak menekülni, csak oldalra. Bizony, észnél kellett lennünk, hogy ne gubancolódjanak össze a zsinórjaink.

Azoknak ajánlom a tavat, akik a horgászat élménye mellett a szép környezetre, a csendre és a nyugalomra vágynak. Utaktól, lakott területtől távol van a tó. Az egyetlen zavaró körülmény a traktor volt, ami a szemközti szántóföldön dolgozott, de szerencsére ő sem sokáig. Azon kívül csak a madarak éneke hallatszott. Kitűnően éreztük magunkat.

Görbüljön!

Tősér Sándor

Hogyan találhatod meg az iszapmentes részeket tapogatás nélkül?

A legtöbb horgász tapogatással keresi meg a mederben a jó horgászhelyet, ahol kemény a meder, és nem fogja lehúzni az ólom a csalit az iszapba. Vannak azonban tavak, ahol nincs csónak, sőt a sajátodat sem viheted oda. Például a Beton tó.

Jó szolgálatot tesz ilyenkor egy etetőhajóra szerelt halradar. Fontos azonban, hogy színes radar legyen. Nézzük meg, hogy hogyan segít nekünk eldönteni a radar a meder keménységét!

A “radar” szó egyébként helytelen, mert a radar elektromágneses hullámokat használ. A “halradarok” viszont hanghullámokat bocsátanak lefelé, és azok visszaverődését érzékelik. A helyes elnevezés tehát a szonár lenne.

A kijelzőn a szonár megjeleníti a visszaverődő jelet, és minél erősebb a jel, annál sárgább színnel ábrázolja. Ha gyengébb a jel, akkor a szín átmegy vörösbe, a nagyon gyenge jel kék, a fehér pedig azt jelenti, hogy onnan nincs visszaverődő jel.

A fenti fotón a meder alatti rész vastagsága nem az iszap mélységét jelenti, hanem azt, hogy a hanghullámok behatolnak a meder alá is, és onnan is visszaverődnek. De látható, hogy mélyebbről egyre kevesebb jel verődik vissza. Azt, hogy kemény vagy lágy (azaz iszapos) a felület, azt a szín mutatja meg. A baloldali rész vörös, tehát lágy, a jobboldali rész pedig sárga, tehát kemény.

És mit jelent a második meder? Ezt a hang oda-vissza verődése okozza. Olyasmi ez, mint a visszhang. A hanghullámok a nagyon kemény mederről nagyon erősen verődnek vissza felfelé, majd a vízfelszínről újra visszatükröződnek, és a mederről ismét elindulnak felfelé. A kétszer visszaverődött jelet érzékeli a szonár úgy, mintha a valóságos meder alatt lenne még egy. A második meder azt jelzi, hogy itt tényleg jó kemény a meder.

Oda érdemes letenni az etetést és a végszereléket, ahol sárga a meder, vagy ahol második meder is van.

De pontosan hová kerül a végszerelék, ha a képen látható pillanatban leengeded? A kép jobb szélén lévő helyre. Az az a hely, ahol a hajó épp tartózkodik, a kép többi része már a múlt, ahol korábban a hajó elhaladt. Hogy ezt a helyet biztosan megtaláld, előbb derítsd fel az előtted lévő vizet: a horgászat megkezdése előtt üresen vízre tett hajóval menj pár kört! Ha megtaláltad a megfelelő helyet, akkor jegyezd meg, hogy milyen irányban, és kb. milyen távol volt! És amikor már a megtöltött hajó viszi befelé a végszerelékedet, akkor a hely előtt lassíts le, hogy biztosan ne fuss túl rajta!

Nálunk a hajókhoz színes, Lowrance radart bérelhetsz. De nemcsak az itt bérelt hajókhoz, hanem akár a sajátodhoz is, ha alkalmas felületet találunk rajta, amire fel tudjuk szerelni. Ezen az oldalon találsz néhány fotót különböző hajókról, amelyek tulajdonosai tőlünk béreltek radart: >> halradar kölcsönzés <<

Görbüljön!

Tősér Sándor

Gigant Fish Tereske – 2022.08.19-20.

A két tó madártávlatból.

Ezúttal családi pecára készültünk a barátainkkal, ezért olyan horgászhelyet kerestem, ami mellett összkomfortos, fürdőszobás horgászházban lakhatunk.

A TÓ MEGKÖZELÍTÉSE

A tó 75km-re van Budapest központjától. De tőlünk, Újpestről csak 62km, 50 perc alatt elérhető az M2-es autópályán, majd a 2-es úton. Mindössze 2,5km-t kell gyengébb minőségű aszfalton, illetve 1km-t murvás úton autózni.

A TÓ ISMERTETÉSE

A tavat két részre osztották: a kisebbik, a Google térkép szerint kb. 1,5 hektáros tó nagyhalas tóként üzemel. A nagyobbik, kb. 3 hektáros tó halállománya vegyes, itt vannak piaci méretű pontyok is, amelyeket el is lehet vinni. A tavakat normál körülmények között a Tereske patak táplálja. Sajnos az egész nyáron át tartó aszály megviselte a tavak vízszintjét. A patak kiszáradt, emiatt a nagyobbik tó vizéből egy méter hiányzik. 🙁

A kisebbik tó vízszintjét viszont kútból nyert vízzel sikerült szinten tartani.

Nagy híve vagyok annak, amikor a horgászhely mellett vannak esőbeállók, vagy szaletlik, ahová az eső vagy a tűző napsütés elől el lehet bújni. Itt ezt már túlzásba is vitték. 12 méterenként van egy szaletli. A környezet nagyon szép lenne, de ezzel egy kicsit elrontották. Kétségtelen viszont, hogy nagyon kényelmesen le tudunk pakolni.

SZÁLLÁS, TOALETT, TISZTÁLKODÁSI LEHETŐSÉG

A tó mellett 6 összkomfortos mobilház található teljesen felszerelt konyhával, WC-vel, zuhanykabinnal. Ezek 4-6 fő részére biztosítanak szállást. Van még egy lakókocsi és egy faház is a tó mellett. A házak ára egységesen 25.000Ft/éj. Ez tartalmazza az áramhasználatot és a takarítást is.

A mobilházak belseje

Akik nem foglaltak faházat, azoknak díjmentesen lehet sátorozni, és mobil illemhelyek vannak kirakva. A közösségi mosdóban pedig található női / férfi fürdőszoba zuhanyzóval, mosdóval és toalettel, melynek használati díja 1.000 Ft.

SZOLGÁLTATÁSOK

A büfében hamburgert, hotdogot és egyszerűbb egytálételeket, üdítőket, alkoholos italokat rendelhetsz, és ezeket ki is hozzák a horgászhelyedre. Mi például csülökpörköltet ebédeltünk. Ugyanitt apróbb horgászcikkeket, csalikat, etetőanyagokat is vásárolhatsz.

NYITVA TARTÁS, JEGYÁRAK, ELÉRHETŐSÉG

A tó egész évben nyitva tart, ha jégmentes.
A jegyárak 2022-ben:
A sportjegy 2 botra 12 órára 4.500Ft, 24 órára 9.000Ft
A halas jegy 2 botra 12 órára 6.000Ft, 24 órára 12.000Ft (Hát, nem olcsó.)
A tó honlapja: https://tereskeihorgaszto.hu/
Facebook oldala: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063776363892
A telefonszám: +36 (70) 434 0685

HALÁLLOMÁNY

A gyakori telepítéseknek köszönhetően a tavaknak nagyon gazdag a halállománya. Megtalálható itt ponty, amur, süllő, kárász, keszeg. Pontyból és amúrból rendkívül gyakori a 10kg feletti egyed, nem ritka a 20kg körüli sem, de ezekből a fajokból élnek a tóban 30kg-ot meghaladó példányok is. A nagyobb halak elsősorban a kis tóban vannak, de a nagy tó partján is mérlegeltek már 26 kilós pontyot. A rekord fogás a kis tóból egy 31,70kg-os ponty volt.

A HORGÁSZAT

Mivel szombatra hidegfrontot jósoltak, így az asszonyok végül úgy döntöttek, hogy ázzunk csak meg mi, ők otthon maradnak. 11-től lehet elfoglalni a szállást. Én ekkorra meg is érkeztem, de olyan meleg volt, hogy 2 órámba, és két sörömbe került, mire összeraktam a felszerelést. Aztán még egy darabig vakaróztam, hogy hogyan fogok lejutni a vízhez, amiből hiányzott egy méter (a nagy tónál voltam). Végül leszúrtam egy bottartót a partszélbe és abba kapaszkodva farral le tudtam mászni a vízhez, és ki is tudtam onnan jönni. Ezt minden alkalommal meg kellett ismételni: a hajó vízre rakásánál, a kivételnél, és a halak merítésénél is.

Azzal kezdtem, hogy üresen beküldtem a hajót, és radarral feltérképeztem a medret előttem. A normál körülmények között 2,5 méteres víz most csak 1,4 méter volt a legmélyebb pontján. Törést, patakmedret nem találtam, és nem is tűnt iszaposnak. A halak a tó közepén túl, kb. 80 méterre voltak. Szerencsére szemből nem horgászott senki, így ide küldtem be a végszerelékeket.

Nagy reményeket fűztem az új Yoda oldódó bojlihoz, ezzel csaliztam az egyiket. A másikat pedig a szinte mindenhol jól működő 2 szem M-Baits tigrismogyoróval, 1 popup-pal kikönnyítve. Aztán este fél hatig mozdításom sem volt. Ekkor jött meg Zsolt barátom, és az első kapás is a tigrismogyoróra. Tehát Zsolt nem veszített semmit azzal, hogy később jött, mert mások se fogtak. De aznap nekem is csak ezt az egy halat sikerült partra segítenem, mert a második kapásom lefordult a horogról a part előtt 5 méterrel. Éjszaka nem horgásztunk, mert nappali fénynél sem volt egyszerű lemászkálni a vízhez, és ott egyensúlyozni a csúszós, agyagos sárban.

Reggel fél kilenckor sikerült még egy pontyot fognom tigrismogyoróval. A másik végszerelékre Ébredő Erőt csaliztam, meg később még minden mást is, ami nálam volt, de hiába. A Yodáról azért mondtam le, mert oldódó golyó lévén, nemigen tart tovább pár óránál, és nem voltak túl sűrűek a kapások. Ezután délután négyig nem sikerült fognom semmit.

Délután nagy esőt kaptunk, el is kezdtünk reménykedni, hogy felfrissül a víz, és megjön a halak étvágya. Úgy is lett, szépen elkezdtek csipegetni a halak. Délután 4 után megjött a harmadik pontyom. Közben Zsolt is beindult, dobós pecával már 4 pontyot fogott.

Az első 5 hal

Azt gondoltam, most már újra meg lehetne próbálni az oldódó Yodát. Mindössze 9 szemet tettem a hajóba, a tizediket pedig a hajszálelőkére. Hiszen nem jóllakatni akarjuk a halakat, hanem megfogni, nem igaz? Ez meg is hozta az eredményt, mégpedig kétszer is, tehát nem lehet véletlen. A kettő között még bejött egy potyesz a tigrismogyoróra is. A legszebb hal az utolsó volt, ami a Yodát vette fel: egy 10,10kg-s ponty.

A bandanagy 10,10kg. A Bait Bait Yoda bojlija olyan vonzerővel hat a halakra, hogy ennyi is elég belőle. A bojli nálunk beszerezhető.

HORGÁSZAT A KIS TAVON

Szeptember 14-én úgy döntöttem, teszek egy próbát a kisebbik tavon is, amiben állítólag a nagyhalak laknak.

NÉHÁNY MONDATBAN A TÓRÓL

Itt nem volt olyan alacsony a vízállás, mint a nagyobbik tavon. Az etetőhajót simán vízre lehet tenni puszta kézzel is, nem kell segédeszköz (kampós bot) hozzá. A tó két oldalról horgászható, és kb. 130 méter széles. Emiatt célszerű visszafogottan dobálni és behúzni, de ezt sajnos nem mindenki tartja be. A tó mélysége előttünk középen 140-150cm volt. A széle sekély, 30-40cm azért ebből is hiányzik az aszályos nyár miatt.

A meder akadómentes, de kicsit iszapos. Ezt mutatta a radar is, és az ólom is besüllyedt kicsit. 5-10cm lehet az iszap, emiatt érdemes legalább 20cm-es előkét kötni.

A HALÁLLOMÁNY

Tényleg vannak benne nagytestű halak, de kisebb, 2-3kg körüliek, sőt kárászok is. A legnagyobb hal, amit fogtak itt, az 30kg feletti ponty volt.

A HORGÁSZAT

Reggel hatra érkeztünk a tóhoz Gyuri barátommal, akivel már többször is horgásztunk együtt. A tó északi partján foglaltunk helyet. Nehezen indult a peca, legalábbis nekem. Gyuri már kettőt is fogott, nekem pedig délig kapásom sem volt. A harangszó után szólalt meg először a kapásjelzőm. Egy szép, erős halat sikerült horogra csalnom, de sajnos elbénáztam, mert ahelyett, hogy segítséget kértem volna, magam akartam meríteni. És amíg a merítőért kapálóztam a hátam mögé, meglazult a zsinór, és a hal már ugrott is le a horogról.

Ezt követően viszont gyorsan jött még két kapás, ezeket szerencsésen ki is emeltük. Egy 10,10 kilós amurt, és egy 7,00 kilós pontyot sikerült bölcsőbe fekteni. Ekkorra viszont úgy tűnt, jóllaktak a halak, és nem is jött több. Az esti pakolás közben jött még egy kapásom, de sajnos fél percen belül az is lefordult a horogról.

10,10 kilós amur

7,00 kilós ponty

Gyuri ügyesebbnek bizonyult nálam. Ő négy halat fogott: a legkisebb egy 3 kiló körüli ponty, a legnagyobb pedig egy 12 kilós amur volt.

ÖSSZEFOGLALVA

Immár háromszor horgásztam ezen a tavon. Első alkalommal tavasszal voltam, akkor rengeteg víz volt mindkét tóban. Másodszorra, a nagy tavon a vízhiány nagyon megnehezítette a horgászatot, de a hidegfront ugyancsak jókor jött nekünk is, a halaknak is. Ketten együtt 10 halat fogtunk, köztük egy 10 felettit. Nem lehet okunk panaszra. A Yoda pedig bejött, legalábbis a második próbálkozásra.

A harmadik horgászat során a kis tó sokkal jobban bejött nekem, mint a nagy. Jobban tetszik a halállománya, könnyebben megközelíthető a víz, és sokkal szebb a látvány is. Ez a panorámakép a horgászállásunkról a kis tó északi oldaláról készült.

Biztos, hogy eljövök még ide többször is, mert nekem Újpestről sokkal könnyebben elérhető, mint a Délegyháza környéki tavak. Közvetlenül ott parkolhatok az állás mellett, eső esetén pedig bebújhatok a szaletli alá, két lépésre a botjaimtól. Ilyen félnapos pecákra is kiváló, de több napra is ide lehet költözni sátorral.

Görbüljön!

Tősér Sándor

Kerek-tó, Esztergom-Búbánatvölgy – 2022.08.03.

Nem szeretem az egyesületi horgásztavakat. Több oka van: általában nem lehet helyet foglalni, húshorgászat folyik, a nagyhalfogási esély minimális, stb. Most mégis ellátogattam egy egyesületi tóra, és azt kell mondjam, ez a hely maga a CSODA! Az egyik legszebb hely, ahol valaha horgásztam. Csak a Búzásvölgyi és a Vadkan tóval tudom egy lapon említeni. És nemcsak szép, de még halat is lehet fogni.

A TÓ MEGKÖZELÍTÉSE

A tó 55km-re van Budapest központjától. A legrövidebb út a Pilisen keresztül vezet. Ez hajnalban elég kalandos a sötét erdőben, a kanyarok és a vadveszély miatt. Mindössze 6km-rel hosszabb, de így hajnalban sokkal biztonságosabb, ha végigmegyünk a 11-es úton a Duna mentén Visegrád felé. A 11-estől egy keskenyebb út vezet be a Búbánatvölgybe, de ez is aszfaltozott.

Így nagyon kényelmesen meglehet közelíteni autóval a tavat. A horgászállásokhoz nem lehet odaparkolni, de ez nem is csoda, látva ezt a festői környezetet. Viszont 150 méternél a legtávolabbi horgászállás sincs messzebb.

A TÓ ISMERTETÉSE

A tó a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén fekszik, dús erdőkkel borított hegyek által ölelt völgyben. Vízfelülete 6,2 hektár. A mélysége a halőr szerint 2-2,5 méter. Vizét a Búbánat patak táplálja. Partja náddal, fákkal borított.

Néhány helyen stéget építettek, de a fűvel borított partról is gond nélkül lehet horgászni. A part mentén több helyen található szaletli, és valószínűleg minden állás mögött van keményfából készült pad. Található mellette 3 kisebb tó, ezeken nem lehet horgászni, halnevelőként funkcionálnak. A tavak kezelője az Esztergomi Vasutas Horgász Egyesület.

Nemcsak a horgászok látogatják szívesen a tavat, de piknikezni is kijönnek ide az emberek, és a völgybe látogató természetjárók is gyakran megállnak itt.

SZÁLLÁS, TOALETT, TISZTÁLKODÁSI LEHETŐSÉG

A tó északi, keskenyebb része mellett, az út túloldalán található egy vadászház 6db kétágyas, fürdőszobás szobával. Innen kb. 40 métert kell sétálni a tópartig. A vadászház elérhetősége: http://www.kerektovadaszhaz.hu/

Toalett a Vadkacsa büfében található.

SZOLGÁLTATÁSOK

A Vadkacsa büfében hamburgerek és egyszerűbb egytálételek kaphatók (halászlé is!).

NYITVA TARTÁS, JEGYÁRAK, ELÉRHETŐSÉG

A tó egész évben nyitva tart, ha jégmentes, de a nyitva tartás időtartama a nappal hosszához igazodik.
A jegyárak 2022-ben: a sportjegy 2 botra 4.000Ft, a halas jegy 6.000Ft
Jegyeket a Vadkacsa büfében lehet váltani.
A tó honlapja: https://vasashe.hu/kerek-to/
Facebook oldala: https://www.facebook.com/KerektoBubanatvolgy
A telefonszám: +36 (30) 530 9229

HALÁLLOMÁNY

A tó jelentős nagytestű állománnyal rendelkezik pontyból, csukából és amurból. Az állományt az 5 kg feletti egyedek elvitelének korlátozásával védik. Az elmúlt 2 évben 130 darab 8 és 14 kg közötti tömegű pontyot, valamint közel 5 mázsa 4-10kg súlyú csukát telepítettek. Ezen felül rendszeresen nagy mennyiségben helyeznek ki 1,5-2kg-os dévéreket. Az egyesület éves szinten legalább 80 mázsa halat telepít.

A HORGÁSZAT

Miután itt nincs helyfoglalási lehetőség, versenyfutás folyik a horgászhelyekért. És mivel a botzsákkal, a rodpoddal, a csalisvödörrel, a pontybölcsővel, a hűtőtáskával meg az etetőhajóval a hátamon elég nehezen tudok versenyt futni, inkább elindultam otthonról hajnal 4-kor, hogy nyitásra, azaz reggel 5-re a parton tudjak lenni. Hétköznap volt, de már így is megelőztek néhányan. Szerencsére a kinézett helyem, a tó legdélebbi stégje még szabad volt.

A stéggel szemben vannak csónakkikötő cölöpök. Itt lehet ugyanis csónakból is horgászni. Ezek azért jók, mert támpontot adnak a behúzáshoz. Ugyanakkor veszélyesek is, mert a hal felcsavarodhat rájuk. Egyik botomat Ébredő Erővel csaliztam, és a legközelebbi cölöp vonaláig húztam, tőle balra úgy 8 méterre. A másik botomat 2 szem tigrismogyoróval és egy szem pop-uppal az oszloptól jobbra. 8-ig sajnos mozdításom sem volt. Közben a nagypapa kihozta Viktort, a 10 éves ifjú horgászt, akivel nemrég a Pontyozó Horgásztónál pecáztunk együtt. Neki felszereltem egy feedert flat method kosárral.

Meguntam a várakozást, és a jobboldali, tigrismogyoróval csalizott botomat áthúztam a tó szélébe, mert úgy láttam, hogy amurok mozognak ott. Hamarosan meg is fogtam az első halamat, egy 3,20kg-s amurt. Aztán még egyet ugyaninnen, ami pont 3 kilós volt.

Na, minthogy a betli réme már nem fenyegetett, nem akartam több 3 kilós amurt fogni. Ezért levettem a tigrismogyorót, és Rodin bojlit csaliztam helyette, majd visszahúztam az oszlop mellé jobbra. 10 óra után végre megjött az első kapásom az Ébredő Erőre, és szerencsésen meg is merítettem a 7,50kg-s potyeszt. Ezzel együtt délután 4-ig összesen 6 kapásom volt a bojlikra: 4 Ébredő Erőre és 2 Rodinra. Sajnos 2 ponty fárasztás közben lemaradt, így 2 amurral és 4 ponttyal zártam a napot.

A legnagyobb hal egy 7,70-es ponty volt. 10+-os halat nem sikerült fogni, pedig biztosan vannak a tóban, mert a szomszéd fogott egy 12 kilóst dobós pecával, kukoricával. Igaz, ő kettővel kevesebb halat fogott, és az összes többi hala kicsi volt. A végén oda is jött megkérdezni, hogy mivel sikerült így szelektálnom. Hát az Ébredő Erő kiválóan szelektál. De a Rodinra is csak 6kg-nál nagyobb halak jöttek. És hát az sem mindegy, hogy az etetőhajóval koncentráltan, mennyiségi helyett minőségi etetés alakítható ki.

Ne feledkezzünk meg Viktorról sem, aki egy szál feederrel vette fel a küzdelmet a halakkal, és egy pontyot és két dévért sikerült neki merítőbe terelnie.

ÖSSZEFOGLALVA

Először horgásztam ezen a tavon, és egyesületi tó lévén nem voltak nagy elvárásaim. Előzetesen simán kiegyeztem volna 2-3 méretesebb hallal. Ehhez képest 6 halat sikerült bölcsőbe fektetni, az összsúlyuk 34,60kg volt. És aminek még a halaknál is jobban örültem: a lélegzetelállító szépségű környezet. Ha Esztergom felé jársz, kukkants be a Búbánatvölgybe! Nem fogod tudni megállni, visszatérsz, és legközelebb hozni fogod a horgászfelszerelésedet is.

Frissítés!

2023-ban újra felkerestem a tavat. Szerencsére előtte átolvastam újra horgászrendet. Jól tettem, mert változott: megtiltották az etetőhajó használatát. Sebaj, kivettem a táskából a behúzós botokat, és betettem helyettük a 390-es feedereket, és a spombozós botomat. Sajnos ez a horgászat közel sem sikerült olyan jól, mint az egy évvel korábbi. De ez nem a feeder módszer hibája, hanem vagy az enyém, vagy csak rosszkor mentem oda. Mindenesetre gyanús volt, hogy a szombati nap ellenére minden harmadik horgászállás üres volt. A környezet azonban ugyanolyan szép volt, mint egy évvel korábban. Ha nem is sokat, de halat is fogtam, szóval panaszra ezúttal sem lehetett okom.

Görbüljön!

Tősér Sándor

Szavanna Horgásztó, Alsónémedi – 2022.07.23-24.

Hová menjen a szegény, elvonási tünetekben szenvedő horgász a 40 fokos kánikulában? A sekély vizű völgyzárógátas tavak nem biztos, hogy jó választásnak bizonyulnak ilyenkor, mert hamar túlmelegszik a vizük, és oxigénhiányossá válhatnak. Ezek a folyamatok pedig nincsenek jó hatással a halak étvágyára. Egy mélyvizű bányató jobb lehet ilyenkor. Azok partja viszont gyakran túl kopár, kevés az árnyék, és ott sülünk meg elevenen a parton. Szerencsére találtam egy tavat, ahol mély víz is van, és árnyék is található bőven. A nemrégiben tulajdonosváltáson átesett és újra megnyitott Szavanna horgásztavat látogattam meg egy 24 órás peca erejéig.

A TÓ MEGKÖZELÍTÉSE

A tó mindössze 31km-re van Budapest központjától. Teljesen a kapuig aszfaltozott úton lehet megközelíteni. Igaz, az utolsó 2km kicsit hepehupás, de mégiscsak aszfalt.

A TÓ ISMERTETÉSE

A tó kavics- vagy sóderbányaként funkcionálhatott valaha. Mint minden ilyennek, rendkívül változatos a medre. Azonnal mélyül a víz, hatalmas törések vannak benne, és a legmélyebb pontja eléri a 13 métert is. A legjobb medertérképet a Facebookon találtam. Ez egy kézzel rajzolt térkép, de nagy előnye, hogy a horgászállások is szerepelnek rajta.

Eszerint 51 horgászállás van a tavon. Ez az én ízlésemnek sok egy kicsit. Főleg a 8-24-es helyeken lehetnek túl sűrűn a horgászok, ha minden hely foglalt. És ez azért is problémás, mert pont itt kanyarodik a part, tehát könnyen előfordulhatnak keresztbe dobások. De a büfével szemközti part is elég sűrű: ott átlag 14 méter jut egy horgászra, ergo 7 méter botonként, ha teljesen teltház van. Szerencsére most nem volt teltház, mert sokan nem is tudják még, hogy újra nyitva van a tó.

A víz egyébként csodálatos, kristálytiszta. A partja pedig teli van fákkal, ez tetszett benne nekem leginkább. Minden horgászállás megközelíthető autóval, és ott is lehet parkolni.

Vannak néhány horgászhely a büfé felőli oldalon, ahol szűkös a hely, máshol van bőven helykínálat az autónak és a sátornak is. Néhány állást lefotóztam.

SZÁLLÁS, TOALETT, TISZTÁLKODÁSI LEHETŐSÉG

Szállási lehetőség jelenleg nincs a tónál, sátorozni kell. Ez nekem nem is okoz gondot. A parton körbe „gravitációs” vécék találhatóak. A büfében viszont van külön férfi és női mosdó angol vécével. Tusolási lehetőség egyelőre nincs, de folyamatban van az építése. Addig is, amíg ilyen nyári meleg van, érdemes hozni kempingzuhanyt, és megtöltve azt a tó kristálytiszta vizével, simán le lehet tusolni. Persze csak szappan nélkül, hogy ne szennyezzük a környezetet.

SZOLGÁLTATÁSOK

Szépen felújított büfé van a bejáratnál, le is fotóztam a kínálatát.

Áramvételezési lehetőség az 1-es, a 4-es, a 8-as és a 16-os állások mögött van.

A szomszédos állásokon is hozzájuthatsz az áramhoz, ha hozol magaddal kábeldobot.

Az állások telefonon foglalhatóak. Lehet 12 és 24 órás vagy hosszabb időtartamra foglalni. A honlapon az szerepel, hogy reggel 6-tól másnap reggel 6-ig tart a 24 órás foglalás, de lehet este 6-tól másnap estig is foglalni.

NYITVATARTÁS, JEGYÁRAK, ELÉRHETŐSÉG
A tó egész évben, 0-24 óráig nyitva van, ha jégmentes.
A jegyárak 2022-ben:
Csak sportjegy van, halat elvinni tilos.
12 órás sportjegy 2 botra 6.000Ft, 3 botra 8.000Ft
Külön kategória az úgynevezett móló, ami a 3-as és 4-es hely. Ennek díja 12 órára 8.000Ft
Az áram ára elég borsos: 6 óránként 1.000Ft. Mint tudjuk, a rezsicsökkentés korszaka véget ért.

A tó honlapja: https://www.szavannahorgaszto.hu/
Facebook oldala: https://www.facebook.com/szavannahorgaszto
A telefonszám: +36 30 609 2340

HALÁLLOMÁNY

Leginkább pontyok, és amurok élnek a tóban. Hogy mekkorák, azt 24 óra alatt nem tudtam személyesen kitapasztalni. De a Facebook-ra feltöltött fotók alapján vannak szépen 10 kiló feletti halak. Egy régi ügyfelünk még 2018-ban megosztotta velünk ezt a két fotót azt itteni fogásairól.

Az amur 12, a ponty 15 kilós.

Kárászt, keszeget fogtak párat a szomszédaim, akik apró csalival feedereztek. Ragadozó is kell legyen a tóban, mert időnként hallottam a rablások hangját a mellettem lévő bokor mögül, és láttam a riadtan menekülő kishalakat.

A HORGÁSZAT

Az nehezen indult sajnos, mert épp akkor érkeztem meg a tóra, amikor elkezdett sötétedni az ég. Annyi időm még volt, hogy összeszereljem a felszerelést, de nem küldtem be a végszerelékeket, mert vihar idején, villámlásban nem célszerű szénszálas botokkal a fejünk felett hadonászni.

A viharnak csak a szélét kaptuk, és amint elvonult, bedobtam az egyik végszereléket szinte a lábam alá. Egy ilyen hirtelen mélyülő tónál ez be szokott jönni. Mielőtt beküldtem volna a másik szereléket, üresen vízre tettem a hajót, és megradaroztam az előttem lévő vizet. Elég szerencsétlen helyre sikerült foglalnom: a 13-14-es állásra. A foglaláskor még nem ismertem a medertérképet, pedig abból kiderült volna, hogy előttem van a 13 méter mély árok, mégpedig sajnos hosszában. Nem tartottam valószínűnek, hogy annak az aljából halat tudnék fogni. A radar meg is erősítette, hogy az itt tartózkodó halak vízközt vannak.

Szerencsére a 8-12 állásokon nem ült senki, ezért a radarral megkerestem a mély árok szélét, és odahúztam a hajóval. Vissza sem tudtam hozni a hajót, mire el is húzta egy hal. Szép küzdelem vette kezdetét, mert az itteni halak rendkívül sportosak. Ez jellemző az ilyen tiszta vizű tavakra. Kb. 10-15 percig tartott a fárasztás, pedig a 4 kilót is csak alulról súrolta a potyesz.

Mire visszaengedtem, be is sötétedett. Na, ez mégiscsak jól indul – gondoltam. Nagy várakozással néztem az éjszaka elé. Aztán még csak mozdítás sem lett belőle. Nemcsak nekem, de a többi állásokról sem hallottam szinte semmi mozgást.

Legalábbis a halak nem mozogtak. A 6-7-es álláson fiatalok buliztak. Amúgy rendesek voltak, de a mulatós zene, sőt másféle zene sem való a horgásztó partjára szerintem. Jobbra tőlem pedig egy 3 fős társaság horgászott volna, de sajnos sokkal többet emelgették a pálinkásüveget, mint a horgászbotokat. Egyikük bele is esett a vízbe, ami nem kicsit veszélyes ilyen bányatavakon. Olyan kövér volt, hogy egyedül ki sem tudott mászni, a másik két részeg pedig nem tudta kihúzni. Egy harmadik ember segítsége kellett, hogy végre kihalásszák. Szerintem ő lett az új tórekord. Szerencsére az alkohol hamar lebirkózta őket, és elmentek aludni. És hát kinek lesz ilyenkor kapása? Hát persze, hogy a részegeknek. Odamentem, de nem mertem a bothoz nyúlni, inkább megpróbáltam őket felkiabálni. Persze mire az első magához tért, a hal elment.

Szerencsére a részegek reggel elmentek, mégis tovább romlott a helyzet. Odajött ugyanis egy 3 fős társaság a tőlem balra lévő kétszemélyes állásra. Ők teljesen normálisak voltak, csak sajnos onnantól nem tudtam az előttük lévő púpot meghorgászni. Kénytelen voltam magam elé és a részegek üresen hagyott helyére húzni. A végszerelékeket letettem még a mély árok széle előtt. A láb alatti horgászatot feladtam, mert egyetlen kapást sem hozott. Már-már azt hittem, kénytelen leszek 24 órára egyetlen hallal beérni, de ebéd előtt még sikerült fognom egy 4,80-as tükröst, majd egy órával később egy másik tükröst, ami 5,40 kg-t nyomott.

ÖSSZEFOGLALVA

Nem ez volt életem horgászata, de talán ilyen melegben ezzel a három fogással sem szabad elégedetlennek lennem. A tó pedig nagyon tetszik. Nemcsak a fotókon hihetetlenül szép a vize, de a valóságban is. És a partja is szép, teli van fákkal, bokrokkal. A széle pedig körbe náddal övezett, csak az állások előtt van kivágva a nád. Padok, szaletlik nincsenek, de így, hogy ilyen sok fa van, nem is hiányoltam őket. Legközelebb azonban biztosan egy másik állást fogok választani, mert az a sarok, ahol ültem, nem igazán alkalmas behúzós horgászatra. Ha elkészül a tusoló is, akkor pedig szívesen lejönnék erre a tóra egy több napos horgászatra is, hogy megkeressem a 10 kiló feletti pontyokat és amurokat.

Görbüljön! Tősér Sándor

Crazy Carp Lake, Kengyel – 2022.06.19-20.

Május elején nyitott meg Jász-Nagykun-Szolnok megye első bojlis tava, a Kengyel község melletti Crazy Carp Lake. Speiczer Zsolt barátommal elhatároztuk, hogy leteszteljük, mielőtt még túl nagy tömeg lenne. Na, ez nem jött össze: teltház volt, de mi szerencsére jó helyet foglaltunk, kényelmesen elfértünk.

A TÓ MEGKÖZELÍTÉSE

A tó 130 km-re van Budapesttől. Majdnem végig az M4-es autópályán lehet menni. Egy dologra kell csak ügyelni: a WAZE Rákóczifalvatól már egyenesen a tó felé irányít. Ez azonban nem jó, mert több mint 4 km földút van benne. El kell menni Martfű felé, és onnan balra a Kengyel irányába. Így mindössze pár száz métert kell földúton autózni.

A TÓ ISMERTETÉSE

A tó egy halgazdaság tórendszerének része, amit a Nagykunsági főcsatorna vize táplál. A tó hossza kb 500m, szélessége átlag 350m, teljes vízfelülete úgy 17-18 hektár lehet. A horgásztóvá alakítás előtt leeresztették, a medrét kitisztították, majd az újra elárasztott tavat betelepítették horgot soha nem látott halakkal.

A tó nyugati partja mentén alakítottak ki 19 egyszemélyes horgászhelyet. A halőrházhoz közelebbi partszakaszon pedig 4 VIP hely van, amelyek 3 személyesek (6 bot). A horgászhelyeket ábrázoló kép kicsit megtévesztő, mert 180 fokkal el van forgatva.

Nagyon fontos különbség a sima és a VIP horgászhelyek között, hogy csak a VIP helyeken van árnyék. Az 1-19 helyeken nemrég ültettek facsemetéket, de ezek csak évek múlva fognak árnyat adni. Itt az út mellett kell parkolni, de így sem leszel 20 méternél távolabb a kocsidtól. Ilyen kánikulai időszakban azonban ezek a helyek leginkább csak félnapos horgászatokra alkalmasak.

Az 1-19-es horgászhelyek

A VIP helyeken közvetlenül a horgászhelyhez parkolhatsz, így az autód is árnyékban lesz.

A VIP helyeken szép öreg fák vannak.

De a VIP helyek sem egyformák.

A legárnyasabb a 4-es hely. Ide csak délelőtt süt a nap.

Az 1-es is viszonylag árnyékos, a 2-es és a hármas helyen viszont távol vannak a fák a parttól. Nem árt tehát napernyőt vinni, ha közel akarsz ülni a botjaidhoz.

A 2-es és a 3-as VIP hely

SZÁLLÁS, TOALETT, TISZTÁLKODÁSI LEHETŐSÉG

Szállás egyelőre nincs, nem is tudom, terveznek-e. Sátrat kell vinned, vagy lakókocsit húznod. Ez engem nem zavart, én szeretek sátrazni.

A halőrház mellett van egy szaniter épület, itt kulturált angol WC és mosdó található. A zuhanyzó ottjártunkkor még nem volt kész, de ígérték, hogy hamarosan az is elkészül.

SZOLGÁLTATÁSOK

A halőrházban nagyon korrekt büfé van, kávét, vizet, mindenféle alkoholos és alkoholmentes italokat vásárolhatsz. Ha megéhezel, a szomszéd faluban lévő Maci Laci pizzeriából rendelhetsz meleg ételt, kiszállítják a horgászállásodhoz.

Áram nincs a horgászállásoknál, de a VIP 1-es és 2-es álláshoz tudnak áramot kivinni hosszabbítóval. Az etetőhajó akkumulátorát pedig feltöltik neked a büfében.

A VIP helyek mindegyikén van csónak és evező, de hozhatsz csónakmotort is. Kihelyezett bölcső is van, de mérlegelőt neked kell hoznod.

NYITVA TARTÁS, JEGYÁRAK, ELÉRHETŐSÉG

A tó heti 6 napon át van nyitva, a keddi nap szünnap. A jegyárak 2022-ben:
12 órás jegy: 4.700Ft
24 órás jegy: 7.700Ft
VIP helyek ára: 23.800Ft/6 bot/24 óra.
Ez azt jelenti, hogy mindegy hányan mentek, ennyit kell fizetni, és max. 6 bottal lehet horgászni. Két embernek nem egy olcsó hely, háromfelé osztva már barátságosabb.

A tó Facebook oldala: https://www.facebook.com/cclake22/
Telefonszám: +36-20-618-2049

HALÁLLOMÁNY

A tógazda állítása szerint jelenleg 37 tonna hal van a tóban, és a halállomány 80%-a 5-18 kg közötti. Az állományban található legnagyobb halak:

Ponty: 24,5 kg
Amur: 26,2 kg
Süllő: 7 kg
Csuka: 8 kg
Szürke harcsa: 15 kg

A HORGÁSZAT

Három héttel korábban lefoglaltam a 3-as és a 4-es horgászhelyeket. Aztán a horgászat előtt egy héttel már látszott, hogy kánikula lesz. Úgy döntöttünk, hogy inkább ráfizetünk, és kérünk egy VIP helyet, mert nem akartunk hőgutát kapni. Ezt jól is tettük, mert 37 fok volt a második napon.

A VIP helyeket 9-től lehet elfoglalni 24 órára. Ehhez váltottunk még egy-egy 12 órás jegyet. Így nem jött ki a 36 óra, de ezt nem is bántuk, mert a második nap délutánra már elég szépen elfáradtunk.

A tógazda nagyon segítőkész volt. Odajött velünk, és megmutatta, van egy bója előttünk kb. 200-250 méterre, oda érdemes húzni. Elmondta azt is, hogy a bojli egyelőre nemigen működik, mert ezek a halak nem ismerik, csak a magvakat. Továbbá elmondta, hogy a halak félnek a spombozástól. Nem tanulták még meg, hogy a hanggal együtt élelem érkezik. Emiatt behúzódtak dobástávolságon kívülre. Persze mi azért próbálkoztunk. Zsolt spombozott, én pedig egyik botomat bojlival csaliztam. A másikat pedig tigrismogyoróval. A tigrismogyoróra jött is 2 hal még délelőtt: egy 6,60-as és egy 4,50-es ponty. Csak az 5kg felettieket fotóztuk.

Zsolt pedig nem győzött kapkodni a botjaihoz, de csak returpontyokat és kölyök amurokat fogott.

Felajánlottam, hogy behúzom neki a bója mellé. Vannak feederesek, akik csökönyösen ragaszkodnak a dogmáikhoz hogy feederhez nem való etetőhajó, de még rodpod sem. OK lehet választani: kölyök amurok, vagy komoly halak? Szerencsére Zsoltot nem ilyen fából faragták. Többször horgásztunk már együtt, és egyetért vele, hogy oda kell horgászni, ahol a halak vannak. Ha nem lehet megdobni, akkor be kell húzni akár a feedert is. Így is tettünk. Ettől kezdve Zsolt fogta a halakat egymás után, én meg nem.

A sok kölyök amur és returponty után megjött a feederre is a méretesebb potyesz – miután behúztuk etetőhajóval.

Két halat akasztottam ugyan, de mindkettő lemaradt épp a merítés előtt. Később kiderült, hogy ennek egy tompa horog volt az oka. Legközelebb jobban figyelek erre. Este kicseréltem a horgot, és meg is lett az eredménye.

A túra legszebb halát Zsolt fogta az éjjel: egy 9,45-ös pontyot.

Másnap már csak a bevált módszerekkel és a bevált helyen horgásztunk.

Elég szép mennyiségű halat fogtunk mindketten, de a 10 kilós határt nem sikerült áttörni. Én így végeztem:

Viszont rettenetesen elfáradtunk, mert ezek a horogszűz halak rettenetesen küzdenek. És éhesek is. Többször is egyszerre fárasztottunk. Sőt, a második nap reggelén olyan is volt, hogy az én két botomon volt egyszerre kapás. A másodikat Zsoltnak kellett kifárasztania. Minden fárasztás sokáig tartott, mert igyekeztünk nagyon kíméletesen fárasztani, és nagy volt a távolság. Ha sikerült volna nagyobb halat horogra csalnunk, akkor minden bizonnyal szükség lett volna csónakra is.

ÖSSZEFOGLALVA

A legfontosabb tanulság, hogy hallgatni kellett volna a tógazdára, és akkor az első nap is olyan parádésra sikerülhetett volna, mint a második. A helyünk kitűnő volt. A 37 fokban sem volt melegünk, olyan jó árnyas volt, és szerencsére a szél is fújt. Azt sajnos nem sikerült megfejtenünk, hogy hogyan lehetne szelektálni a halakat. A bojli nem érdekelte őket. Próbáltunk az ízekkel variálni, de az sem hozta meg az eredményt. De azt mondom, annál nagyobb bajunk sose legyen, mint hogy nem jött meg a 10 pluszos, ha egyébként mindketten 10-nél több pontyot fogtunk szűk másfél nap alatt, és rendkívül jól éreztük magunkat.

Görbüljön!

Tősér Sándor

Hol, mennyit és mekkora halakat fognak mások?

Kíváncsi vagy, mások hová járnak horgászni, ott mennyi, és mekkora halakat fognak? 2021. augusztus közepe óta minden ügyfelünktől megkérdezem a fogási eredményt, és készítek belőle egy statisztikát. A táblázatot sorba rendezheted a tó neve szerint, a napi átlagfogás, vagy bármelyik másik paraméter szerint, és rá is kereshetsz a tó nevére.

HorgászvízHorgászatok számaNapi átlag dbNapi átlag kgBandanagy kg
Házirét193,527,920,0
Majos Carp Lake (Harcsa)146,655,018,7
Beton131,314,320,0
Alaszka123,729,229,8
Arizona123,036,120,6
Carplove114,634,818,0
Füzespart 287,363,418,0
Petõfi tó - Dunavarsány72,618,720,0
Szavanna63,018,312,5
Tereske64,838,612,5
Palotás60,75,923,5
Nemesnádudvar63,627,530,0
Vadkan55,042,321,1
Fish Arena51,613,521,0
Dunakeszi Kavicsbányató56,534,523,2
Joker56,735,216,3
Tokaj Kovácstó53,846,045,2
Kiskorpád51,620,825,0
Diana52,724,218,0
Ezerjó52,832,730,0
Carp Centrum43,621,112,0
Haldorádó - Lajosmizse47,351,515,0
Koi 2-es tó42,531,921,2
Villantó37,850,115,8
Kastély-park tavak32,933,320,0
Csendespart34,033,817,0
Kerek tó35,837,515,6
Pilismarót31,211,120,0
Fish World34,331,819,0
Pontyozó Horgásztó (jelenleg zárva)310,747,714,6
Széki tó35,137,724,8
Búzásvölgyi tó34,228,823,2
Derítõ31,54,58,0
Ivacsi tó33,216,520,5
Moby Dick35,852,817,6
Pozsár34,342,417,5
Római tó36,753,916,0
Préri bojlis tó34,659,317,5
Fenyves tó23,929,818,0
Betyár Ponty25,225,111,2
Koroncó22,743,021,0
Robinson Szigetek24,123,713,0
Crazy Carp Lake28,040,09,5
S2 Várpalota26,745,015,2
Izsáki Horgászpark24,523,58,5
Majosliget28,042,311,0
Balaton23,613,78,0
Verpelét25,243,79,3
Pölöske21,511,412,0
Gyöngyöstarján23,212,114,1
Nagykálló21,720,015,0
Csobádi tó11,09,59,5
Arara horgásztó17,535,07,0
Benta tavak 7-es tó18,056,713,0
Palini tó12,530,017,4
Mezõcsát11,57,08,0
Gyékényes10,52,55,0
Bokod12,810,08,5
Lupa11,313,814,0
Akasztó14,345,014,0
Törökbálinti tó17,550,08,5
Black Carp Lake13,438,016,5
Carp & Carp10,53,39,4
Holdfény tó15,847,510,5
Agárfuttató16,037,08,5
Pápai tavak12,614,415,0
Drávacsepely10,84,415,0
Hidegvölgy16,077,522,4
Big Carp Lake10,24,220,0
Király Ponty15,571,821,0
Mixi tó12,013,59,5
Deli tó13,525,011,4
Hantos10,32,37,0
Don Carp Lake12,022,517,0
Nagyréde10,911,117,9
Boró Horgásztó17,548,016,5
Füzespart 113,015,08,0

Elsősorban azokat érdemes komolyan venni, ahol többször voltak horgászni. Ha valamelyik tó nincs a listában, az csupán azért van, mert oda még senki nem vitt tőlünk etetőhajót. A “Bandanagy” pedig azt jelenti, hogy ekkora volt a legnagyobb hal, amit ügyfeleink fogtak. Ettől természetesen nagyobb halak is lehetnek a tóban.

Görbüljön!

Nemesnádudvari Tőzeges Tó – 2022.05.15-17.

Amióta vezetem az ügyfeleink fogási statisztikáját, jó pár tó meglátogatásához kedvet kaptam, és még az sem tart vissza, ha messzire kell utazni érte. Most a Nemesnádudvari Tőzeges Tó került sorra, amelyben rengeteg szép hal lakik: 20 kg feletti pontyok, 30kg feletti tokok, és nemrég fogtak egy 100kg-s harcsát is.

Azzal kezdem, hogy a telefont se emeld fel, ha nincs tagsági kártyád! Hogyan szerezhetsz? Az egyik megoldás, ha keresel egy barátot, akinek van, és ő elvisz magával. A távozáskor kérhetsz saját tagságit, és onnantól már te is foglalhatsz helyet, és magaddal viheted a barátaidat. A másik megoldás, hogy ha arra jársz, felhívod a tógazdát, és beugrasz hozzá bemutatkozni. Ha nem jársz arra sem magán, sem üzleti úton, akkor azt is megteheted, hogy elmész horgászni a szomszédos Viktória tavakra, és a horgászat végén tiszteletedet teszed a Tőzeges Tó tógazdájánál.

A TÓ MEGKÖZELÍTÉSE

A tó nincs közel: 181 km-re van Budapest központjától. Bár az 51-es út mentén található, a legjobb az M6-oson menni, majd Szekszárdnál az M9-esen átkelni a Dunán. Így majdnem végig autópályán gurulhatsz a tóig. De Sükösd után jön a feketeleves! Sem a WAZE, sem a Google Maps nem jó helyre vezet. Úgy találhatod meg a tavat, ha Sükösd után folyamatosan figyeled az út bal oldalát, és amikor látsz egy utat bal felé, felette NA-TURFA Kft. felirattal, ott hajts le!

Ellenkező irányból fotózva.

Majd kb. 600 méter után lesz egy híd, és az után közvetlenül hajts jobbra a töltésen vezető murvás útra. Ezen kell menni kb. 2,5km-t (ne moss autót előtte!), és figyelni bal felé. Ha látsz egy kék konténert, akkor a következő lehajtónál hajts balra! A kék konténer utáni kapunál fogod megtalálni a tógazdát.

A TÓ ISMERTETÉSE

A tó régen tőzegbányaként funkcionált. A teljes vízfelülete kb. 10 hektár, ami belső utakkal több tórészletre tagozódik. A tórészletek között összeköttetés van a vízben, tehát a halak átjárhatnak közöttük. Ennek ellenére a nagy tokhalak előnyben részesítik a 7-es és a 8-as állást, ezért ezek hónapokkal előre le vannak foglalva. 

A vize a tőzeg miatt sötét, de tiszta, másképp nem is élne meg benne a tok. Láttunk benne vízisiklót is, ami szintén nagyon kényes a víz tisztaságára. A meder egyenletes, 1,50 – 1,80 méter között van. Helyenként van benne némi iszap, de nem mély. 

9 horgászállást alakítottak ki a tavon. Egy tórészleten egy vagy kettő állás van, egymástól kényelmes távolságban. Mindegyik álláson ketten vagy hárman horgászhatnak, összesen legfeljebb 6 bottal. Mindegyik álláshoz tartozik egy stég, egy szaletli, és egy faház.

SZÁLLÁS, TOALETT, TISZTÁLKODÁSI LEHETŐSÉG

A faházak 3×3 méteresek, és teljesen üresek. Csak néhány polc van a házban, és akasztó a ruháidnak. Ágyat neked kell hoznod, és minden mást is.

A házakban kényelmesen elfér 3 bojlis ágy, cipőkanállal talán be lehet tuszkolni hármat is. De a harmadik ember valószínűleg jobban teszi, ha sátrat ver, legalább nem kell hallgatnia a másik kettő horkolását. 🙂

A parton körbe gravitációs vécék találhatóak. A kék szaniter konténerben viszont van angol vécé, mosdókagyló és tusoló. A vécé 100Ft-os érmével működik, a tusoláshoz pedig 2db 200Ft-os kell, amiért 2 percet tusolhatsz. Iparkodni kell, ha nem akarsz szappanos maradni. Kicsit drágának tűnik, de vedd figyelembe, hogy itt nincs csatorna, a szippantós pedig nem olcsó. Jól szereld fel magad 100-200Ft-os érmékkel, mielőtt elindulsz ide!

SZOLGÁLTATÁSOK

Áram van a ház oldalán kívül. Hozz egy hosszabbítót vagy kábeldobot! Hozhatsz kávéfőzőt, elektromos hűtőtáskát, és töltheted a telefonod, és az etetőhajót.

A házakhoz tartozik egy nagyméretű, erős és könnyen használható csónak. Ez benne van az árban. Minden mást neked kell hoznod, bérlési lehetőség nincs. Etetőanyaggal is szereld fel magad jól, mert itt nem tudsz vásárolni, csak Sükösdön vagy Baján.

Az nagyon kellemes dolog, hogy online lehet helyet foglalni, ha már megvan a tagságid. Foglalni csak minimum 48 órára lehet, de ennél rövidebb időre nem is érdemes elindulni.

NYITVA TARTÁS, JEGYÁRAK, ELÉRHETŐSÉG

A tó egész évben nyitva van, ha jégmentes.
A jegyár 2022-ben:  22.000Ft/nap/állás
Ez azt jelenti, hogy mindegy hányan mentek, ennyit kell fizetni, és max. 6 bottal lehet horgászni. Két embernek nem egy olcsó hely, háromfelé osztva már barátságosabb.

A tó honlapja: www.nadudvaritozegesto.hu
Facebook oldala: https://www.facebook.com/pages/NádudvariTőzegesTó
A telefonszám: +36 70 333 6826

HALÁLLOMÁNY

Rengeteg szép hal él tóban: 20 kg feletti pontyok, 30kg feletti tokok, és hatalmas harcsák. Kárászok elvétve vannak, mert a harcsák gondoskodnak róla, hogy ne szaporodjanak el. Akad viszont sajnos törpeharcsa, ezért olyan csalival kell készülni, vagy a bojlit úgy kell csomagolni (pl. harisnyázni), hogy a törpe ne tudja lerágni.

A HORGÁSZAT

A 2-es állást választottam a foglalásnál, abból a megfontolásból, hogy ez, és az 1-es a legnyugisabb helyek.

Ide könnyű volt bepakolni is. A házakhoz odaállni nem szabad ugyanis, de minden házhoz vezető út végén van egy kapu, ami elé oda lehet parkolni a pakolás idejére. A kapuknál vannak kiskocsik, innen kb. 50 métert kellett húzni a cuccot. A pakolás után be kell állni a zárt parkolóba. Itt is azzal kezdtem, hogy felszereltem a radart a hajóra, és beküldtem a hajót üresen, hogy felmérjem az előttünk lévő terület mederviszonyait. Teljesen sík volt, helyenként minimális iszappal, máshol, főleg a széleken kemény. A tógazda is azt tanácsolta, hogy a széleket, a nádat, és a víz fölé hajló fák alatti területet horgásszuk meg. Ki is néztem egy kis öblöt, ami egész nap árnyékban volt.

A tavon kötelező a minimum 35-ös főzsinór, a leadcore, az elhagyós szerelék (az ólom felett nem lehet semmi) és a szakáll nélküli horog. Tekintve, hogy a víz széle teli van bedőlt fákkal, ez teljesen érthető. Ettől az öböltől jobbra és balra is ilyen akadók voltak. Nagyon észnél kellett lenni, mert a halak azonnal próbáltak az akadó felé menni.

Az első nap délutánja eléggé kevés sikerélményt adott. Mindkettőnknek csupán egy-egy halat sikerült partra segíteni. A tógazda arra járt, és azt mondta, hogy a pontyok az ívás miatt egymással vannak elfoglalva, nemigen esznek. Azt javasolta, hogy engedjük el a bojlit, nyomjuk inkább a tigrismogyorót, és a kukoricát, nem fogunk unatkozni. Ezzel persze aláírtuk, hogy lemondunk a nagy pontyokról, de hallgattunk rá. Tényleg nem bántuk meg: a második napra odataláltak a halak – főleg az amurok – az etetéseinkre, és szépen sorban jöttek egymás után.

Végül az amurok mellett csak beugrott két 6 kilós pontyocska is. Az utolsó amurt sötétedés után már csak a bölcsőben fotóztam. Este 11 körül kivettem a szerelékeket, mert másnap 200 km autózás várt rám, és aludni kellett.

ÖSSZEFOGLALVA

Az első napi tapogatózás után a második nap már pörgősre sikeredett. Összesen 8 halat sikerült partra csalogatni, 5,50 – 10,40 kg közötti súlyban voltak. Nagyon kellemes, természetközeli hely, de annyira mégse nomád, hogy napokig a saját izzadságunkat kelljen szagolni: van fürdési lehetőség, még ha drága is. A tógazda és a gondnok is nagyon barátságos, segítőkész emberek. Hamarosan biztosan eljövök még ide, és akkor rámegyünk a nagy pontyokra. 🙂

Görbüljön!

Tősér Sándor

Carp Centrum horgásztó, Dunaharaszti – 2022.04.23

Idén március közepén nyílt a Carp Centrum horgásztó. A Horgász Show kiállításon is kinn voltak, így sokan hallhattak már róluk. Két ügyfelem is horgászott már ott, én pedig hivatali kötelességemnek éreztem, hogy meglátogassam a tavat, és beszámolót írhassak nektek.

A TÓ MEGKÖZELÍTÉSE

A tó mindössze 30km-re van Budapest központjától. Ne bízzátok magatokat a WAZE-re mert rossz irányba visz. A Google Maps jobban tudja: az 51-es úton dél felé haladva balra le kell kanyarodni Alsónémedi felé. Alsónémedi határát jelző táblánál pedig jobbra, és mintegy 600m földút vezet a tóhoz.

Jó nagy eső után érkeztünk meg. Szerencsére mégsem akadtunk el a földúton, mert homokos, sóderos az út, és elitta a csapadékot.

A TÓ ISMERTETÉSE

A tó kavicsbányaként funkcionált, majd a bányászat 20 évvel ezelőtt történt befejezése után a tulajdonosok pontyokat és amurokat telepítettek a tóba. A tó azóta érintetlenül állt. A tó vízfelülete 14 hektár, a vize nagyon tiszta, a meder pedig rendkívül tagolt, számos törés és plató alakult ki benne. A mélysége 2-6 méter között változik.

23 horgászállást alakítottak ki a tavon, egymástól kényelmes, átlag 50 méteres távolságban. A tó szinte mindenhol azonnal mélyül, és még az úgynevezett laposparton is nagyon nagy a szintkülönbség a part és a víz között. Ezért az állásokat úgy alakították ki, hogy cölöpöket vertek le, és az így létrehozott beugrót kitöltötték sóderrel.

A magasparton, az 1-11 állásokon még az út és a horgászhely között is jelentős a szintkülönbség, lépcsőkön lehet megközelíteni a horgászhelyet.

A vízhez pedig két lépcsőfokon lehet lejutni. A lépcső biztonságos, de esőben azért nem árt óvatosnak lenni.

Az út is eléggé keskeny a magaspart mellett, jól félre kell állni, hogy másik autó is elférjen a parkoló kocsik és a kerítés között. Sátor állításra lenn, a horgászhelyek szintjén van hely, ha nem is túl bőséges. Mindegyik állásról van fenn a tó honlapján fénykép, így ezek fotózásával nem vesződtem.

Ha valaki sátorozni szeretne, netán lakókocsit húzni az álláshoz, akkor inkább a laposparton a 12-17-es állásokat javaslom. Itt akkora hely van, hogy akár lakodalmas sátrakat is fel lehetne állítani, és az autóknak is bőven van hely.

Fa viszont mindössze kettő van az egész parton, szóval nyáron ide nem szabad napernyő nélkül jönni.

A bejárathoz legközelebb eső partot, a 18-22-es állást pedig azoknak javaslom, akik több napos horgászatra jönnek, de nem kívánnak vesződni a sátorállítással. Ezeken az állásokon egy-egy lakókonténer kapott helyet. Ezek az állások csak a konténerrel együtt bérelhetőek.

Külön kategória a 23-as állás. Itt nincs konténer, de van rengeteg hely. Itt lehet sátorozni is, de lakókocsi is húzható ide.

SZÁLLÁS, TOALETT, TISZTÁLKODÁSI LEHETŐSÉG

A 18-22-es álláson lévő lakókonténerekben asztal, székek, fogas, áram, világítás, fűtés és klíma is van. Azt ígérik a tulajdonosok, hogy mire bejön a meleg, addigra hűtő és mikró is lesz.

Ágy higiéniai okokból nincs a konténerben, azt mindenkinek magának kell hoznia. A horgásztó FB oldalán többen kritizálták ezt, mert ahhoz vannak szokva, hogy csak egy hálózsákot kell magukkal vinniük. Őszintén szólva én szeretem ezt a megoldást, ugyanis nem szívesen fekszem bele olyan ágyba, amiben korábban mások aludtak, nem biztos, hogy tiszta állapotban. Inkább cipelem az ágyamat.

Azt is kritizálták néhányan, hogy ezek a konténerek nem igazán tűnnek természetközeli megoldásnak. Ezt a nézetet én is osztom, valóban szebben mutatna, ha faházak lennének a vízparton.

A parton körbe mobilvécék találhatóak. A halőrház mellett pedig van egy szaniter konténer, külön férfi és női mosdóval, angol vécével, tusolóval.

SZOLGÁLTATÁSOK

Bérelhetsz csónakot, sörsátort, pontybölcsőt, úszómérlegelőt, merítőt, H bóját, és vásárolhatsz etető pelletet valamint magmixet. Áramvételezési lehetőség jelenleg csak a konténereknél van.

Az nagyon kellemes dolog, hogy online lehet helyet foglalni, ha regisztrálsz. Online foglalni azonban csak 48 órára lehet. Ha ennél rövidebb időre foglalnál, azt csak telefonon teheted meg. Arra viszont mindenképp jó a rendszer a 48 óránál rövidebb foglalásokhoz is, hogy legalább látod, hogy hol van szabad hely.

NYITVA TARTÁS, JEGYÁRAK, ELÉRHETŐSÉG

A tó egész évben, 0-24 óráig nyitva van, ha jégmentes.

A jegyárak 2022-ben:
24 órás bojlis jegy 2 botra 7.000Ft, 3 botra 8.000Ft, 3 naptól napi 1.000Ft-tal olcsóbb.
A konténerek napi bérleti díja 8.500Ft.

A tó honlapja: www.carpcentrum.hu
Facebook oldala: https:// https://www.facebook.com/carpcentrum1
A telefonszám: +36 20 539 5447

HALÁLLOMÁNY

Leginkább pontyok, és amurok élnek a tóban, azokból is a termetesebbek. Kárászfogásról elvétve hallottam.

A HORGÁSZAT

Nyitásra már ott voltunk, de a szemerkélő esőben 7 óra is elmúlt, mire kipakoltunk. A 14-es állást foglaltuk el. Itt van egy fa, nyáron ez fontos lesz majd. Mielőtt beküldtem volna a végszerelékeket, felszereltem a radart a hajóra, és beküldtem a hajót üresen, hogy felmérjem az előttünk lévő terület mederviszonyait.

Valóban úgy van, ahogy írták a honlapon és a FB oldalon is: a meder rendkívül tagolt. Ez előtt az állás előtt általában 5 méternél is mélyebb, de vannak benne törések, ahol hirtelen felszalad a 3 méterre. A radar nagyon jó szolgálatot tesz itt. Halat viszont sajnos nem sokat mutatott előttünk.

Ennek ellenére negyed kilenc körül már jelentkezett is az első kapás. Szép küzdelem vette kezdetét. Többmint negyedóráig küzdött az ellenfél, de végül persze merítőbe került.

7,10kg-t mutatott a mérleg.

Alig fél óra elteltével pedig jelentkezett a második ponty is.

Ő 7,50kg-t nyomott.

Ezek után nagyon bizakodó voltam. Azt gondoltam, jó kis peca lesz ebből, ha ilyen ütemben jönnek a kapások. Sajnos azonban a második hal egyben az utolsó is volt aznapra. Fél 10-től egész nap csak a mozdulatlan kapásjelzőt bámultam. Meg persze időnként frissítettem. De sem az addig bevált csalira, sem semmi másra nem jött egy árva mozdítás sem. És nem azért nem jött kapás, mert sehol sem volt. A szomszédaink időnként fárasztottak egy-egy halat délután is. De azon a partszakaszon aznap kb. ez a 2 hal bizonyult az átlagnak. Volt, aki hármat is fogott, de olyan is volt, aki betlizett.

ÖSSZEFOGLALVA

A fél 10 utáni eseménytelen horgászat persze csalódást okozott, de előzetesen simán kiegyeztem volna azzal, hogy 2 szép halat fogok egy ismeretlen vízből. Úgy tűnik, rapszodikus ez a víz. Két bérlőnk is járt itt korábban. Egyikük 30 pontyot fogott 3 nap alatt, a másikuk pedig azt mondta, hogy kettőjüknek mindössze 5 pontyot sikerült bölcsőbe tenni 5 nap alatt. Ráadásul ugyanazon az álláson horgásztak. Talán a bolond április tette ezt. És a víz is csak 13 fokos volt a felszínen. Ki tudja, mennyi lehetett 5-6 méteres mélységben? Azt gondolom, rá kell próbálni erre a vízre később, amikor melegebb lesz. Görbüljön!

Tősér Sándor